Ciasto z rabarbarem i truskawkami to sposób szybkie na zaserwowanie domownikom i gościom pysznego deseru. Sprawdzi się zarówno jako poobiedni dodatek, jak i świąteczny wypiek. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy smakołyk tak w wersji kruchej, jak i wilgotnej.
Słodkie i puszyste, a przy tym szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem wymaga wykorzystania składników przechowywanych w temperaturze pokojowej. Dzięki temu będą się lepiej ze sobą mieszać. Co więcej, samoistne ogrzanie się ich po wyjęciu z lodówki sprawi, że wypiek będzie miał jednolitą konsystencję bez grudek. Ciasto truskawkowe z rabarbarem można ponadto przygotować na dwa sposoby – kruche lub wilgotne.
Do przygotowania biszkoptu z rabarbarem i truskawkami będziesz potrzebować:
Przepis na ciasto rabarbarowe z truskawkami rozpoczyna się od przelania białek jaj do miski. Następnie trzeba je ubić przy pomocy miksera. Gdy się spienią, do naczynia można dodać cukier zwykły i waniliowy. Ostatnia czynność na tym etapie to wlanie żółtek i dalsze miksowanie. Czynność tę wykonuj aż do powstania masy o jednolitej konsystencji.
Następny krok to wsypanie mąki ziemniaczanej i pszennej do miski. Całość wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Później trzeba roztopić masło lub margarynę i dołożyć do piany z białek i cukru. Tłuszcz najlepiej dokładać powoli, czyli partiami ze 3-4 razy. Po każdym dodaniu go masę należy wymieszać. Potem przesiej mąkę przez sito, wsyp ją na pianę z jajek i ponownie wymieszaj.
Tak przygotowaną bazę pozostaje wylać na papier do pieczenia wyłożony na blasze. Aby ciasto było równe, rozprowadź je szpatułką po całej powierzchni formy. Gdy już będzie miało jednakowy rozmiar, trzeba dołożyć owoce. Ostatnia czynność to już samo pieczenie ciasta. Optymalna temperatura to 180°C. Smakołyk będzie gotowy po około godzinie. Gdy ciasto z truskawkami i rabarbarem wystygnie, do smaku możesz je posypać jeszcze cukrem pudrem.
Ten przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem pozwala uzyskać kruchą słodkość. Jeśli wolisz, by biszkopt był wilgotną masą, trzeba go nieco zmodyfikować. W tym celu zamiast 2,5 szklanki mąki i 1 szklanki cukru trzeba dać ich po tyle łyżek, ile jajek. Ważne są również proporcje. Do uzyskania optymalnego efektu trzeba użyć ⅓ mąki ziemniaczanej i ⅔ pszennej. Powstała masa będzie odpowiednio wilgotna, gdy wleje się do niej jeszcze nieco wody. W przypadku ciasta z 5 jaj wystarczą dwie szklanki.
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc