cynamonki drożdżowe

Przepis na cynamonki drożdżowe

21 lutego 2023
5 min

Cynamonki z ciasta drożdżowego to prosty wypiek, który jest szczególnie popularny w okresie świątecznym, ale nie tylko. Świetnie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości albo słodka przekąska. Jak zrobić cynamonki?

 

Przepis na cynamonki – co będzie niezbędne?

Do upieczenia domowych cynamonek potrzebne jest jedynie kilka składników. Prosty przepis na cynamonki wymaga przygotowania: mleka (3/4 szklanki), drożdży instant (około 30 g), mąki pszennej (3 szklanki), cukru (kilka łyżek według uznania), jednego jajka, oleju (pół szklanki) oraz szczypty soli. Proporcje powyższych składników można delikatnie modyfikować, aby ciasto wyszło sprężyste, gładkie i delikatnie wilgotne.

Oczywiście, przepis na cynamonki drożdżowe to nie tylko ciasto, ale i aromatyczne nadzienie. Aby je przyrządzić niezbędne będą: masło (około 70 g), mielony cynamon (2-3 łyżki), biały cukier (2 łyżki) oraz ewentualnie cukier wanilinowy (2 łyżki). Dobrze dodać do nadzienia również startą skórkę z cytryny, dzięki której nabierze ono bardziej wyrazistego smaku.

Jak przygotować cynamonki drożdżowe?

Bułeczki drożdżowe cynamonki cieszą się dużą popularnością ze względu na pyszny smak, a jednocześnie bardzo prosty sposób przygotowania. Cały proces należy rozpocząć od połączenia składników na ciasto. W tym celu najpierw podgrzewa się mleko (około 50 ml), dodaje do niego drożdże i dokładnie miesza. Następnie należy przygotować dużą miskę i przesiać do niej mąkę, po czym wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli.

Kolejnym krokiem jest zrobienie wgłębienia w uzyskanej mieszance składników, do którego wlewa się drożdże i pozostałość mleka. Później należy dodać jajko i starannie wyrabiać całość. Ciasto z powodzeniem można gnieść ręcznie lub użyć w tym celu robota planetarnego. Wyrobioną, sprężystą masę należy przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie można roztopić masło.

Gotowe ciasto dzieli się na części, rozwałkowuje na kształt prostokąta, smaruje masłem, a następnie posypuje pozostałymi, wymieszanymi ze sobą składnikami nadzienia. Ostatnim krokiem jest zawinięcie ciasta w rulon i pokrojenie go na plastry. Tak przygotowane cynamonki pozostaje już tylko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

Z czym możemy podawać cynamonki z ciasta drożdżowego?

Najczęściej puszyste bułeczki cynamonowe podaje się z lukrem. Do jego przygotowania potrzebne jest półtorej szklanki cukru pudru, który dodaje się do podgrzanego, a następnie zdjętego z ognia soku z cytryny. Drożdżówki z cynamonem to także świetny dodatek do kawy np. w ramach śniadania na słodko.

Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie polewy z serka kremowego. W tym celu należy przygotować około pół szklanki cukru pudru, ekstrakt z wanilii, 4 łyżki mleka, 50 g masła oraz średnio 120 g sera kremowego typu Philadelphia. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, zaczynając od cukru pudru, masła i ekstraktu z wanilii. Później dodaje się serek, a na końcu całość miesza z mlekiem.

Czytaj również