- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe
Przepis na ciasto drożdżowe czy puszyste drożdżówki to świetny pomysł na deser o każdej porze roku. Sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Jedno z najprostszych ciast można przygotować jako słodkie danie z rodzynkami czy owocami, a także jako słony, drożdżowy chleb. Z poniższego przepisu możesz skorzystać w dowolny sposób. Delikatne, gorące ciasto i chrupiąca kruszonka są w zasięgu ręki!
Składniki na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to jeden z najczęściej przygotowywanych wypieków w polskich domach. Prosta receptura składa się na bogaty i wyjątkowy smak, który uwielbia każdy z nas. Jest on bardzo zbliżony do chałki. Oto składniki ciasta drożdżowego: pół kilograma mąki, pół kostki drożdży świeżych, pół kostki masła, 100 g cukru, szklanka mleka, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli. Najlepiej, jeśli mąka będzie pszenna. W zależności od tego, czy chcesz zrobić ciasto drożdżowe z posypką w postaci kruszonki, czy z dodatkami w postaci owoców, będziesz potrzebować dodatkowych składników. Do przygotowania kruszonki przyda się pół kostki masła, szklanka mąki i szklanka cukru.
Przepis na ciasto drożdżowe – jak je przygotować?
Przepisy na ciasta drożdżowe nieco się między sobą różnią, jednak zasady wykonania są bardzo zbliżone. Najpierw należy przygotować rozczyn, a następnie zagnieść ciasto, czekać, aż wyrośnie i upiec je. Oto przepis na ciasto drożdżowe tradycyjne krok po kroku:
- Do przyrządzenia zaczynu przygotuj: całą porcję drożdży, łyżkę mąki, łyżkę cukru i delikatnie podgrzane mleko. Umieść składniki w rondelku, po czym mieszaj do czasu, aż drożdże się rozpuszczą i konsystencja będzie gładka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Jeśli nie masz świeżych drożdży, możesz zastąpić je dwiema saszetkami suchych. Pamiętaj, że z drożdżami trzeba postępować delikatnie i zbyt ciepłe mleko może spowodować, że zaczyn nie wyrośnie;
- W międzyczasie do większej miski przesiej mąkę, a w mniejszym naczyniu dokładnie utrzyj cukier z trzema żółtkami. Białko z jajka odstaw na bok – przyda się później. Dodaj utarte składniki do mąki, dołącz do tego zaczyn (tylko wtedy, gdy już wyrośnie!), szczyptę soli i resztę mleka (także podgrzanego);
- Dokładnie połącz ze sobą wszystkie te składniki, a następnie zagniataj ciasto, aż uzyska ono zbitą konsystencję. Może to trwać nawet kilkanaście minut. Gdy składniki dobrze się już połączą, dodaj do nich roztopione, przestudzone masło. Zagniataj dalej z dodatkiem tłuszczu. Ważne jest to, aby ciasto nie było lepkie. Jeśli po kilkunastu minutach zagniatania nadal się klei, możesz je nieco podsypać mąką;
- Gotowe ciasto przykryte ścierką należy odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę;
- W międzyczasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia;
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat i zagniataj jeszcze chwilę. Następnie umieść je w blaszce i z wierzchu posmaruj białkiem jaja;
- Ciasto powinno być w blaszce jeszcze około 15 minut przed włożeniem do piekarnika, więc to czas, aby rozgrzać urządzenie. Nastaw piekarnik na 180 stopni, a następnie piecz ciasto przez około pół godziny.
Jak widać, pieczenie ciasta drożdżowego wcale nie jest skomplikowane. Wymaga jedynie sporo czasu, ponieważ ciasto długo wyrasta. Trzeba czekać także na rozczyn. Jest to jednak deser zdecydowanie tego wart. Klasyczne ciasto drożdżowe sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt czy innych uroczystości. Jeśli chcesz zrobić kruszonkę, połącz ze sobą wszystkie potrzebne do jej przygotowania składniki i przed pieczeniem pokrusz je palcami na powierzchni ciasta.
