- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na biszkopt z 6 jaj

Przepis na biszkopt z 6 jaj
Biszkopt to proste ciasto, które idealnie nadaje się do wypieku tortów. Jeśli zależy Ci, aby tort był wysoki, warto postawić na przepis z 6 jaj. Dowiedz się, na co jeszcze zwracać uwagę podczas pieczenia. W tym artykule przedstawiamy prosty przepis na biszkopt z 6 jaj, który możesz wykonać we własnej kuchni!
Przepis na biszkopt z 6 jaj – składniki potrzebne do jego przygotowania
Do przygotowania idealnego biszkoptu z 6 jaj nie potrzeba wielu skomplikowanych składników. Przepis jest niezwykle prosty, a klucz w tym, by trzymać się proporcji i odpowiednio przygotować ciasto. Do wykonania biszkoptu potrzebne będą jajka, mąka tortowa i mąka ziemniaczana, cukier, olej i opcjonalnie proszek do pieczenia. Jeśli chcesz przygotować ciemny biszkopt, dodaj również kakao do listy. Niektóre przepisy pozwalają na zrobienie biszkoptu z 6 jaj bez mąki ziemniaczanej.
Jak przygotować biszkopt z 6 jaj?
Przygotowywanie masy na biszkopt można zacząć od przesiewania mąki tortowej i połączenia jej ze skrobią ziemniaczaną (i opcjonalnie proszkiem do pieczenia). Jeśli chcesz upiec ciemny biszkopt, dodaj również kakao. Następnie należy oddzielić białka od żółtek i zacząć je ubijać na pianę, po czym stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie sztywna, połącz żółtka z olejem i staraj się pojedynczo dodawać je do piany. W niektórych przepisach na biszkopt z 6 jaj dodaje się do żółtek również odrobinę octu. Tak powstałą masę należy połączyć z mąką i dokładnie wymieszać. Jeśli chcesz przygotować ciasto na biszkopt z 6 jaj na dużą blachę, proporcjonalnie zwiększaj ilość wszystkich składników.
Do przygotowanej wcześniej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i bułką tartą) należy powoli wylewać ciasto. Biszkopt piecze się w temperaturze 170-180°C przez około 30-40 minut. Aby sprawdzić, czy po upływie tego czasu ciasto będzie gotowe, trzeba lekko uchylić drzwiczki i za pomocą patyczka do szaszłyka lub metalowej wykałaczki delikatnie nakłuć ciasto. Jeśli patyczek wyjdzie suchy, biszkopt jest gotowy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu (powinien studzić się w tortownicy), biszkopt z 6 jaj można przekroić na trzy blaty i przełożyć kremem. Drugi sposób polega na tym, aby odczekać około 10 minut po upieczeniu, po czym delikatnie oddzielić nożem brzegi ciasta od formy. Następnie należy wyjąć ciasto na papier do pieczenia i pozostawić do góry nogami do pełnego ostygnięcia. Po przełożeniu biszkopta kremem należy schować ciasto do lodówki.
Sposób na puszysty biszkopt z 6 jaj
Jak upiec biszkopt z 6 jaj, aby po wyjęciu z piekarnika był puszysty i nie opadał? Wystarczy podczas przygotowywania ciasta odpowiednio ubić białka, a zaraz po przygotowaniu ciasta wstawić je do nagrzanego piekarnika. W początkowej części pieczenia nie należy go otwierać, ponieważ powietrze, które może dostać się do wnętrza, sprawi, że ciasto opadnie. Po upieczeniu lepiej też nie wyciągać od razu z piekarnika tylko zostawić na chwilę z lekko uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu ciasto nie opadnie i zachowa swoją objętość.
Przepis na puszysty biszkopt z 6 jaj jest niezwykle prosty i nie wymaga używania wielu skomplikowanych składników. Większość z nich przeważnie każdy ma w domu, dlatego ciasto można upiec pod wpływem spontanicznej decyzji. Doskonale nada się również do wypieku tortów na różne okazje.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc