- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na biszkopt do tortu

Przepis na biszkopt do tortu
Przepis na dobry biszkopt do tortu to cenna rzecz w niejednym domowym przepiśniku. To właśnie od biszkoptu zależy, czy tort nie będzie zbyt suchy. W rzeczywistości klucz do najlepszego biszkoptu na tort leży w jednej czynności, a sam przepis nie wymaga przygotowania skomplikowanych składników czy przyrządów kuchennych. W tym artykule podpowiadamy, jak zrobić biszkopt na tort, aby był puszysty i wilgotny.
Przepis na biszkopt do tortu – co jest potrzebne do przygotowania?
Przepis na biszkopt na tort składa się z niewielu składników. Potrzebne są przede wszystkim mąka, jajka i cukier. Biszkopt na tort wykonuje się także z dodatkiem mąki ziemniaczanej, zwłaszcza gdy tort ma być przekładany kremem śmietankowym lub mascarpone. Opcjonalnym składnikiem jest również olej – przyda się do tortów piętrowych przekładanych ciężkim kremem i tynkowania. Przepisy na biszkopty do tortów różnią się od siebie pod względem liczby jaj. Można upiec biszkopt z 4, 5, 9, a nawet i 10 jaj. Ważne, aby wszystkie były mniej więcej w tym samym rozmiarze. Biszkopt można piec bez proszku do pieczenia, choć oczywiście nie jest to zakazany składnik. Jeśli chcesz zrobić ciemny biszkopt na tort, dodaj do składników kakao.
Jak zrobić biszkopt do tortu?
Przepis na ciasto do tortu rozpoczyna się do przesiewania mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Potem należy przejść do ubicia piany. W tym celu oddzielamy białka od żółtek i zaczynamy ubijać białka ręcznym mikserem. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już sztywna, łączymy żółtka z olejem, a następnie mieszamy do połączenia razem wszystkich składników. Najlepiej mieszać je delikatnymi ruchami przy pomocy szpatułki. Umieszczamy gotowe ciasto na biszkopt w tortownicy lub w rancie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C. Pieczemy przez 35-45 minut w trybie góra-dół (czas pieczenia jest uzależniony od liczby jajek w cieście).
Po upływie wskazanego czasu należy sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy do wyjęcia z piekarnika. W tym celu przygotuj patyczek (może być do szaszłyków) i nakłuj nim ciasto. Jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest już upieczony. Pamiętaj, aby wyciągnąć biszkopt z formy dopiero po wystudzeniu. Po upieczeniu możesz wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na kratce do góry dnem. W przypadku biszkoptu do tortu popularną metodą jest również rzucanie biszkoptu zaraz po tym, jak ciasto opuści piekarnik. Sposób ten polega na opuszczeniu formy z ciastem na blat lub podłogę z wysokości 30-40 cm. Pozwoli to pozbyć się pęcherzyków powietrza z ciasta. Po wystudzeniu wyjmij biszkopt z tortownicy poprzez odcięcie boków ciasta.
Przepis na dobry biszkopt do tortu – na co zwracać uwagę?
Mimo że przepis na dobry biszkopt jest stosunkowo łatwy i nieskomplikowany, istnieje kilka ważnych aspektów, na które trzeba zwracać uwagę. Najważniejszym procesem jest ubijanie białek na pianę: jajka powinny być w temperaturze pokojowej, ponieważ zimne, wyjęte prosto z lodówki trudniej się ubija. Równie ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników, zwłaszcza z zależności od liczby użytych jajek. W tym kontekście istotny jest również czas pieczenia – biszkopt z 6 czy 7 jaj będzie piekł się dłużej niż biszkopt z 3 jaj. Ważny jest również sam proces mieszania składników. Po dodaniu suchych do mokrych powinno się wymieszać je szpatułką lub rózgą w 2-3 turach. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że biszkopt nie wyrośnie wystarczająco i nie będzie puszysty.
Dlaczego biszkopt może nie wyjść? Właśnie z powodu zbyt krótkiego czasu pieczenia. Należy również pamiętać, aby tortownicy nie smarować margaryną. Biszkopt na tort można piec w samej tortownicy lub ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia. Aby upiec wysoki biszkopt na tort, należy wyłożyć ciasto do wysokiej tortownicy, a najlepiej do rantu.
Biszkopt do tortu – jaką mąkę wybrać?
Mąka mące nierówna. Nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, aby wiedzieć, że do różnego typu ciast potrzebne będą różne typy mąki. Nie inaczej jest w przypadku biszkoptu na tort. Warto wiedzieć, że typ mąki oznacza zawartość substancji mineralnych. Im wyższa zawartość, tym bardziej mąka zbliżona jest do składu ziarna. Im niższa, tym bardziej przetworzony produkt będziemy wykorzystywać. Do wykonania puszystego biszkoptu na tort najlepiej użyć mąki pszennej typu 450 lub 400.
Torty to idealne wypieki na różnego rodzaju przyjęcia i okoliczności. Teraz wiesz już, jak upiec idealny biszkopt na tort i na co zwracać uwagę podczas przygotowywania składników, aby wyszedł puszysty i wilgotny. Skorzystaj z przepisu i zasmakuj w domowym biszkopcie!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc