banany - niezbędny składnik do przygotowania chleba bananowego

Przepis na chleb bananowy

2 lutego 2023
5 min

Chleb bananowy to słodki, puszysty i wilgotny wypiek szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, a chlebek idealnie sprawdzi się zarówno w ramach przekąski, jak i śniadania. Jak zrobić chleb bananowy?

Chleb bananowy – co jest potrzebne do jego przygotowania?

Jak przyrządzić chleb bananowy? Przepis na ciasto do wypieku jest bardzo prosty i uwzględnia wykorzystanie jedynie kilku podstawowych składników. Są to: masło, jajko, cukier, soda oczyszczona, mąka pszenna, sól oraz opcjonalnie ekstrakt z wanilii. W razie potrzeby mąkę pszenną możesz wymienić na inną pod warunkiem, że będzie ona jasna. Dobrze sprawdzi się na przykład mąka orkiszowa. Oprócz tego potrzebne są oczywiście banany. Najlepiej, jeśli owoce będą bardzo dojrzałe i miękkie. Dzięki temu z łatwością je rozgnieciesz, a ciasto będzie delikatne i wilgotne.

Prosty przepis na chleb bananowy możesz zmodyfikować, dodając do niego suszone owoce. Świetnie sprawdzą się między innymi ananasy oraz rodzynki. Chlebek bananowy świetnie smakuje również z orzechami włoskimi, orzechami makadamia, wiórkami kokosowymi czy kawałkami czekolady (dla miłośników bardzo słodkich wypieków). Do masy na ciasto możesz również dodać trochę cynamonu do smaku.

 

Chleb bananowy – przepis na bardzo proste ciasto bananowe

Jak upiec chlebek bananowy? Przygotowanie wypieku nie jest skomplikowane i nie zajmie Ci dużo czasu. Proces rozpocznij od rozgniecenia widelcem trzech dojrzałych bananów. Następnie roztop około 70 gramów masła, poczekaj, aż tłuszcz trochę ostygnie i dodaj go do masy bananowej. Później w osobnej misce wymieszaj ze sobą jedno jajko, około pół szklanki cukru i ekstrakt z wanilii. Całość możesz zmiksować bądź wymieszać ręcznie trzepaczką do jajek. Istotne, aby finalnie otrzymać białą pianę, za sprawą której chleb będzie puszysty i miękki.

Następnie otrzymaną masę połącz z bananami, a w osobnej misce wymieszaj półtorej szklanki mąki pszennej, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz szczyptę soli. Potem delikatnie zmiksuj masę na ciasto tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Chleb najlepiej piec w niewielkiej keksówce. Formę wysmaruj uprzednio masłem oraz obsyp bułką tartą lub mąką pszenną, aby nie przywarło do niej ciasto. Chleb bananowy należy piec przez około godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wypiek może stanowić zarówno pyszne śniadanie na słodko, jak i deser.

Co zrobić, aby chleb bananowy był wilgotny?

Bez wątpienia dużymi zaletami wypieku jest puszyste i wilgotne ciasto. Aby na pewno uzyskać taki efekt, warto nieco zmodyfikować recepturę na chleb z bananów. Przepis można wzbogacić o około 2 łyżki oleju roślinnego, który należy wymieszać z roztopionym masłem.

Co więcej, do masy na ciasto warto dolać trochę gęstej, kwaśnej śmietany. Dzięki temu wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty. Co więcej, najlepszym rozwiązaniem będzie używanie wyłącznie bardzo miękkich, a nawet przejrzałych bananów, bo to właśnie one w znacznym stopniu dodają ciastu wilgoci.

 

Czytaj również