- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na ciasto Kinder Country

Przepis na ciasto Kinder Country
Ciasto Kinder Country to idealna przekąska dla miłośników czekoladowo-mlecznych deserów. Smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego batonika, ale zajmuje całą blaszkę i można go łatwo podzielić na kawałki dla wszystkich członków rodziny. Poznaj przepis na ciasto bez pieczenia Kinder Country!
Składniki potrzebne na przyrządzenie ciasta Kinder Country
Aby przygotować ten pyszny deser, potrzebujesz:
- opakowanie serka mascarpone;
- dwie tabliczki białej czekolady;
- dwie tabliczki mlecznej czekolady;
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%;
- trzy szklanki pszenicy preparowanej;
- 200 g herbatników.
Jeśli chcesz zrobić ciasto Kinder Country fit, to możesz zamienić mleczną czekoladę na gorzką, a do posłodzenia skorzystać z erytrytolu. Warto użyć też herbatników lub innych ciastek bez cukru.
Ciasto Kinder Country – sposób przygotowania
Ciasto Kinder Country – przepis na tortownicę o średnicy 23-25 cm. Oto instrukcja krok po kroku:
- Przygotuj blaszkę na ciasto. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Aby lepiej trzymał się brzegów, posmaruj je delikatnie masłem lub margaryną.
- Całe dno blachy wyłóż dokładnie herbatnikami, żeby nie pozostawiać wolnych przestrzeni.
- Rozpuść białą i mleczną czekoladę w osobnych kąpielach wodnych i oba smaki odstaw do ostudzenia.
- Aby przygotować mleczną masę, ubij na sztywno 200 ml śmietanki, a następnie dodaj do niej całą porcję mascarpone i dokładnie zmiksuj. Zwolnij obroty urządzenia i dolej białą czekoladę. Gdy wszystko dokładnie się połączy, dosyp do środka dwie szklanki pszenicy ekspandowanej i rozprowadź łyżką równomiernie po kremie.
- W drugiej misce ubij pozostałe 100 ml śmietanki i wymieszaj ją z rozpuszczoną czekoladą mleczną.
- Na herbatniki wyłóż równomiernie białą masę i przykryj kolejną warstwą ciasteczek. Włóż ciasto na 10-15 min do lodówki.
- Po wyjęciu rozprowadź na wierzchu brązową masę i posyp ją resztką pszenicy preparowanej.
- Ciasto powinno spędzić kilka godzin w lodówce.
- Po wyjęciu z chłodziarki deser będzie gotowy do krojenia i serwowania.
Czym i jak udekorować ciasto Kinder Country?
Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia jest banalnie prosty. Gotowy deser da się łatwo ozdobić, aby podczas serwowania wyglądał jeszcze efektowniej. Świetnie sprawdzą się do tego świeże owoce np. truskawki, które kolorem wybiją się na tle biało-brązowego ciasta. Można też udekorować kawałek gotowym słodkim sosem o smaku słonego karmelu czy czekolady. Takie produkty występują również w wersji fit, więc sprawdzą się u osób dbających o linię. Aby nieco urozmaicić smak masy białej, warto dodać do niej garstkę wiórków kokosowych. Do dekoracji sprawdzą się również bita śmietana i kawałki orzechów. Można także ozdobić deser oryginalnymi batonikami o tej samej nazwie. Wystarczy pokroić je w kostkę i poukładać na powierzchni ciasta. Tak naprawdę do urozmaicenia wyglądu Kinder Country nadają się wszystkie owoce, jakie aktualnie ma się w domu. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc