- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na blok czekoladowy

Przepis na blok czekoladowy
Blok czekoladowy to jeden z najprostszych i najszybszych deserów. Jak się robi blok czekoladowy? Przepis zawiera w sobie kilka składników, które należy połączyć poprzez podgrzanie i dokładne wymieszanie. Gęsta masa z masła, mleka w proszku, kakao, cukru i dodatków nie wymaga pieczenia. Ciasto powstaje poprzez stężenie w lodówce. Poznaj dokładny przepis na oryginalny blok czekoladowy, inspiracje do wersji „fit” oraz porady dotyczące wyboru kakao do ciasta.
Przepis na blok czekoladowy – lista zakupowa
Przepis na blok czekoladowy nie jest trudny w wykonaniu. Prostota ciasta wynika między innym z tego, że składa się ono z niewielkiej ilości produktów. Składniki na blok czekoladowy zamykają się w pięciu głównych artykułach oraz kilku dodatkach, które można wkomponować do ciasta według własnego uznania. Podstawowe składniki na ciasto blok czekoladowy są następujące:
- kostka masła lub margaryny (200 g),
- 3 szklanki mleka w proszku (400 g),
- 4 łyżki kakao lub czekolady w proszku,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki mleka.
Oprócz wyżej wymienionych składników przepis na domowy blok czekoladowy zawiera jeszcze propozycje dodatków, o które warto wzbogacić wypiek. Do ciasta można dodać herbatniki, wafle oraz bakalie takie jak rodzynki, żurawina, migdały i kandyzowane owoce. Poza bakaliami i kruchymi ciastkami przepisy na blok czekoladowy rekomendują także dodanie do masy orzechów włoskich, pekan, nerkowców lub innych ulubionych odmian. Im więcej dodatków znajdzie się w Twoim bloku czekoladowym, tym porcje ciasta po przekrojeniu będą bardziej bogate. Wielość bonusowych składników w formie ciasteczek, bakalii czy orzechów wpłynie na ciekawszy smak oraz oryginalny wygląd, jaki przyjmą podane kawałki bloku.
Wspomniane składniki wystarczą do przygotowania tradycyjnej wersji bloku, który jest smacznym wspomnieniem z czasów PRL-u. Na przestrzeni lat powstało jednak wiele unowocześnionych wariantów przepisu na pyszny blok czekoladowy. Przepisy, które można znaleźć w internecie, proponują między innymi wersję fit – blok czekoladowy bez masła czy też bez dodatku cukru. Nie da się ukryć, że klasyczny blok jest kalorycznym ciastem i dlatego też wiele osób woli zamienić tradycyjny słodzik ksylitolem, stewią lub erytrytolem. Rezygnacja z masła wiąże się natomiast z potrzebą zastąpienia tego składnika olejem, np. kokosowym.
Jak się robi blok czekoladowy? – przepis
Jak zrobić dobry blok czekoladowy w domu? Wykonanie tego ciasta nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Przygotowywanie smakołyku trzeba zacząć od roztopienia masła. Kiedy masło się upłynni, dodaj do niego cukier, mleko i kakao. Wszystkie składniki należy podgrzewać w rondelku na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy składniki ulegną połączeniu, ściągnij garnek z palnika, a następnie stopniowo wsypuj do niego sproszkowane mleko. Całość w dalszym ciągu mieszaj łyżką lub metalową trzepaczką. Czynność tę powtarzaj do momentu aż powstanie jednolita i gęsta masa.
Do przygotowanego ciasta dodaj połamane herbatniki, orzechy oraz inne dodatki, z którymi według Ciebie wypiek będzie dobry. Przepis na blok czekoladowy radzi, aby w dalszej kolejności wymieszać wszystkie składniki i przełożyć masę do keksówki lub dowolnego naczynia, w którym ciasto zostanie uformowane. Warto jednak pamiętać, że pojemnik powinien być wyłożony papierem do pieczenia. Papier będzie pomocny przy późniejszym wyciąganiu gotowego bloku z foremki.
Jeśli nie posiadasz naczynia o odpowiednich rozmiarach lub chcesz uzyskać ciasto w mniej konwencjonalnej formie, możesz wykorzystać plastyczność masy na blok i zawinąć ją w rulon. Zamiast wkładać czekoladowy walec do pojemnika, owiń go folią spożywczą i zakręć jej końce. Masę umieszczoną w naczyniu lub foliowym rulonie, schowaj do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu blok czekoladowy powinien stężeć, dzięki czemu będzie gotowy do jedzenia.
Blok czekoladowy – jakie kakao wybrać?
Blok czekoladowy ma nazwę, która z łatwością może zmylić amatora dopiero zaczynającego swą kucharską przygodę. Chcąc przygotować opisywane ciasto, niejedna osoba może zastanawiać się nad tym, jaka czekolada w bloku będzie najlepsza. Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca i brzmi „żadna”. Do bloku czekoladowego wbrew pozorom nie dodaje się czekolady, tak jak sugerowałaby to nazwa. Ten słodki przysmak opiera się na składniku, jakim jest kakao.
