- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na ciasto dyniowe

Przepis na ciasto dyniowe
Dynia to niezwykły owoc, który można wykorzystać do robienia zup, przecierów, czy wypieków. Jak przygotować szybkie ciasto dyniowe? Wystarczy kilka składników, aby całym dom wypełnił się zapachem słodkiego pomarańczowego owocu w akompaniamencie cynamonu i białej czekolady.
Składniki potrzebne na ciasto dyniowe
W przygotowaniu ciasta kluczowy jest główny składnik – dyniowe purée. Najłatwiej jest je przygotować samemu, jednak jeśli nabrałeś ochoty na wypiek poza sezonem na dynie, możesz sięgnąć po gotowy mus, zamknięty w słoiku lub w puszce. Ten, jak i inne składniki potrzebne do zrobienia wypieku, możesz łatwo zamówić za pomocą naszej aplikacji InPost Fresh z dostawą do domu.
Do przygotowania puszystego ciasta dyniowego będziesz potrzebować:
- 250 g purée z pieczonej dyni;
- 150 cukru;
- opakowanie cukru wanilinowego;
- otartą skórkę z cytryny;
- 3 jajka, z oddzielonymi żółtkami od białek;
- 220 g mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Mus z dyni i masło powinny być w temperaturze pokojowej, a jajka schłodzone.
Prosty przepis krok po kroku na ciasto dyniowe
Przygotowanie tradycyjnego ciasta dyniowego rozpocznij od naszykowania tortownicy – brzegi wysmaruj masłem, a na spód wyłóż papier do pieczenia. Następnie piekarnik rozgrzej do 180°C. W garnku na małym ogniu rozgrzej masło, regularnie mieszając. Gdy będzie w pełni płynne, dodaj cukier biały i wanilinowy, a następnie starannie wymieszaj całość do rozpuszczenia i zdejmij naczynie z ognia. Dynię w misce połącz ze skórką z cytrusa i roztopionym masłem, dodaj żółtka oraz wszystko zamieszaj.
Białka ubij w misce na sztywną pianę. Do kolejnego naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Następnie delikatnie połącz ze sobą składniki mokre i suche, wymieszaj łyżką tylko do połączenia się masy, na koniec dodaj pianę z białek. Całość przelej do tortownicy i piecz przez 40-45 min do efektu tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź.
Z czym najlepiej smakuje ciasto dyniowe?
Przepisy na ciasto dyniowe proponują wiele sposobów jego podania. Jednym z popularniejszych jest przełożenie go kremem z mascarpone, dzięki któremu wypiek będzie przypominał tort. Dyniowy biszkopt można z wierzchu posypać cukrem pudrem, przygotować polewę z białej czekolady lub lukier. Do dyni świetnie pasuje także karmel – możesz użyć go do zrobienia kremu lub polania biszkoptu z góry.
Proste ciasto dyniowe możesz podawać na ciepło i na zimno – zależnie od pogody, latem można serwować je w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone, z kolei zimą, będzie idealne w wersji z odrobiną cynamonu. W obu wydaniach jednak świetnie będzie smakować z gałką dobrych lodów waniliowych.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc