talerz z kawałkami baklavy

Przepis na baklavę

1 lutego 2023
5 min

Baklava – co to właściwie jest? To bardzo słodki deser, który rozpowszechnił się w dużej mierze dzięki Grekom. Przyrządza się go m.in. w Grecji, Turcji czy Bułgarii. Cechuje go duża ilość orzechów i chrupkość połączona z wilgotnością. Kalorie baklavy to coś, czego nie powinno się liczyć, bo smak jest ich zdecydowanie wart. Poznaj przepis na grecki smakołyk!

 

Baklava – przepis na grecki poczęstunek

Skład baklavy to przede wszystkim orzechy, ale też ciasto filo. Oto wszystkie składniki, które musisz przygotować, zanim zabierzesz się za przepis: 2 paczki ciasta filo, 300 g orzechów włoskich, 200 g migdałów, łyżka cynamonu, 250 g masła, 1,5 szklanki cukru, łyżka miodu, szklanka wody i nieco soku z cytryny. Oto instrukcja, jak zrobić baklavę krok po kroku:

  1. Przygotuj blachę o prostokątnym kształcie i posmaruj ją delikatnie masłem lub wyłóż jej wnętrze papierem do pieczenia;
  2. W międzyczasie można w małym rondelku zagotować szklankę wody i rozpuścić w niej cukier, ale zostawić w szklance około trzech łyżek kryształków na później. Następnie dodaj do rondelka miód i sok z cytryny i wymieszaj do dokładnego połączenia. Pozostaw, aż wystygnie;
  3. To samo zrób z masłem – rozpuść i zostaw, aż wystygnie;
  4. Na blaszkę połóż pierwszy płat ciasta filo i posmaruj go roztopionym masłem. Czynność powtórz kilka razy, aby spód był w miarę gruby. Przyda się około 6-8 płatów ciasta i każde musi być pokryte masłem, aby zlepiło się z innymi;
  5. Posiekaj wszystkie orzechy i wymieszaj je z pozostałym cukrem oraz cynamonem. Następnie nałóż niegrubą warstwę orzechów na całe ciasto;
  6. Orzechy przykryj kolejną warstwą ciasta filo posmarowaną masłem, a na nią znowu połóż orzechy i powtarzaj to tyle razy, aż zużyjesz wszystkie orzechy. To one mają znaleźć się na samej górze deseru. Warstwy ciasta najlepiej układać podwójnie;
  7. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz baklavę około 45 minut, a następnie wyjmij ją z pieca;
  8. Pokrój deser w trójkątne kawałki i polej je przygotowanym wcześniej syropem cukrowym. Na wierzch możesz jeszcze nałożyć nieco orzechów;
  9. Baklava będzie gotowa do zjedzenia, gdy syrop zaschnie i całość wystygnie.

Baklava – jak przygotować ciasto?

Do baklavy używa się bardzo charakterystycznego ciasta filo. Jest ono nieco podobne do francuskiego, ale znacznie cieńsze i delikatniejsze. Często można je spotkać gotowe w marketach, ale warto spróbować przygotować je w domu. Wtedy baklava może wyjść jeszcze pyszniejsza. Aby wykonać przepis na ciasto do baklavy, potrzebujesz: 400 g mąki pszennej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 300 ml letniej wody, pół łyżeczki soli i nieco skrobi ziemniaczanej. Ciasto na baklavę – przepis krok po kroku wygląda następująco:

  1. Do miski lub misy miksera wsyp mąkę i sól, a następnie dodaj ciepłą wodę i zacznij wszystko razem miksować lub zagniatać. Po chwili dodaj także oliwę z oliwek i ugniataj ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą;
  2. Gdy ciasto będzie zwarte, wyłóż je na blat posypane skrobią ziemniaczaną i zrób z niego kulę. Następnie podziel ją na kilka mniejszych części i przykryj ściereczką;
  3. Odczekaj przynajmniej 2 godziny;
  4. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta, jak najcieniej potrafisz. Aby ciasto się nie sklejało, koniecznie podsypuj je skrobią ziemniaczaną;
  5. Po rozwałkowaniu rozciągnij ciasto jeszcze rękami i odkładaj kolejne warstwy, obsypane skrobią na bok;
  6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz kolejne warstwy po około 10-15 minut.

Czy baklavę je się na ciepło?

Przepis oryginalny na baklavę mówi, aby poczekać, aż deser wystygnie. Mimo tego w niektórych miejscach jada się ją także podgrzaną i smakuje równie dobrze. W restauracjach czasami serwuje się baklavę na ciepło z dodatkiem lodów. Takie połączenie świetnie się komponuje. Domową baklavę możesz jeść tak, jak tylko chcesz.

Baklava to pyszne nadzienie, proste przygotowanie i oryginalny sposób na ugoszczenie znajomych czy rodziny. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt. Uwielbiają ją wszyscy miłośnicy orzechów. Ze smakiem deseru doskonale komponują się też pistacje. Koniecznie musisz tego spróbować!

Czytaj również