InPost Fresh

Przepis na bezy

23 grudnia 2022
5 min

Bezy to jeden z pomysłów na letni deser. Można jeść je same lub w połączeniu z kremem czy owocami. Przedstawiamy przepis na domowe bezy, dzięki któremu nie musisz już stać w kolejce do cukierni. Podpowiadamy, jak je wykonać, by wyszły słodkie, puszyste i chrupiące.

Składniki potrzebne do przygotowania bez

Małe beziki to słodkości, które można chrupać do kawy lub udekorować nimi tort. Jednak każdy, kto choć raz w życiu próbował samodzielnie upiec bezy, wie, że jest to dość wymagający i lekko kapryśny rodzaj wypieku. Składników w przepisie na bezę jest zaledwie kilka, a cała sztuka polega na odpowiednim procesie suszenia i przechowywania. Zacznijmy jednak od niezbędnych elementów. Potrzebne Ci będą białka jajek, najlepiej w temperaturze pokojowej (i koniecznie świeże). Do tego odrobina soli oraz cukier w drobnej postaci. W niektórych przepisach stosuje się wymiennie cukier puder, jednak takie bezy mogą wyjść wtedy nieco klejące.

 

Przepis na bezy – jak przygotować bezy?

Jak zrobić bezy? Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Ważne, aby wykonać to dokładnie, ponieważ ani odrobina żółtka nie powinna dostać się do masy bezowej. Następnie przejdź do ubijania piany przy pomocy miksera przez około 2-3 minuty tak, aby nie przebić pęcherzyków powietrza. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać cukier, najlepiej łyżka po łyżce. Pamiętaj, że ubijanie białek na bezę jest dosyć żmudnym procesem, jednak z pewnością zależy Ci, aby wyszły idealnie kruche. Po dodaniu łyżki cukru miksuj przez około minutę, po czym dodaj kolejną łyżkę i tak na zmianę. Pod sam koniec wsyp szczyptę soli. Gotowa masa powinna być idealnie biała, gładka i błyszcząca.

Masa na domową bezę gotowa, więc można przejść do pieczenia (które wymiennie nazywany jest również procesem suszenia). Temperaturę w piekarniku ustaw na 100°C w trybie góra-dół. Zanim się nagrzeje, możesz przejść do przekładania masy na blaszkę, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Użyj do tego rękawa cukierniczego z ozdobną metalową końcówką, dzięki której bezy nabiorą ciekawego kształtu. Twórz beziki o dowolnej wielkości, choć uważa się, że najlepsze są te o średnicy 5-6 cm. Teraz przejdziemy do jednej z najważniejszych kwestii, a mianowicie, jak długo piec bezy. Różne przepisy podają widełki czasowe od 45 do 90 minut, jednak najlepiej jest pozostawić je w piekarniku na dłużej. Piecz bezy 1,5 godziny bez zmieniania temperatury.

Jak przechowywać bezy by pozostały idealnie kruche?

Gdy upłynie już wskazany czas pieczenia, warto wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na chwilę bezy – prosty przepis wymaga jednak odpowiedniego przechowywania. W innym wypadku świeżo wyjęte wypieki staną się klejące. Możesz wyjąć beziki z piekarnika i przełożyć je na kratkę do ostudzenia. Po tym czasie zamknij je w szczelnej puszce lub woreczku strunowym. Znasz już składniki na bezy, sposób przygotowania i najważniejsze wskazówki dotyczące przechowywania wypieków. Teraz czas, by wypróbować przepis we własnej kuchni!

Czytaj również