- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na bułki

Przepis na bułki
Aromatyczny zapach świeżych bułek obudzi nawet największego śpiocha. Przepis na bułki nie musi być trudny i czasochłonny – pyszne bułeczki można upiec jeszcze tego samego ranka na śniadanie. Zobacz, w jaki sposób przygotować puszyste bułki pszenne. Przepis jest prosty, a wykonanie go nie zajmie więcej niż 60 minut!
Przepis na bułki — co jest potrzebne do ich przygotowania?
Pieczenie bułek w domu warto zacząć od przygotowania wszystkich potrzebnych składników. Przepis na bułki domowe zakłada użycie:
- 400 gramów mąki
- 25 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 50 gramów roztopionego masła
- 1 jajko
Z takiej ilości ciasta powinno wyjść ok. 10 chrupiących bułeczek z miękkim wnętrzem.
Jak przygodowa bułki krok po kroku?
Do wysokiego naczynia wlej 75 ml lekko podgrzanego mleka, a następnie dosyp drożdże i cukier. Roztwór wymieszaj, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce – w taki sposób drożdże będą miały szansę wyrosnąć. Do oddzielnej miski wsyp mąkę z solą i wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Do suchych składników dodaj wcześniej przygotowany rozczyn i resztę mleka, wody, roztopione masło i jajko.
Całość wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto bez problemu będzie się odklejać od rąk. Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia i przykryj ściereczką na ok. pół godziny. Po tym czasie na posypany mąką blat wyłóż masę i ugniataj jeszcze przez chwilę. Później podziel ciasto na równe kawałki i uformuj na gładkie bułeczki.
Piekarnik nastaw na 250 stopni i zaczekaj, aż się nagrzeje. W międzyczasie możesz posypać bułeczki wybranymi przez siebie ziarnami lub ziołami – sezamem, czarnuszką, rozmarynem lub tymiankiem. Blachę z pieczywem wstaw do pieczenia na ok. 15 minut. Wypiek będzie gotowy kiedy bułeczki staną się rumiane. Jak widać, przepis na domowe bułki nie musi być trudny – smacznego!
Wskazówki niezbędne do przygotowania idealnych bułek
Kiedy już wiesz, jak zrobić bułki w domu warto przejść do tego, czego nie robić, aby nie wyszły twarde i oklapnięte. Istnieje kilka sposobów na to, jak zrobić ciasto na bułki, aby ich konsystencja była przyjemna dla podniebienia.
Zbyt rzadkie ciasto jest jednym z powodów, dla których wiele osób zniechęca się do samodzielnego pieczenia bułek. Do lejącej się masy często dosypujemy mąkę, aż ciasto będzie możliwe do układania – jest to błąd, który znacznie zmieni konsystencję bułek. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą one twarde i nie urosną tak, jak mogłyby to zrobić bez dosypywania pszennego produktu. Takim sposobem żaden przepis na bułki domowe Cię nie zawiedzie.
Jak upiec bułki w domu, aby wyszły zarumienione i chrupiące? Upewnij się, że temperatura wewnątrz piekarnika jest odpowiednia. Jeśli będzie zbyt niska, mogą wyjść twarde i bardzo jasne.
Jak zrobić bułki, które będą idealnie okrągłe? Nie wystarczy tylko uformować kuli – ważne jest też zlepienie krawędzi na spodzie ciasta. Tym sposobem całość nie opadnie i będzie idealnie gładka.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc