orzechy i migdały

Przepis na ciasto migdałowe

15 lutego 2023
5 min

Deser, który jest zdrowy? To możliwe! Najlepszym przykładem jest ciasto migdałowe – bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Jest też oczywiście przepyszne, a zwłaszcza, gdy podaje się je np. w akompaniamencie musu owocowego. Przepis na nie jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Jakie składniki są potrzebne na ciasto z mielonymi migdałami?

Przepis na ciasto migdałowe jest prosty. Aby go wykorzystać, wystarczy jeszcze znać dokładne ilości półproduktów:

  • 300/350 gramów całych migdałów;
  • 150 gramów cukru (może być puder);
  • 4 jajka rozmiaru L;
  • 200 gramów masła;
  • szczypta soli i sody;
  • słoik ulubionej konfitury;
  • 50/100 gramów płatków migdałowych (do ewentualnego ozdobienia).

Lekkie ciasto migdałowe nie wymaga użycia mleka ani tradycyjnej mąki pszennej. Wykonać mogą je wszyscy, którzy posiadają sprawny piekarnik. Zmielone migdały są dostępne w sklepach spożywczych, więc nie trzeba przejmować się ich własnoręcznym rozdrabnianiem. Przepis na ciasto z mielonymi migdałami różni się tym, że płatków migdałowych używa się również do stworzenia samego ciasta – a nie tylko do pokrycia wierzchu. Powstały wyrób zdobywa wtedy dodatkowej chrupkości – warto go spróbować razem ze znajomymi.

 

Przepis na ciasto migdałowe – idealny domowy poczęstunek

Kiedy znajomi przychodzą w odwiedziny, koniecznie trzeba zaproponować im coś do jedzenia i picia. Jednym z najlepszych połączeń jest kawa oraz pyszne ciasto migdałowe. Przy takim zestawie rozmowy ciągną się godzinami! Pyszną kawę da się przygotować prawie natychmiastowo, ale słodki deser trzeba zaplanować z wyprzedzeniem. Całe szczęście proces przygotowawczy nie jest długi – zrobienie ciasta zajmuje około półtorej godziny (w co wliczone jest już pieczenie).

Wystarczy:

  • dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia;
  • kupione migdały zblendować w misce na mąkę;
  • dodać do nich jaja, masło, cukier, sól oraz sodę;
  • zmieszać całość razem za pomocą miksera;
  • powstałą masę przelać do blaszki;
  • wierzch wyłożyć np. ulubioną konfiturą (ten etap można pominąć);
  • piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Powstały przysmak posmakuje każdemu. Jest kruchy z zewnątrz, ale wilgotny w środku. Ciasto zjeść będą mogli prawie wszyscy (z wyłączeniem osób będących alergikami), bo jest bezglutenowe.

Co można podać do ciasta migdałowego?

To, czego nie uwzględnia przepis na ciasto z migdałami, to przeróżne dodatki. Słodki deser nabiera jeszcze większych walorów smakowych wtedy, gdy doda się do niego słodyczy lub owoców. Wtedy nie mogą oprzeć się mu nawet osoby, które zazwyczaj wolą słone przekąski. Najczęstszymi wyborami są:

  • maliny;
  • truskawki;
  • borówki;
  • smażone jabłka;
  • rabarbar;
  • bita śmietana;
  • kremy na bazie serka mascarpone;
  • dżemy;
  • konfitury.

Można też zaszaleć i zastosować nietypowe połączenia, takie jak np. kandyzowane ćwiartki krwawej pomarańczy obsypane kardamonem. Powstały aromat będzie z pewnością niepowtarzalny. Migdałowy wypiek niektórzy posypują kakao lub cynamonem. Z pewnością kilka dobrych pomysłów na smakowite dodatki podsuną też znajomi – a wtedy deser będzie smakować z pewnością wszystkim!

Czytaj również