Baklava – co to właściwie jest? To bardzo słodki deser, który rozpowszechnił się w dużej mierze dzięki Grekom. Przyrządza się go m.in. w Grecji, Turcji czy Bułgarii. Cechuje go duża ilość orzechów i chrupkość połączona z wilgotnością. Kalorie baklavy to coś, czego nie powinno się liczyć, bo smak jest ich zdecydowanie wart. Poznaj przepis na grecki smakołyk!
Skład baklavy to przede wszystkim orzechy, ale też ciasto filo. Oto wszystkie składniki, które musisz przygotować, zanim zabierzesz się za przepis: 2 paczki ciasta filo, 300 g orzechów włoskich, 200 g migdałów, łyżka cynamonu, 250 g masła, 1,5 szklanki cukru, łyżka miodu, szklanka wody i nieco soku z cytryny. Oto instrukcja, jak zrobić baklavę krok po kroku:
Do baklavy używa się bardzo charakterystycznego ciasta filo. Jest ono nieco podobne do francuskiego, ale znacznie cieńsze i delikatniejsze. Często można je spotkać gotowe w marketach, ale warto spróbować przygotować je w domu. Wtedy baklava może wyjść jeszcze pyszniejsza. Aby wykonać przepis na ciasto do baklavy, potrzebujesz: 400 g mąki pszennej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 300 ml letniej wody, pół łyżeczki soli i nieco skrobi ziemniaczanej. Ciasto na baklavę – przepis krok po kroku wygląda następująco:
Przepis oryginalny na baklavę mówi, aby poczekać, aż deser wystygnie. Mimo tego w niektórych miejscach jada się ją także podgrzaną i smakuje równie dobrze. W restauracjach czasami serwuje się baklavę na ciepło z dodatkiem lodów. Takie połączenie świetnie się komponuje. Domową baklavę możesz jeść tak, jak tylko chcesz.
Baklava to pyszne nadzienie, proste przygotowanie i oryginalny sposób na ugoszczenie znajomych czy rodziny. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt. Uwielbiają ją wszyscy miłośnicy orzechów. Ze smakiem deseru doskonale komponują się też pistacje. Koniecznie musisz tego spróbować!
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc