babeczki z śmietankowym kremem przyozdobione fioletowymi kwiatami

Przepis na babeczki

3 października 2022
5 min

Babeczki to przekąska, która sprawdzi się w wielu sytuacjach. Na śniadanie, jako lunch do pracy lub szkoły, jako dodatek do popołudniowej herbaty, a także na przyjęciach czy kiermaszach. Można je przygotować na wiele sposobów: z czekoladą, owsiane, z bakaliami itp. Standardową i powszechną wersją są babeczki waniliowe, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przedstawiamy prosty przepis na babeczki waniliowe, które możesz upiec we własnym domu tak, aby wyszły puszyste i pyszne.

Co jest potrzebne do przygotowania babeczek?

Szybkie babeczki waniliowe nie powinny ci zająć więcej niż 15 minut przygotowania. Niemal w każdym przepisie standardowymi składnikami na babeczki są mąka, jajka, mleko. Potrzebna będzie również odrobina oleju, a także cukru. Można użyć zwykłego białego lub mieszanki cukru wanilinowego z cukrem pudrem. Puszystości doda babeczkom szczypta proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej. Aby uzyskać waniliowy smak, dodaj ekstrakt waniliowy lub laskę wanilii. Jako dodatki doskonale sprawdzą się bakalie, czekolada, wiórki kokosowe, konfitura itp.

Poza wyżej wymienionymi składnikami, do przygotowania babeczek niezbędne będą również papilotki (foremki) na babeczki i/lub specjalna blaszka. Nie jest to obowiązkowy element, jednak pozwoli upiec babeczki w idealny sposób.

 

Przepis na babeczki – sposób przyrządzenia

Aby babeczki wyszły słodkie i smaczne, wymieszaj osobno suche składniki, takie jak mąka, proszek, soda, a w drugiej osobnej misce wymieszaj mokre (jajko, mleko, olej). Następnie połącz wszystkie składniki, dodaj wybrane przez siebie dodatki np. czekoladę. Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do foremek mniej więcej na wysokości ⅔ każdej z papilotek (podczas pieczenia ciasto urośnie, dlatego należy zostawić nieco wolnego miejsca). Następnie pieczemy babeczki w rozgrzanym do 180°C-200°C przez kilkanaście lub kilkadziesiąt minut (w zależności od wybranego przepisu).

Babeczki można wykonać również na nieco inny sposób, rozpoczynając od utarcia jajek z cukrem, poprzez następne stopniowe dodawanie pozostałych składników: najpierw mokrych, potem suchych. Jak widać, szybki przepis na babeczki może przybrać różne oblicza – najlepiej wybrać ten, który najbardziej będzie nam odpowiadał.

Co jest ważne w trakcie przygotowywania babeczek?

Przepisy na babeczki, które możesz znaleźć w internecie, różnią się od siebie niektórymi składnikami, proporcjami lub sposobem wykonania. Ważne jest przede wszystkim, aby pamiętać o kilku zasadach. Pierwsza z nich to łączenie osobno składników mokrych i suchych. Druga z nich dotyczy już samego procesu pieczenia: po upieczeniu babeczek zostawiamy je na chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Dzięki temu ciasto nie opadnie i zachowa swoją puszystość.

Teraz wiesz już, jak zrobić babeczki – przepis jest niezwykle prosty, a pieczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy pamiętać o dwóch ważnych zasadach i odpowiednich proporcjach w składnikach, a babeczki wyjdą puszyste i pełne smaku. Smacznego!

Czytaj również