Najpopularniejsze dodatki do ciast drożdżowych
Przepisy na ciasto drożdżowe często urozmaicone są różnorodnymi dodatkami, które wzbogacają ich smak. Najpopularniejsze wersje tego wypieku powstają zdecydowanie z owocami lub owocami i kruszonką. Zdarzają się także warianty z czekoladą czy kakao. Co ciekawe, drożdżowe ciasto wcale nie musi być przyrządzane na słodko. W przepisie można pominąć cukier (poza tym potrzebnym do przygotowania rozczynu) i zawinąć ciasto np. z masłem czosnkowym, pomidorkami koktajlowymi, rozmarynem czy innymi ziołami. Często przyrządza się także przekąski z ciasta drożdżowego ze szpinakiem, które są naprawdę pyszne. Z takiego ciasta drożdżowego można uformować również bułki z różnymi nadzieniami. Można dodać orzechy, rodzynki czy pestki dyni.
Ciasto drożdżowe z owocami
Dobry przepis na ciasto drożdżowe z owocami polega na tym, że gdy ciasto włoży się już do blachy, dodaje się do niego owoce. Mogą one być położone jedynie na górze, a także powciskane do wnętrza ciasta. Najczęściej spotyka się ciasta drożdżowe z truskawkami, śliwkami, wiśniami, rabarbarem, czereśniami, jagodami, borówkami, brzoskwiniami, jabłkami, a nawet bananami. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, do ciasta drożdżowego możesz dodać dżem. Wtedy ciasto trzeba rozwałkować na płaski placek i posmarować dżemem, a następnie zwinąć w rulon i włożyć do foremki. Wierzch ciasta można ozdobić kruszonką lub lukrem. Do przygotowania lukru potrzeba jedynie cukru i wody w proporcjach 1:1. Gdy cukier rozpuści się w wodzie, lukier można nakładać po upieczeniu ciasta.
Przepis na ciasto drożdżowe z czekoladą lub kakao
Masz ochotę na ciasto drożdżowe na słodko, ale niekoniecznie z owocami? Jest na to rozwiązanie! Doskonałym dodatkiem okazuje się czekolada, która pod wpływem ciepła piekarnika rozpuszcza się wewnątrz ciasta. Możesz przyrządzić taki deser na dwa sposoby. Szybszy polega na tym, że swoją ulubioną czekoladę kroisz w drobną kostkę, rozwałkowujesz ciasto, układasz czekoladę na powierzchni (tak jak dżem) i zwijasz ciasto w rulon. Dobre ciasto drożdżowe zrobisz także z użyciem własnoręcznie wykonanej masy czekoladowej. Kawałki czekolady możesz wymieszać z połową kostki miękkiego masła, 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym. Sposób nałożenia i zawinięcia ciasta jest taki sam. W tej wersji ciasto będzie jeszcze bardziej czekoladowe.
Nieco lżejsze ciasto drożdżowe wyjdzie z dodatkiem kakao. Do jego przygotowania potrzebujesz nieco masła, około 2 łyżek cukru pudru, pół szklanki mleka i 3 czubate łyżki kakao. Połącz ze sobą wszystkie składniki i nakładaj tak samo, jak czekoladę. Następnie roladę piecz według instrukcji podanej wyżej, czyli około 30 minut. Ten pomysł na ciasto drożdżowe jest banalnie prosty, a jest w stanie zupełnie odmienić dobrze znany wypiek, którym zapewne zajadasz się od lat. To tradycyjne ciasto drożdżowe w nowym wydaniu!
Teraz już wiesz, jak się robi ciasto drożdżowe i jakich dodatków można użyć, aby było one jak najlepsze i najbardziej różnorodne. Dzięki temu, że ciasto to można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono w wielu odsłonach, właściwie nigdy się ono nie nudzi. Przepisy na ciasta drożdżowe z kruszonką możesz wykorzystać w dowolny sposób i zrobić z niego np. bułeczki z owocami i makiem. Łatwe ciasta drożdżowe posmakują twoim gościom w trakcie urodzin, świąt i innych okazji, więc koniecznie przetestuj je w swojej kuchni. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc