bazlame z dodatkami

Przepis na bazlame

10 lutego 2023
5 min

Bazlama to bardzo popularny w Turcji płaski chlebek wypiekany bez tłuszczu na patelni lub płaskiej blasze. Tradycyjnie przygotowywany przez gospodynie na wsiach, ale również dostępny i sprzedawany na wszelkiego rodzaju rynkach i w lokalnych sklepach. Jest to najczęściej spotykany chleb w Turcji. Swoim smakiem i formą przypomina bardziej rozpoznawalną w naszym kraju pitę.

Przepis na bazlame, czyli turecki chleb z patelni

Chlebek turecki, czyli tradycyjnie nazywany bazlama, z uwagi na swoją prostotę wykonania oraz powszechność dostępnych składników, zyskuje na popularności również poza granicami rodzimego kraju. Jest on nieco grubszy od klasycznych podpłomyków z patelni i może z powodzeniem być wykonany w domowych warunkach.

Przepis na bazlame – sposób przygotowania oraz niezbędne składniki

Przed rozpoczęciem wypieku chlebka tureckiego przygotujmy składniki. Potrzebne nam będą:

  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej – najlepiej sprawdzi się mąka typu 00, czyli taka jak do pizzy. Dzięki temu ciasto będzie miało idealną i delikatną strukturę. Oczywiście, można wykorzystać każdy inny typ mąki pszennej;
  • 5 g suchych drożdży lub 10 gram drożdży świeżych;
  • 1 płaska łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego;
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek;
  • 150 ml letniej wody albo 120 ml wody i 60 ml jogurtu naturalnego.

Dobrze przygotować również trochę mąki do „podsypania” podczas wyrabiania chlebków.

 

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, dodać drożdże i olej. Ciasto należy wyrabiać na najniższych obrotach miksera i stopniowo dodawać wodę. Ciasto będzie dostatecznie miękkie i gotowe, gdy nie będzie lepić się do ścianek misy ani widełek miksera. Tak wyrobione i przygotowane ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 75–90 minut.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu sprawdzamy, jak wyrosło nasze ciasto i przekładamy je na posypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 3–4 kawałki. W dłoniach formujemy owalne placuszki o grubości ok. 1–1,5 cm. Odkładamy na stolnicę, powtórnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
  3. Przygotowujemy patelnię z nieprzywierającym dnem, rozgrzewamy ją i układamy placki ciasta. Pieczemy je na średnim ogniu przez 3–4 minuty, do momentu aż na powierzchni chlebków tureckich pojawią się charakterystyczne bąbelki. Balzamę odwracamy na drugą stronę i pieczemy tak samo, aż do momentu zrumienienia.
  4. Postępujemy tak samo z każdym kolejnym chlebkiem.

Z czym najlepiej podawać turecki chleb bazlame?

Chlebek Bazlama najlepiej smakuje na ciepło, choć i na zimno nie traci swoich wyśmienitych walorów. Najczęściej podaje się go w towarzystwie grillowanych oliwek, koziego sera lub tureckich past np. paprykowo-orzechowej – również specjalności kuchni tureckiej. Turecki chlebek można podawać z roztopionym masłem i świeżą pietruszką lub hummusem. Świetnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju dipy i sosy. Jest pyszny w każdym wydaniu, a co bardzo ważne, pieczony jest na patelni bez użycia żadnego tłuszczu. Smacznego!

Czytaj również