- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na faworki

Przepis na faworki
Jak się robi faworki? Dobry przepis na faworki to skarb każdego cukiernika. Charakterystyczna kruchość oraz oryginalny smak sprawiają, że te pyszne ciastka skradają serca nie tylko w Tłusty Czwartek. Poznaj prosty przepis na faworki i zasmakuj w najpopularniejszej konkurencji, jaką mają pączki.
Składniki potrzebne do przygotowania faworków
Faworki muszą być kruche i lekkie, a cały przysmak powinien wręcz rozpływać się w ustach. Jak uzyskać idealne chrusty? Najważniejszym aspektem będzie dobranie odpowiednich składników na ciasto oraz zastosowanie ich we właściwych proporcjach. Aby zrobić ciasto na faworki, będziesz potrzebować następujących składników:
- mąka pszenna (2 szklanki),
- żółtka jaj (4 szt.),
- śmietana 12% lub 18% (5 łyżek),
- cukier puder (1 łyżka),
- szczypta soli,
- spirytus (2 łyżeczki).
Podana gramatura wystarczy na wykonanie ok. 60 faworków. Ilość składników ciasta można zwiększać proporcjonalnie do zapotrzebowania na smakołyki.
Przepis na faworki – jak je przygotować?
Przepis na chrusty radzi, aby przygotowywanie zacząć od przesiania mąki na stolnicę i uformowania z niej górki. Następnie w kopcu zrób wgłębienie i wbij do niego żółtka, a także dodaj sól, cukier puder, śmietanę i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i połącz w jednolitą masę. Ciasto na faworki warto wyrabiać przez około 5 minut.
Zagnieciona masa będzie zwarta i sztywna. Aby móc wycinać z niej faworki, należy kilkukrotnie potraktować ciasto wałkiem. Przez około 15 minut wałkuj masę, składaj ją na pół i ponownie wałkuj. W międzyczasie uderzaj ciasto wałkiem. Dzięki temu wtłoczysz do masy powietrze, które sprawi, że uzyskasz delikatne i kruche faworki.
Po wyrobieniu ciasta przejdź do jego rozwałkowania na cieniutkie placki. Następnie wytnij z ciasta proste paski o szerokości 3 cm. Później podziel długie paski ciasta na fragmenty liczące ok. 10 cm. Chruściki wycinaj tak, aby ich końce były ścięte pod skosem. Następnie na środku każdego paska wykonaj nacięcie. Przez otwór przewlecz jeden koniec faworka, a później złap za brzegi ciasteczka i potrząśnij nim. W ten sposób nadasz chrustowi ładny kształt.
W czym smażyć chrust?
Po uformowaniu ciastek przejdź do ich smażenia. Tradycyjny przepis na dobre faworki sugeruje, aby chrust smażyć na smalcu. Uznaje się, że ten rodzaj tłuszczu zapewnia idealnie kruche faworki. Przepis można jednak modyfikować i zamiast smalcu, używać oleju roślinnego.
Aby rozpocząć smażenie faworków, należy rozgrzać wybrany tłuszcz do około 180°C. Temperaturę można sprawdzić, wrzucając do garnka kawałek surowego ciasta i obserwując jego reakcję. Jeśli ciasto szybko wypłynie na wierzch i uzyska kolor słomy, oznacza to, że można zacząć smażyć faworki. Przepis zaleca umieszczanie chrustów we wrzącym tłuszczu na 1-2 minuty. Przy czym należy pamiętać, że po upływie 30-60 sekund trzeba obrócić chrust, aby umożliwić równomierne usmażenie obydwu stronom ciastka. Kiedy przysmak przybierze złoty kolor, wyciągnij go z garnka przy użyciu łyżki cedzakowej. Ciastko odsącz z tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym. Na koniec posyp chrusty cukrem pudrem i serwuj dobre faworki!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc