InPost Fresh

Przepis na ciasto marchewkowe

12 stycznia 2023
5 min

Szukasz przepisu na ciasto marchewkowe, którym zachwycisz swoich gości i domowników? Ten prosty przepis na ciasto marchewkowe z pewnością przypadnie Ci do gustu i sprawi, że każdy będzie się nim zajadał!

Przepis na ciasto marchewkowe – składniki

Proste ciasto marchewkowe to deser, który z łatwością przygotujesz w domu. Co kupić, robiąc zakupy na ciasto marchewkowe? Składniki znajdziesz poniżej.

  • Podstawą ciasta marchewkowego są oczywiście marchewki. Potrzebne będzie Ci około 2 szklanek startej marchwi, czyli przygotuj ich około 3-4 w zależności od wielkości.
  • Pamiętaj również o mące pszennej – około 1,5 szklanki.
  • Do ciasta będą potrzebne Ci również 4 jajka, a także pół szklanki oleju i szklanka cukru.
  • Przygotuj również 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon oraz łyżkę cukru wanilinowego.
  • Ważnym składnikiem są również pokrojone orzechy włoskie. W zależności, ile ich wolisz, dodaj kilka łyżek do szklanki.

Ważnym elementem marchewkowego ciasta jest także polewa. Jakie składniki na nią potrzebujesz?

  • Podstawą jest jedno małe opakowanie serka np. mascarpone, bądź innego wybranego.
  • Przygotuj również około pół szklanki cukru pudru oraz około 100 gramów masła.
 

Jak przyrządzić ciasto marchewkowe?

Zastanawiasz się jak zrobić ciasto marchewkowe? Przepis na to przeczytasz poniżej.

  1. Dokładnie obierz marchew, a następnie zetrzyj ją przy pomocy najdrobniejszych oczek na tarce, a orzechy pokrój na drobno.
  2. Mikserem ubij jajka wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
  3. Do miski dodaj również przygotowany olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Ostatnim krokiem przygotowywania masy jest dodanie startej marchewki i pokrojonych orzechów. Kiedy to zrobisz, ponownie wymieszaj, aby powstała odpowiednia masa.

Jak upiec ciasto z marchewki? Możesz to zrobić zarówno w średniej wielkości okrągłej formie (średnica 24 cm), jak i w keksówce. Pamiętaj jednak, aby uprzednio wyłożyć je papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku przez około 50 minut w 180 stopniach.

Polewa do ciasta marchewkowego – jak ją przygotować?

Polewa sprawdzi się świetnie na przyozdobienie ciasta marchewkowego. Przepis na nią znajdziesz również tutaj.

  1. Dokładnie utrzyj masło mikserem, bądź ręcznie.
  2. Dodawaj do miski stopniowo serek oraz cukier puder, a kiedy masa na polewę będzie gotowa, odstaw ją na około 10 minut do lodówki.

Tak przygotowaną polewą możesz polać zarówno wierzch ciasta, jak i je przekładać. Zwiększ wtedy ilość składników. Będzie ona świetnie smakować z ciastem z marchewką. Pamiętaj jednak o tym, aby zawsze nakładać polewę na zimne, lekko wilgotne ciasto. Kiedy już to zrobisz, odłóż ciasto do lodówki, aby polewa stwardniała. Możesz również udekorować je dodatkowo orzechami.

Pyszne ciasto marchewkowe sprawdzi się świetnie jako deser, ale jego smak będzie również idealnie pasował do porannej kawy czy herbaty. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam!

Czytaj również