świeże bułki

Przepis na bułki

3 października 2022
5 min

Aromatyczny zapach świeżych bułek obudzi nawet największego śpiocha. Przepis na bułki nie musi być trudny i czasochłonny – pyszne bułeczki można upiec jeszcze tego samego ranka na śniadanie. Zobacz, w jaki sposób przygotować puszyste bułki pszenne. Przepis jest prosty, a wykonanie go nie zajmie więcej niż 60 minut!

Przepis na bułki — co jest potrzebne do ich przygotowania?

Pieczenie bułek w domu warto zacząć od przygotowania wszystkich potrzebnych składników. Przepis na bułki domowe zakłada użycie:

  • 400 gramów mąki
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 50 gramów roztopionego masła
  • 1 jajko

Z takiej ilości ciasta powinno wyjść ok. 10 chrupiących bułeczek z miękkim wnętrzem.

 

Jak przygodowa bułki krok po kroku?

Do wysokiego naczynia wlej 75 ml lekko podgrzanego mleka, a następnie dosyp drożdże i cukier. Roztwór wymieszaj, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce – w taki sposób drożdże będą miały szansę wyrosnąć. Do oddzielnej miski wsyp mąkę z solą i wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Do suchych składników dodaj wcześniej przygotowany rozczyn i resztę mleka, wody, roztopione masło i jajko.

Całość wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto bez problemu będzie się odklejać od rąk. Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia i przykryj ściereczką na ok. pół godziny. Po tym czasie na posypany mąką blat wyłóż masę i ugniataj jeszcze przez chwilę. Później podziel ciasto na równe kawałki i uformuj na gładkie bułeczki.

Piekarnik nastaw na 250 stopni i zaczekaj, aż się nagrzeje. W międzyczasie możesz posypać bułeczki wybranymi przez siebie ziarnami lub ziołami – sezamem, czarnuszką, rozmarynem lub tymiankiem. Blachę z pieczywem wstaw do pieczenia na ok. 15 minut. Wypiek będzie gotowy kiedy bułeczki staną się rumiane. Jak widać, przepis na domowe bułki nie musi być trudny – smacznego!

Wskazówki niezbędne do przygotowania idealnych bułek

Kiedy już wiesz, jak zrobić bułki w domu warto przejść do tego, czego nie robić, aby nie wyszły twarde i oklapnięte. Istnieje kilka sposobów na to, jak zrobić ciasto na bułki, aby ich konsystencja była przyjemna dla podniebienia.

Zbyt rzadkie ciasto jest jednym z powodów, dla których wiele osób zniechęca się do samodzielnego pieczenia bułek. Do lejącej się masy często dosypujemy mąkę, aż ciasto będzie możliwe do układania – jest to błąd, który znacznie zmieni konsystencję bułek. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą one twarde i nie urosną tak, jak mogłyby to zrobić bez dosypywania pszennego produktu. Takim sposobem żaden przepis na bułki domowe Cię nie zawiedzie.

Jak upiec bułki w domu, aby wyszły zarumienione i chrupiące? Upewnij się, że temperatura wewnątrz piekarnika jest odpowiednia. Jeśli będzie zbyt niska, mogą wyjść twarde i bardzo jasne.

Jak zrobić bułki, które będą idealnie okrągłe? Nie wystarczy tylko uformować kuli – ważne jest też zlepienie krawędzi na spodzie ciasta. Tym sposobem całość nie opadnie i będzie idealnie gładka.

Czytaj również