owoce leśne do jagodzianek

Przepis na jagodzianki

31 stycznia 2023
5 min

Przepis na jagodzianki to doskonały pomysł na letni deser, który pokocha cała rodzina. Puszyste bułeczki ze słodkim nadzieniem o intensywnym kolorze to finezja smaku. Jeśli dodatkowo na wierzchu znajduje się lukier lub kruszonka, jest to istny raj dla kubków smakowych. Chcesz poznać łatwy przepis na pyszne jagodzianki, które bez problemu zrobisz samodzielnie? Cała instrukcja i potrzebne składniki znajdziesz poniżej. Spróbuj koniecznie!

 

Przepis na jagodzianki – składniki

Domowe jagodzianki to słodkie bułki, które w swoim wnętrzu kryją przepyszne jagody. Niekiedy na wierzchu mają dodatkowo lukier lub chrupiącą kruszonkę, która dodaje słodyczy i urozmaica strukturę deseru. Jakie składniki są potrzebne, żeby zrobić ciasto na jagodzianki? Oto krótka lista, z której pewnie większość składników masz w domu: pół kilograma mąki pszennej, saszetka suchych drożdży (zwykle 7 g), 250 ml mleka, pół kostki masła, duże jajko, 80 g cukru, szczypta soli. Do nadzienia potrzeba natomiast 400 g jagód i 2 czubate łyżki cukru.

Jak przygotować jagodzianki?

Jagodzianki drożdżowe są nieco czasochłonne, ale przepis jest tak naprawdę bardzo prosty i zdecydowanie warty poświęcenia. Oto instrukcja, jak zrobić jagodzianki krok po kroku:

  • W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia;
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, jajko, cukier i mleko i wszystko dokładnie zagnieć. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodaj rozpuszczone masło i ponownie wyrób ciasto;
  • Wyrobione ciasto umieść w misce i przykryj ściereczką. Następnie postaw miskę w ciepłym miejscu i pozostaw tam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę;
  • W międzyczasie oczyszczone jagody wymieszaj z cukrem;
  • Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je i podziel na kilkanaście równych części. Bułek powinno wyjść około 14;
  • Z każdej części uformuj najpierw kulkę i rozpłaszcz ją w dłoniach. Następnie nałóż na środek nadzienie i zamknij ciasto tak, aby jagody nie były widoczne z zewnątrz;
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ułóż bułeczki na blaszce z papierem do pieczenia;
  • Gdy piekarnik będzie gotowy, bułeczki należy piec przez około 20 minut.

Jagodzianki z lukrem czy kruszonką?

Znasz już łatwy przepis na jagodzianki, więc czas na wisienkę na torcie, czyli lukier lub kruszonkę. Są to dodatki, które możesz umieścić na wierzchu bułki, by była jeszcze słodsza i pyszniejsza. Jak zrobić kruszonkę? Zagnieć pół kostki masła, pół szklanki mąki i pół szklanki cukru. Następnie połóż kruszonkę na każdej bułce przed pieczeniem. Jak zrobić lukier? Pół szklanki cukru wymieszaj z taką samą ilością wody. Nakładaj na upieczone już bułki, kiedy jeszcze będą ciepłe po wyjęciu z pieca. Jagodzianki doskonale smakują popijane mlekiem. Można je robić także z innymi owocami, nie tylko jagodami.

Jak widzisz, przepis na jagodziankę jest prosty i nie wymaga wielu umiejętności kuchennych. Kluczem są dobre składniki i radość zajadających się domowników gwarantowana. Jeśli masz w zanadrzu nieco jagód, nawet się nie zastanawiaj. Zrób swoje drożdżówki jeszcze dziś. Smacznego!

Czytaj również