crème brûlée

Przepis na crème brûlée

28 grudnia 2022
5 min

Do najbardziej znanych deserów klasycznej kuchni europejskiej należy crème brûlée – przepis powstał we Francji pod koniec XVII wieku. Choć crème brûlée jest bardzo popularny, wiele osób obawia się samodzielnie go przyrządzać. Obok klasycznego przepisu odpowiemy więc także, jak zrobić crème brûlée bez użycia palnika – istnieje przepis na szybki crème brûlée, w którym wystarczy zapiec deser.

 

Przepis na crème brûlée – składniki

Deser crème brûlée jest klasyczny i elegancki, a jedyną trudnością związaną z jego przygotowaniem jest konieczność stworzenia karmelowej warstwy. Jego największą zaletą jest prostota. Do sporządzenia tego deseru wystarczą tylko cztery składniki:

  • 500 mililitrów śmietanki kremówki (30%)
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 laska wanilii

Przygotować należy także niezbędne akcesoria kulinarne. Potrzebne będą kokilki lub ramekiny (małe porcelanowe foremki nadające się do zapiekania) oraz spożywczy palnik butanowy.

Jak zrobić crème brûlée?

Laskę wanilii rozkrawamy i wyjmujemy nasionka. Całość dodajemy do słodkiej śmietanki. Śmietankę podgrzewamy przez kilka minut palnikiem, stosując niską moc – można to zrobić w rondlu, śmietanka nie powinna jednak się gotować. Po podgrzaniu należy wyjąć pozostałości wanilii. Żółtka ucieramy mikserem, stopniowo dodając cukier. Następnie dolewamy do nich powoli śmietankę, która powinna być jeszcze lekko ciepła, ale nie gorąca. Ma to na celu zahartowanie żółtek. Powoli mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krem wlewamy następnie do kokilek, nie wypełniając ich całkowicie. Odstęp między poziomem kremu a wierzchem naczynia powinien wynosić około 2 centymetrów. Pieczemy go w kąpieli wodnej – kokilki wkładamy do naczynia z gorącą wodą, która powinna być około 2 centymetrów poniżej poziomu naczyń. Zapiekamy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 150 stopni.

Krem odstawiamy do lodówki do całkowitego przestudzenia. Można go przechowywać do dwóch dni. Przed podaniem wierzch kremu obsypujemy drobnym cukrem tak, aby dokładnie pokryć jego wierzch. Cukier opalamy palnikiem butanowym do uzyskania karmelowej warstwy. Staramy się przy tym uzyskać dekoracyjne nierówności.

Można też wykonać łatwiejszy crème brûlée – przepis prosty, bez użycia palnika, nie tworzy jednak równie efektownej ozdobnej warstwy karmelu. Ponadto bardzo łatwo przypalić w ten sposób deser. Należy w tym celu kokilki z kremem obsypanym warstwą drobnego cukru umieścić w dobrze nagrzanym piekarniku z funkcją grillowania. Kokilki trzeba umieścić możliwie wysoko, przy samych grzałkach. Deser zapiekamy, starannie go obserwując – karmel łatwo się przypala. Można stworzyć crème brûlée także w jeszcze prostszy sposób, przygotowując karmel osobno i dekorując nim deser – jest to jednak o wiele mniej efektowne niż tradycyjny przepis. Co ciekawe, przed wynalezieniem palników butanowych crème brûlée wykonywano jeszcze inaczej. Cukier karmelizowano płytkami z rozpalonego do czerwoności żelaza.

Jakie dodatki będą pasować do crème brûlée?

Crème brûlée należy podawać natychmiast po przygotowaniu – karmel powinien być jeszcze ciepły, miękki i szklisty. Tradycyjny przepis na crème brûlée po francusku zakłada, że ozdabia go jedynie dekoracyjna warstwa karmelu. Brak bogatej dekoracji podkreśla niezwykłą prostotę deseru. Obecnie jednak odchodzi się od tego zwyczaju – krem zdobić można dodatkowo np. listkami mięty lub owocami sezonowymi takimi jak truskawki, maliny i borówki.

Zamiast klasycznego crème brûlée przygotować można nieco odmienny krem kataloński (crema catalana). Jest to potrawa starsza od crème brûlée, znana już w średniowieczu. Różnica jest nieznaczna – w kremie katalońskim zamiast śmietanki używa się mleka z sokiem cytryny, przy czym płyn należy zagęścić mąką (najczęściej kukurydzianą). Krem kataloński przypomina więc podawany na ciepło krem angielski.

Czytaj również