Wybór kakao do bloku czekoladowego warto poprzedzić poznaniem rodzajów tego naturalnego surowca. Spośród gatunków kakao, można wyróżnić trzy główne odmiany o następujących nazwach: Criollo, Forastero oraz Trinitario. Podstawowa klasyfikacja, która powstała już w latach 40. ubiegłego wieku, dzieli powyższe odmiany na dwie grupy. Pierwszą z nich jest kakao konsumpcyjne (tzw. Bulk Beans), a drugą kakao szlachetne (Fine Flavour Beans).
Do kategorii, jaką jest kakao konsumpcyjne, zalicza się odmianę Forastero. Ten gatunek kakaowca odgrywa znaczącą rolę na rynku spożywczym, ponieważ jego uprawa stanowi około 85% światowych zbiorów. Kakao typu Forastero hoduje się głównie w Brazylii, Azji oraz Afryce Zachodniej. Tym, co wyróżnia ziarna tej odmiany, jest charakterystyczny ciemno-brązowy kolor i mocny aromat. Ta druga cecha sprawia, że produkty wykonane z użyciem Forastero, mają wyraźny gorzki smak. Nuty smakowe dodatkowo podbija także tłuszcz znajdujący się w składzie ziaren tego kakaowca.
Szlachetne kakao to kategoria, do której zalicza się ziarna dwóch pozostałych gatunków roślin – Criollo oraz Trinitario. Kakao Criollo to pierwsza odmiana, jaką odkryli hiszpańscy kolonizatorzy w Ameryce. Stąd też wywodzi się nazwa odmiany, która w tłumaczeniu oznacza „kreolski”. Przymiotnik ten natomiast pochodzi od słowa „kreol”, którego używano do określenia potomków kolonizatorów urodzonych w Ameryce. Kakao Criollo aktualnie jest uprawiane głównie w Kolumbii, Meksyku, Peru, a także na Madagaskarze, Sri Lance i w regionie karaibskim. Nie mniej jednak stanowi ono bardzo niewielki procent światowej produkcji, ponieważ jego uprawa jest bardzo wymagająca. Przy odpowiednich warunkach kakaowiec typu Criollo wydaje natomiast ziarna o bardzo łagodnym smaku z orzechową nutą.
Ostatni z podstawowych gatunków kakao stanowi Trinitario, które jest hybrydą odmian Criollo oraz Forastero. Ten rodzaj ziaren pochodzi z miejscowości Trynidad, której zawdzięcza swoją nazwę. Dziś mieszanka odmian uprawiana jest głównie w Środkowej i Południowej Ameryce oraz na Madagaskarze. Smak Trinitario łączy w sobie wyrazisty aromat Forastero, a także delikatny bukiet Criollo.
Podział rodzajów kakao na Criollo, Forastero i Trinitario stanowi podstawową klasyfikację. Warto jednak wiedzieć, że kakaowiec łatwo się krzyżuje, dzięki czemu można wyróżnić jeszcze wiele innych odmian. Ich smaki nie zależą jedynie od gatunku rośliny, z której pochodzą. Na aromat gotowego kakao wpływają również czynniki takie jak proces obróbki (fermentacja, suszenie czy prażenie) oraz jakość maszyny mielącej ziarna.
W celu znalezienia najbardziej odpowiadającego smaku kakao warto próbować produktów stworzonych z różnych odmian kakaowca. Jednak które z nich najlepiej stosować w bloku czekoladowym? Wybór kakao zależny jest od oczekiwanego smaku końcowego ciasta. Należy pamiętać, że ciasto blok czekoladowy z mlekiem w proszku, cukrem i dodatkami w postaci herbatników, rodzynek czy innych bakalii jest dość słodkie. Dla przełamania słodyczy bloku do jego wykonania warto użyć kakao Forastero. Gorzki aromat tej odmiany sprawi, że ciasto nie będzie przesłodzone ani mdłe.
Jakie ciasteczka pasują do bloku czekoladowego?
Blok czekoladowy jest ciastem, w przypadku którego można dowolnie eksperymentować z formą i zawartością. Nie ma jednej odpowiedzi na to, jak zrobić ciasto blok, ponieważ tak naprawdę każdy przepis może różnić się dodatkami umieszczanymi w słodkiej masie. Ostateczna forma bloku czekoladowego jest więc zależna od tego, jaki rodzaj słodkości masz ochotę zjeść.
Kwestia ciastek, podobnie jak i reszty opcjonalnych składników, jest mocno indywidualna. Masę na blok czekoladowy w rzeczywistości możesz wzbogacić każdym rodzajem ciastek, które wpisują się w Twoje gusta smakowe. Ciasto blok będzie dobre zarówno z klasycznymi herbatnikami, jak i niewielkimi biszkoptami czy maślanymi przysmakami. Do bloku będą pasować także inne chrupiące dodatki. W celu otrzymania smacznego ciasta, do masy można dodać również wafle, ryż preparowany czy nawet krakersy, które nieco przełamią słodycz czekoladowego bloku.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc