- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na babkę wielkanocną

Przepis na babkę wielkanocną
Babka świąteczna o zapachu cytryny to coś, bez czego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Tradycyjny wypiek o wspaniałym aromacie jest łatwy w przygotowaniu i obejmuje proste składniki. Co trzeba kupić i jak zrobić babkę, która zachwyci smakiem Twoich gości?
Składniki niezbędne do upieczenia prostej babki wielkanocnej
Babka wielkanocna to tzw. babka piaskowa. Żeby ją przygotować, trzeba zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- łyżka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 i 1/2 szklanki cukru;
- szklanka rozpuszczonego masła;
- 4 jajka;
- szklanka jogurtu naturalnego;
- sok i skórka z 2 cytryn;
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Wszystkie komponenty są łatwo dostępne w marketach i mniejszych sklepach. Żeby nie musieć wychodzić z domu, warto skorzystać z aplikacji InPost Fresh, gdzie można zamówić zakupy z dostawą pod drzwi lub do wybranego automatu Paczkomat®.
Przepis na babkę wielkanocną – przygotowanie
- Przepis na najłatwiejszą babkę wielkanocną nie jest skomplikowany. Kiedy masz już wszystkie niezbędne składniki, postępuj według tej instrukcji:
- Do dużej miski dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa.
- Do masy jajecznej dodaj ostudzone rozpuszczone masło, sok z cytryny, startą skórkę i jogurt. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dosypuj mieszankę suchych komponentów do mokrych, nieustannie mieszając. Spraw, by masa była gładka i bez żadnych grudek.
- Formę na babkę (keksówkę lub okrągłą) posmaruj tłuszczem (np. margaryną) i posyp bułką tartą lub mąką. Możesz wykorzystać także papier do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Wlej masę do blaszki, a następnie przełóż całość do piekarnika i piecz około godziny. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, w trakcie pieczenia wbij w nie wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu z babki będzie ona sucha, oznacza to, że deser jest upieczony.
- Wyjmij babkę wielkanocną z pieca i pozostaw do ostudzenia.
Jeśli chcesz, żeby wypiek jeszcze lepiej się prezentował, możesz udekorować je lukrem. Przygotujesz go łatwo, gdy połączysz cukier puder z sokiem z cytryny. Wystarczy nałożyć mieszankę na ostudzoną babkę, a następnie poczekać, aż ta zastygnie. Do jeszcze efektowniejszej dekoracji użyj kolorowej posypki. Warto przejrzeć elementy dekoracyjne do ciast w InPost Fresh.
Co zrobić, żeby babka wielkanocna była wilgotna?
Za najlepsze uznaje się zwykle najbardziej wilgotne babki wielkanocne. Przesuszone ciasto nie smakuje zbyt dobrze. Sekretem do zapewnienia mu odpowiedniej wilgotności jest zastosowanie jogurtu i masła. Mokre komponenty wpływają na strukturę deseru i sprawiają, że staje się on miękki i lepki.
Poza tym najlepsza wilgotna babka nie może być zbyt długo w piekarniku. Trzeba kontrolować stan wypieczenia ciasta, ponieważ im dłużej znajduje się ono w piecu, tym większa szansa na to, że będzie suche. Niektórzy dodają do masy także nieco purée owocowego np. jabłkowego. To dobry sposób, by nadać jej słodszego wyrazu. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc