Dobry i prosty przepis na ciasto czekoladowe to niezwykle przydatna rzecz, która umili Twój dzień słodkim deserem. Dobrze zrobiony wypiek będzie zachwycać aromatem i smakiem, fantastycznie komponując się z owocami, lodami i gorzką kawą. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak upiec łatwe ciasto czekoladowe, które zawsze wyjdzie, przeczytaj poniższy artykuł.
Jak zrobić dobre ciasto czekoladowe? Łatwy przepis obejmuje jedynie kilka składników:
Do polewy na wierzch wypieczonego ciasta czekoladowego potrzebujesz:
Rozpocznij od przygotowania składników i narzędzi. Czekolada do ciasta powinna zawierać minimum 60% kakao i być dobrej jakości – to od niej zależy finalny smak wypieku. Jajka ogrzej do temperatury pokojowej (np. w misce z letnią wodą), spód małej tortownicy (25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz (wystające kawałki możesz przyciąć nożyczkami). Naszykuj miski na jajka i mąkę. Przesiej ją i zmieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Do rondelka wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu razem z masłem, lecz nie pozwól, aby całość się zagotowała. Dodaj połamaną tabliczką czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Całość powinna przyjąć konsystencję maślano-czekoladowego płynu.
W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, do uzyskania puszystej, jasnożółtej masy. Powoli przelej ją do mąki, miksując na najniższych obrotach tak, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wystudzoną masę czekoladową i mieszaj do uzyskania jednolitej masy ciasta.
Przelej całość do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto w uchylonym piekarniku na około 10 minut, następnie wyciągnij je z piekarnika do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj polewę: śmietankę podgrzewaj na małym ogniu do jej ogrzania, następnie dodaj czekoladę i zacznij mieszać. Na początku może Ci się wydawać, że składniki nie chcą się połączyć, a śmietana się zważyła, ale nie przejmuj się, to tylko cześć procesu. Finalnie polewa stanie się gęsta, lśniąca i mocno czekoladowa. Wyciągnij ciasto z formy i delikatnie oblej polewą. Podawaj w towarzystwie świeżych owoców. Smacznego!
Przepisy na ciasta czekoladowe często zawierają w sobie specjalne składniki, dodatkowo podbijające walory smakowe całego wypieku. Czekolada fantastycznie łączy się z wszelkimi bakaliami, które możesz dodać do masy ciasta przed pieczeniem. Innym popularnym zabiegiem jest przekładanie ciasta powidłami lub konfiturą owocową, tak jak w przypadku tortu Sachera – czekoladowy biszkopt zostaje połączony z konfiturą morelową i oblany czekoladową polewą. To przełamanie słodkiego smaku delikatną kwaskowatością owocu, która dodatkowo podbija czekoladowy aromat.
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc