- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Szakszuka, czyli przepis na pyszne i pożywne śniadanie

Szakszuka, czyli przepis na pyszne i pożywne śniadanie
Śniadania na ciepło to bardzo dobry pomysł na początek zimowego dnia. Wystarczy świeże pieczywo i można delektować się pysznymi jajkami w pomidorowej osłonce. Chwila zapomnienia w porannym pośpiechu gwarantowana!
Podstawowy przepis na szakszukę
Szakszuka to prosty pomysł na śniadanie, które od rana podziała rozgrzewająco na organizm i zagwarantuje długie uczucie sytości. Oryginalny przepis na szakszukę jest banalnie prosty – konieczne są jajka, pomidory i tłuszcz do smażenia. Ziołowe dodatki sprawiają, że całe danie nabierze aromatycznego smaku.
Składniki potrzebne do podstawowego przepisu na szakszukę:
- 2 pomidory;
- 2 jajka;
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek;
- 2 ząbki czosnku;
- sól;
- pieprz;
- oregano;
- kmin rzymski;
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki i pokroić na mniejsze części. Następnie przygotować patelnię i rozpuścić masło lub delikatnie rozgrzać oliwę. Później dodać czosnek i chwilę go podsmażać (dobrze, aby tłuszcz nie był jeszcze w mocno rozgrzany).
Do smażenia dodać pomidory, całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami dla smaku. Zamieszać do połączenia składników i zwiększyć ogień. Smażyć przez około 4-5 min (czas zależy od wodnistości warzywa), bez mieszania (dzięki temu kawałki pomidorów zachowają swoją strukturę – mieszanie doprowadziłoby do zrobienia passaty). Na koniec na podsmażone pomidory należy wbić jajka i doprawić solą. Całość pozostawić na małym ogniu pod przykryciem na kolejne 3 min (do momentu ścięcia białek).
Czy można przygotować szakszukę z pomidorami z puszki?
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast świeżego warzywa, wykorzystać w przepisie na szakszukę pomidory z puszki. Do jej przygotowania trzeba będzie odcedzić pomidory i pokroić je w kostkę. Reszta przepisu na szakszukę z pomidorami z puszki wygląda dokładnie tak samo, jak w oryginalnym daniu. Podczas smażenia pomidorów można uważniej obserwować, jak się smażą i delikatniej je mieszać, aby nie straciły swojej konsystencji i nie rozgotowały się.
Czy szakszuka jest dobra na każdą porę dnia?
Szakszuka to danie serwowane na ciepło. Z tego względu świetnie sprawdzi się w porze śniadaniowej, lunchowej i kolacyjnej. Rano pozwoli na miłe rozpoczęcie dnia i rozgrzanie, szczególnie jesienną i zimową porą. W porze drugiego śniadania będzie dobrym wstępem przed obiadem i pozwoli odzyskać potrzebną energię. Nie warto szukać przepisu na fit szakszukę, ponieważ sama w sobie jest niezwykle zdrowym posiłkiem – pozwala na uzupełnienie białek i tłuszczy, a także potasu w organizmie.
Aby nieco urozmaicić danie, na kolacje można zastosować przepis na szakszukę z papryką. Do smażenia dodaje się drugie czerwone warzywo oraz odrobinę siekanego chili. Dzięki temu potrawa jest jeszcze bardziej rozgrzewająca. Z kolei wersję śniadaniową można urozmaicić o dodanie świeżej kolendry, co będzie orzeźwiającym dodatkiem o poranku. Szakszuka to szybki pomysł na pożywny posiłek, który warto włączyć w swoje menu – jest pożywny, zdrowy i ciężko się nim znudzić.
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn