- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Sajgonki wegetariańskie – idealny dodatek do lunchboxa

Sajgonki wegetariańskie – idealny dodatek do lunchboxa
Sajgonki wegetariańskie są smacznym pomysłem na szybką przekąskę do zabrania do pracy lub szkoły. Chińskie naleśniczki są bardzo uniwersalną potrawą, którą można przygotować na wiele sposobów. Klasyczne sajgonki smaży się na patelni wok, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie upiec lub ugotować na parze. W kwestii zawartości azjatyckich krokietów również istnieje możliwość eksperymentowania. Wegetariański farsz wbrew pozorom nie jest nudny!
Sajgonki wegetariańskie – przepis, który można przygotować w domowych warunkach
Sajgonki wegetariańskie są jednym z wariantów najbardziej znanych przystawek kuchni azjatyckiej. Klasyczne sajgonki mają formę naleśników, których bazę stanowi papier ryżowy. To właśnie w niego zawijany jest farsz. Tradycyjny przepis zakłada, że do nadzienia dodaje się mięso i warzywa, bądź krewetki. Jednak wraz z rozwojem chińskiej kuchni powstało wiele rodzajów tego dania, w tym również wersja sajgonek wegetariańskich.
Wykonanie sajgonek nie jest trudne. Cały proces przypomina nieco robienie krokietów. Najważniejszy punkt dania stanowią orientalne składniki oraz przyprawy, które decydują o końcowym smaku sajgonek. Wszystkie elementy farszu muszą być odpowiednio przygotowane. Ich obróbka polega na namoczeniu (w przypadku grzybów i makaronu ryżowego), a także podsmażeniu lub podduszeniu. Następnie zmieszane składniki nadzienia trzeba przełożyć na zmoczony papier ryżowy.
Później pozostaje już tylko zwijanie chińskich krokietów i końcowa obróbka. Ta może przebiegać na różne sposoby. Najpopularniejszym wariantem przygotowania jest wrzucenie sajgonek do głębokiego tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że nie trzeba przyrządzać przystawek na patelni.
Jak zrobić sajgonki wegetariańskie bez smażenia? W celu przygotowania dania można użyć piekarnika lub garnka do gotowania na parze. Sajgonki wegetariańskie pieczone na blasze są zdrowszą alternatywą niż smażone krokiety. Zależność wynika z tego, że przy wkładaniu naleśników do piekarnika olej używany jest tylko do posmarowania ich wierzchu. Jeśli zależy Ci na jeszcze zdrowszej wersji dania, to pamiętaj, że kalorie sajgonek wegetariańskich na parze będą najniższe – w tym przypadku nie stosuje się żadnego tłuszczu.
Jaki farsz do sajgonek wegetariańskich?
Farsz do sajgonek wegetariańskich składa się w głównej mierze z makaronu ryżowego i warzyw. Podstawowe składniki nadzienia to marchewka, cukinia, cebula (czerwona oraz dymka), czosnek czy też papryka. Farsz powinien zawierać również pieczarki lub bardziej orientalną alternatywę, czyli grzyby mun. Poza tym całość warto przyprawić azjatyckimi dodatkami w postaci sezamu, a także sosu sojowego, rybnego czy ostrygowego.
W celu urozmaicenia wegetariańskich sajgonek można dodać do nich także marynowany tempeh, czyli produkt z fermentowanych ziaren soi. Jest on tradycyjnym składnikiem kuchni indonezyjskiej, a więc idealnie będzie pasował do potrawy. Świetnym dodatkiem do farszu sajgonek wegetariańskich będzie również imbir. Ta przyprawa zadba o wyrazisty smak całego dania.
Z czym można podawać sajgonki wegetariańskie?
Sajgonki wegetariańskie to świetna przekąska, a także dodatek do dania głównego. Z tego względu można podawać je samodzielnie bądź w towarzystwie ryżu i surówek. Niezależnie od tego, jaką formę przyjmie potrawa, warto wzbogacić ją o sos. Sajgonki wegetariańskie bardzo dobrze smakują z dipami ostrymi lub słodko-kwaśnymi. Klasyczny sos do sajgonek nosi nazwę nuoc cham. Jego podstawowym składnikiem jest sos rybny. Dodatki stanowią papryczka chili, czosnek, sok z limonki, cukier i woda.
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn