Bazlama to bardzo popularny w Turcji płaski chlebek wypiekany bez tłuszczu na patelni lub płaskiej blasze. Tradycyjnie przygotowywany przez gospodynie na wsiach, ale również dostępny i sprzedawany na wszelkiego rodzaju rynkach i w lokalnych sklepach. Jest to najczęściej spotykany chleb w Turcji. Swoim smakiem i formą przypomina bardziej rozpoznawalną w naszym kraju pitę.
Chlebek turecki, czyli tradycyjnie nazywany bazlama, z uwagi na swoją prostotę wykonania oraz powszechność dostępnych składników, zyskuje na popularności również poza granicami rodzimego kraju. Jest on nieco grubszy od klasycznych podpłomyków z patelni i może z powodzeniem być wykonany w domowych warunkach.
Przed rozpoczęciem wypieku chlebka tureckiego przygotujmy składniki. Potrzebne nam będą:
Dobrze przygotować również trochę mąki do „podsypania” podczas wyrabiania chlebków.
Chlebek Bazlama najlepiej smakuje na ciepło, choć i na zimno nie traci swoich wyśmienitych walorów. Najczęściej podaje się go w towarzystwie grillowanych oliwek, koziego sera lub tureckich past np. paprykowo-orzechowej – również specjalności kuchni tureckiej. Turecki chlebek można podawać z roztopionym masłem i świeżą pietruszką lub hummusem. Świetnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju dipy i sosy. Jest pyszny w każdym wydaniu, a co bardzo ważne, pieczony jest na patelni bez użycia żadnego tłuszczu. Smacznego!
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc