Dynia to niezwykły owoc, który można wykorzystać do robienia zup, przecierów, czy wypieków. Jak przygotować szybkie ciasto dyniowe? Wystarczy kilka składników, aby całym dom wypełnił się zapachem słodkiego pomarańczowego owocu w akompaniamencie cynamonu i białej czekolady.
W przygotowaniu ciasta kluczowy jest główny składnik – dyniowe purée. Najłatwiej jest je przygotować samemu, jednak jeśli nabrałeś ochoty na wypiek poza sezonem na dynie, możesz sięgnąć po gotowy mus, zamknięty w słoiku lub w puszce. Ten, jak i inne składniki potrzebne do zrobienia wypieku, możesz łatwo zamówić za pomocą naszej aplikacji InPost Fresh z dostawą do domu.
Do przygotowania puszystego ciasta dyniowego będziesz potrzebować:
Mus z dyni i masło powinny być w temperaturze pokojowej, a jajka schłodzone.
Przygotowanie tradycyjnego ciasta dyniowego rozpocznij od naszykowania tortownicy – brzegi wysmaruj masłem, a na spód wyłóż papier do pieczenia. Następnie piekarnik rozgrzej do 180°C. W garnku na małym ogniu rozgrzej masło, regularnie mieszając. Gdy będzie w pełni płynne, dodaj cukier biały i wanilinowy, a następnie starannie wymieszaj całość do rozpuszczenia i zdejmij naczynie z ognia. Dynię w misce połącz ze skórką z cytrusa i roztopionym masłem, dodaj żółtka oraz wszystko zamieszaj.
Białka ubij w misce na sztywną pianę. Do kolejnego naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Następnie delikatnie połącz ze sobą składniki mokre i suche, wymieszaj łyżką tylko do połączenia się masy, na koniec dodaj pianę z białek. Całość przelej do tortownicy i piecz przez 40-45 min do efektu tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź.
Przepisy na ciasto dyniowe proponują wiele sposobów jego podania. Jednym z popularniejszych jest przełożenie go kremem z mascarpone, dzięki któremu wypiek będzie przypominał tort. Dyniowy biszkopt można z wierzchu posypać cukrem pudrem, przygotować polewę z białej czekolady lub lukier. Do dyni świetnie pasuje także karmel – możesz użyć go do zrobienia kremu lub polania biszkoptu z góry.
Proste ciasto dyniowe możesz podawać na ciepło i na zimno – zależnie od pogody, latem można serwować je w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone, z kolei zimą, będzie idealne w wersji z odrobiną cynamonu. W obu wydaniach jednak świetnie będzie smakować z gałką dobrych lodów waniliowych.
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc