Myśląc o przepisie na babkę, od razu w głowie pojawia się wizja świąt wielkanocnych. Niemniej babka jest wypiekiem, który jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu i nadaje się jako dodatek do kawy, nie tylko w świąteczny poranek. Jeśli jesteś ciekaw przepisu na wielkanocną babkę cytrynową, dobrą nie tylko od święta, sprawdź przygotowany przez nas przepis.
Puszysta, wilgotna i lekka babka wielkanocna to marzenie każdej pani domu na święta. Sekretem sprężystego, mokrego ciasta jest dodatek oleju. Składnik sprawia, że przepis na babkę piaskową, sypką i kruchą, przez jeden dodatek zmienia się w miękki i elastyczny wypiek. Poniżej znajdziesz składniki do przepisu na babkę na oleju:
Do przygotowania formy (22-25 cm średnicy):
Jajka wyciągnij wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej; możesz też je ogrzać w misce z letnią wodą. Przygotuj foremkę – posmaruj jej boki łącznie z kominem na środku, następnie obsyp ją bułką tartą i dokładnie oprósz całą formę. Piekarnik rozgrzej do 170° C na tryb góra-dół.
Naszykuj w dużym garnku kąpiel wodną, rozgrzej w niej olej. Tłuszcz powinien być letni; dodaj do niego sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i ściągnij z kąpieli. W misce rozrób ze sobą jaka z cukrem, do uzyskania jasnożółtej, napowietrzonej masy. Stopniowo dodaj cukier wanilinowy i wmieszaj go, do całkowitego rozpuszczenia.
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do jajecznej masy, miksując całość na najniższych obrotach. Całość powinna przyjąć formę jednolitego, puszystego ciasta bez grudek. Do ciasta dodaj przygotowany wcześniej olej z cytryną – wlewaj powoli i miksuj, aż całość się połączy (powinieneś uzyskać konsystencję zbliżoną do budyniu).
Do przygotowanej formy wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut (do suchego patyczka). Gdy babka będzie gotowa, wyjmij ją i pozostaw do ostudzenia. Dopiero po czasie stygnięcia wyciągnij ją z formy i ustaw na paterze. Możesz ją podawać samą, obsypaną cukrem pudrem lub oblaną polewą czy lukrem. Smacznego!
Przepisy na babkę, poza podstawowymi składnikami, często zwierają wiele ciekawych dodatków, tworząc niepowtarzalne wypieki o wyrafinowanym smaku. Przykładem może być babka pistacjowa – do ciasta dodaj drobno zmielone orzechy, które odmienią smak całego wypieku. Dla nadania pełni słodkości na wierzch trafi polewa z białej czekolady. To coś, czego musisz spróbować!
Najbardziej popularną odmianą tradycyjnej babki jest cytrynowa; przez orzeźwiający owoc ciasto nie jest mdłe ani ciężkie, trafi w gusta wszystkich, którzy lubią delikatne słodkości. Jeśli chcesz podbić smak, wybierz czekoladową polewę lub lukier, dla delikatniejszego smaku wystarczy posypać wypiek cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc