kobieta przygotowująca szakszukę

Szakszuka, czyli przepis na pyszne i pożywne śniadanie

17 lutego 2023
5 min

Śniadania na ciepło to bardzo dobry pomysł na początek zimowego dnia. Wystarczy świeże pieczywo i można delektować się pysznymi jajkami w pomidorowej osłonce. Chwila zapomnienia w porannym pośpiechu gwarantowana!

 

Podstawowy przepis na szakszukę

Szakszuka to prosty pomysł na śniadanie, które od rana podziała rozgrzewająco na organizm i zagwarantuje długie uczucie sytości. Oryginalny przepis na szakszukę jest banalnie prosty – konieczne są jajka, pomidory i tłuszcz do smażenia. Ziołowe dodatki sprawiają, że całe danie nabierze aromatycznego smaku.

Składniki potrzebne do podstawowego przepisu na szakszukę:

  • 2 pomidory;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól;
  • pieprz;
  • oregano;
  • kmin rzymski;

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki i pokroić na mniejsze części. Następnie przygotować patelnię i rozpuścić masło lub delikatnie rozgrzać oliwę. Później dodać czosnek i chwilę go podsmażać (dobrze, aby tłuszcz nie był jeszcze w mocno rozgrzany).

Do smażenia dodać pomidory, całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami dla smaku. Zamieszać do połączenia składników i zwiększyć ogień. Smażyć przez około 4-5 min (czas zależy od wodnistości warzywa), bez mieszania (dzięki temu kawałki pomidorów zachowają swoją strukturę – mieszanie doprowadziłoby do zrobienia passaty). Na koniec na podsmażone pomidory należy wbić jajka i doprawić solą. Całość pozostawić na małym ogniu pod przykryciem na kolejne 3 min (do momentu ścięcia białek).

Czy można przygotować szakszukę z pomidorami z puszki?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast świeżego warzywa, wykorzystać w przepisie na szakszukę pomidory z puszki. Do jej przygotowania trzeba będzie odcedzić pomidory i pokroić je w kostkę. Reszta przepisu na szakszukę z pomidorami z puszki wygląda dokładnie tak samo, jak w oryginalnym daniu. Podczas smażenia pomidorów można uważniej obserwować, jak się smażą i delikatniej je mieszać, aby nie straciły swojej konsystencji i nie rozgotowały się.

Czy szakszuka jest dobra na każdą porę dnia?

Szakszuka to danie serwowane na ciepło. Z tego względu świetnie sprawdzi się w porze śniadaniowej, lunchowej i kolacyjnej. Rano pozwoli na miłe rozpoczęcie dnia i rozgrzanie, szczególnie jesienną i zimową porą. W porze drugiego śniadania będzie dobrym wstępem przed obiadem i pozwoli odzyskać potrzebną energię. Nie warto szukać przepisu na fit szakszukę, ponieważ sama w sobie jest niezwykle zdrowym posiłkiem – pozwala na uzupełnienie białek i tłuszczy, a także potasu w organizmie.

Aby nieco urozmaicić danie, na kolacje można zastosować przepis na szakszukę z papryką. Do smażenia dodaje się drugie czerwone warzywo oraz odrobinę siekanego chili. Dzięki temu potrawa jest jeszcze bardziej rozgrzewająca. Z kolei wersję śniadaniową można urozmaicić o dodanie świeżej kolendry, co będzie orzeźwiającym dodatkiem o poranku. Szakszuka to szybki pomysł na pożywny posiłek, który warto włączyć w swoje menu – jest pożywny, zdrowy i ciężko się nim znudzić.

Czytaj również