- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na babkę

Przepis na babkę
Myśląc o przepisie na babkę, od razu w głowie pojawia się wizja świąt wielkanocnych. Niemniej babka jest wypiekiem, który jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu i nadaje się jako dodatek do kawy, nie tylko w świąteczny poranek. Jeśli jesteś ciekaw przepisu na wielkanocną babkę cytrynową, dobrą nie tylko od święta, sprawdź przygotowany przez nas przepis.
Przepis na babkę – co jest potrzebne?
Puszysta, wilgotna i lekka babka wielkanocna to marzenie każdej pani domu na święta. Sekretem sprężystego, mokrego ciasta jest dodatek oleju. Składnik sprawia, że przepis na babkę piaskową, sypką i kruchą, przez jeden dodatek zmienia się w miękki i elastyczny wypiek. Poniżej znajdziesz składniki do przepisu na babkę na oleju:
- mąka – 170 g;
- mąka ziemniaczana – 100 g;
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- cukier wanilinowy – 1 łyżka;
- cukier – 180 g;
- jajka – 4 duże lub 5 małych;
- olej roślinny – 200 g;
- sok z 1 cytryny i otarta skórka.
Do przygotowania formy (22-25 cm średnicy):
- łyżka masła;
- bułka tarta, mielone migdały lub orzechy – 3 łyżki.
Jak zrobić babkę?
Jajka wyciągnij wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej; możesz też je ogrzać w misce z letnią wodą. Przygotuj foremkę – posmaruj jej boki łącznie z kominem na środku, następnie obsyp ją bułką tartą i dokładnie oprósz całą formę. Piekarnik rozgrzej do 170° C na tryb góra-dół.
Naszykuj w dużym garnku kąpiel wodną, rozgrzej w niej olej. Tłuszcz powinien być letni; dodaj do niego sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i ściągnij z kąpieli. W misce rozrób ze sobą jaka z cukrem, do uzyskania jasnożółtej, napowietrzonej masy. Stopniowo dodaj cukier wanilinowy i wmieszaj go, do całkowitego rozpuszczenia.
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do jajecznej masy, miksując całość na najniższych obrotach. Całość powinna przyjąć formę jednolitego, puszystego ciasta bez grudek. Do ciasta dodaj przygotowany wcześniej olej z cytryną – wlewaj powoli i miksuj, aż całość się połączy (powinieneś uzyskać konsystencję zbliżoną do budyniu).
Do przygotowanej formy wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut (do suchego patyczka). Gdy babka będzie gotowa, wyjmij ją i pozostaw do ostudzenia. Dopiero po czasie stygnięcia wyciągnij ją z formy i ustaw na paterze. Możesz ją podawać samą, obsypaną cukrem pudrem lub oblaną polewą czy lukrem. Smacznego!
Sposób na babkę – cytrynową, z polewą
Przepisy na babkę, poza podstawowymi składnikami, często zwierają wiele ciekawych dodatków, tworząc niepowtarzalne wypieki o wyrafinowanym smaku. Przykładem może być babka pistacjowa – do ciasta dodaj drobno zmielone orzechy, które odmienią smak całego wypieku. Dla nadania pełni słodkości na wierzch trafi polewa z białej czekolady. To coś, czego musisz spróbować!
Najbardziej popularną odmianą tradycyjnej babki jest cytrynowa; przez orzeźwiający owoc ciasto nie jest mdłe ani ciężkie, trafi w gusta wszystkich, którzy lubią delikatne słodkości. Jeśli chcesz podbić smak, wybierz czekoladową polewę lub lukier, dla delikatniejszego smaku wystarczy posypać wypiek cukrem pudrem.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc