Babka świąteczna o zapachu cytryny to coś, bez czego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Tradycyjny wypiek o wspaniałym aromacie jest łatwy w przygotowaniu i obejmuje proste składniki. Co trzeba kupić i jak zrobić babkę, która zachwyci smakiem Twoich gości?
Babka wielkanocna to tzw. babka piaskowa. Żeby ją przygotować, trzeba zaopatrzyć się w następujące składniki:
Wszystkie komponenty są łatwo dostępne w marketach i mniejszych sklepach. Żeby nie musieć wychodzić z domu, warto skorzystać z aplikacji InPost Fresh, gdzie można zamówić zakupy z dostawą pod drzwi lub do wybranego automatu Paczkomat®.
Jeśli chcesz, żeby wypiek jeszcze lepiej się prezentował, możesz udekorować je lukrem. Przygotujesz go łatwo, gdy połączysz cukier puder z sokiem z cytryny. Wystarczy nałożyć mieszankę na ostudzoną babkę, a następnie poczekać, aż ta zastygnie. Do jeszcze efektowniejszej dekoracji użyj kolorowej posypki. Warto przejrzeć elementy dekoracyjne do ciast w InPost Fresh.
Za najlepsze uznaje się zwykle najbardziej wilgotne babki wielkanocne. Przesuszone ciasto nie smakuje zbyt dobrze. Sekretem do zapewnienia mu odpowiedniej wilgotności jest zastosowanie jogurtu i masła. Mokre komponenty wpływają na strukturę deseru i sprawiają, że staje się on miękki i lepki.
Poza tym najlepsza wilgotna babka nie może być zbyt długo w piekarniku. Trzeba kontrolować stan wypieczenia ciasta, ponieważ im dłużej znajduje się ono w piecu, tym większa szansa na to, że będzie suche. Niektórzy dodają do masy także nieco purée owocowego np. jabłkowego. To dobry sposób, by nadać jej słodszego wyrazu. Smacznego!
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc