faszerowane jaja wielkanocne

Przepisy na faszerowane jaja na Wielkanoc – TOP 3

8 marca 2023
5 min

Jajka faszerowane to danie, które znajduje się na stole niemal w każdym domu podczas Wielkanocy. Przepis charakteryzuje się tym, że można go łatwo modyfikować i dopasowywać do swoich upodobań. Za sprawą niektórych dodatków da się przygotować np. wykwintne jajka faszerowane. Dowiedz się, jakie receptury są najsmaczniejsze i wybierz swój przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc!

Przepis na faszerowane jaja na Wielkanoc – popularne pomysły

Najpopularniejszy przepis na jajka faszerowane to ten, w którym nadzienie wykonuje się z żółtek wymieszanych z całymi jajkami, majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Niekiedy dodaje się do tego jeszcze drobno posiekaną rzodkiewkę. To klasyczna receptura, która zawsze się sprawdza. Takie jaja można ładnie udekorować, np. za pomocą koperku czy natki pietruszki. W wersji mniej kalorycznej można zamienić majonez na gęsty jogurt naturalny.

Bardzo często na tak przygotowane jajka kładzie się kawałek łososia. Niekiedy pokrojony w małe kawałki trafia on nawet do samego farszu. Nadaje to rybnego, świeżego posmaku całemu daniu. Do nadzienia – zamiast ryby – można dodać suszone pomidory. Nadają one jajkom nieco bardziej wykwintnego charakteru. Aby jeszcze udoskonalić przepis, jajka faszerowane na wielkanocny stół można udekorować kawiorem lub orzechami.

Do klasycznej pasty z jajek i majonezu pasuje również kukurydza czy szynka pokrojona w kostkę. Wiele osób tak przygotowaną potrawę ozdabia przekrojonymi na plasterki oliwkami. Aby wyostrzyć i podkreślić smak nadzienia do jajek wielkanocnych, możesz dodać do niego łyżkę musztardy lub chrzanu. Poza tym na potrawie ładnie wyglądają płatki chilli czy suszone pomidory w wersji przyprawy. A kiedy przygotować jajka faszerowane?

W natłoku świątecznych obowiązków pewnie zastanawiasz się, czy jajka faszerowane można zrobić dzień wcześniej. Jak najbardziej jest to możliwe, tylko trzeba przechować je w odpowiednich warunkach. Aby się nie zepsuły, najlepiej włożyć je do lodówki i przykryć folią aluminiową lub umieścić w zamykanym pojemniku. Przykrycie jest ważne, ponieważ bez niego przystawka mogłaby zeschnąć i nieestetycznie wyglądać.

 

Przepis na faszerowane jaja tuńczykiem – przygotowanie i składniki

Aby wykonać przepis na pyszne jajka faszerowane tuńczykiem, należy przygotować: 10 jaj, puszkę tuńczyka, pół cebuli, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, łyżeczkę chrzanu, sól i pieprz. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je i przekrój na pół. Do miseczki wrzuć wszystkie żółtka, a także odsączonego tuńczyka z puszki, drobno posiekaną cebulę, majonez, chrzan, przyprawy i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszaj, a najlepiej zacznij od poduszenia składników widelcem. Później połówki jajek wykłada się na talerzu. Najlepiej wybrać taki ze specjalnymi wgłębieniami, aby jaja się nie przewracały. Do każdego kawałka należy włożyć farsz w taki sposób, żeby nieco wystawał z otworu po żółtku. Na wierzch można położyć kawałki szczypiorku czy koperku. Wtedy całość będzie się ładnie prezentować.

Przepis na faszerowane jaja pieczarkami – jak przygotować i jakich składników użyć?

Kolejna pyszna propozycja to jajka faszerowane na Wielkanoc z pieczarkami. Do przygotowania nadzienia potrzeba: żółtka z 10 jaj, 400 g pieczarek, 2 czubate łyżki majonezu, natkę pietruszki, sól, pieprz, olej do smażenia i cebulę. Najpierw należy umyć pieczarki i pokroić drobno cebulę. Następnie składniki wrzuca się na rozgrzany olej, a w garnku obok gotuje się jajka. Pieczarki i cebulę przyprawia się solą i pieprzem, a później podsmaża, aż z patelni wyparuje woda. Z obranych i przekrojonych jajek wyciąga się żółtka. Żółtka wrzuć do miski, a następnie wymieszaj je z ostudzonymi pieczarkami. Do tego dodaj pokrojoną natkę pietruszki i majonez. Po dokładnym wymieszaniu składników wystarczy nałożyć farsz do jajek. Na wierzch można położyć dowolne dekoracje – drobno posiekane orzechy, małe kawałki bekonu, rzeżuchę, koperek czy kolendrę.

Przepis na faszerowane jaja pastą z awokado – jakich składników użyć do przygotowania?

Ostatnia propozycja na jajka faszerowane na święta wielkanocne to wersja z nadzieniem z awokado. Na porcję 10 jaj musisz przygotować dwa duże awokado lub 3-4 małe. Pamiętaj, że w tym przepisie bardzo ważne jest to, aby owoc był dojrzały i miękki. Tylko wtedy jego wnętrze nada się do przygotowania pasty. Poza tym przydadzą się też: 2 łyżki majonezu, sól i pieprz, szczypiorek i kolendra.

Pierwszy krok to ugotowanie jajek. Następnie trzeba obrać skorupki i przekroić wszystkie jaja na pół. Żółtka wędrują do miski, po czym wrzuca się do niej wnętrze awokado (bez skórki). Do tego nieco posiekanej kolendry i szczypiorku, majonez, a także sól i pieprz. Po dokładnym wymieszaniu można nadziewać połówki jajek. Na zielonym farszu ładnie będą wyglądać czerwone dekoracje, np. w postaci rzodkiewki, pomidorków koktajlowych czy płatków chilli. Z pewnością wiesz już, jak zrobić jajka faszerowane na nadchodzące święta. Możesz również zmniejszyć porcje poszczególnych przepisów i przygotować kilka rodzajów tego dania. Smacznego!

Czytaj również