brownie z truskawkami

Przepis na brownie

3 stycznia 2023
5 min

Pochodzące ze Stanów Zjednoczonych ciasto, które podbiło serca milionów ludzi na całym świecie to jeden z najprostszych deserów do wykonania. Brownie czekoladowe to pełen aromatu wypiek, który jest podawany w światowej klasy restauracjach i cukierniach. Jeśli szukasz smacznego ciasta do upieczenia w bardzo krótkim czasie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, to sprawdź nasz prosty przepis! Podpowiadamy jak upiec brownie!

 

Przepis na brownie – składniki

Podobnie jak z innymi łatwymi wypiekami, ilość składników na brownie jest bardzo mała. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brownie, to nie wymaga ono wyjątkowych umiejętności do pieczenia ani dużych nakładów finansowych. Nie traci przy tym na smaku i jest idealne na każdą okazję. Poznaj nasz przepis na brownie!

Brownie składniki:

  • 250 g masła
  • 200-250 g gorzkiej czekolady (najlepiej o 80% zawartości kakao)
  • 240 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • orzechy i migdały (opcjonalnie)

Jak przygotować brownie?

Przygotowywanie ciasta zaczynamy od roztopienia czekolady i masła w małym garnku lub rondlu. Kostkę masła należy roztapiać pierwszą i powoli dodawać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Musisz pamiętać, aby roztapianą masę ciągle delikatnie mieszać, ponieważ roztapiana czekolada pozostawiona na ogniu bardzo szybko się przypala. Gdy uzyskasz jednolitą masę, odstaw garnek na bok do ostygnięcia.

Kolejnym etapem jest przygotowanie jajek i cukru. Za pomocą miksera lub trzepaczki połącz jajka wraz z cukrem. Do tej mieszanki dołącz odstawioną i wystudzoną masę z czekolady i masła. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą masę.

Następnie dodaj mąkę, sól oraz cukier i ponownie wymieszaj. Po tej czynności przygotuj sobie blaszkę kwadratową o wymiarach 20 × 30 lub podobnych i wyłóż na nią papier do pieczenia, który zapobiega przyklejaniu się ciasta do naczynia. Wlej wymieszane na jednolitą masę ciasto brownie do blaszki i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni.

Ile piec brownie? Przez około 30 minut. Zależnie od używanej blachy czas można wydłużyć, jeśli posiadasz małe naczynie i skracać, jeśli używasz większego. Po tym czasie możesz się cieszyć swoim czekoladowym brownie!

Wskazówki i dodatki do brownie

W sieci znajdziesz niejeden przepis na ciasto brownie. Część przepisów sugeruje dodawanie różnych dodatków, które nie tylko pogłębią smak, ale też dodadzą aromatu i sprawią, że Twoje ciasto będzie przepyszne!

Jednym z takich dodatków są orzechy i bakalie. Przepis na brownie czekoladowe z orzechami zakłada dodanie ich do ciasta na etapie mieszania mąki oraz soli z masą stworzoną z rozpuszczonego masła i czekolady. Orzechy sprawią, że nasączone czekoladą ciasto będzie nieco mniej słodkie, przełamując smak orzechowym aromatem. Popularną praktyką jest dodawanie migdałów.

Wiele osób wykorzystuje też pozostawione w trakcie pieczenia resztki czekolady. Można je wykorzystać jeszcze przed włożeniem masy do piekarnika, umieszczając pojedyncze kostki na górze. Inną praktyką, jest roztapianie pozostałych kawałków i używanie ich jako polewy.

Czytaj również