osoby przygotowujące ciasto

Przepis na karpatkę

5 marca 2024
5 min

Karpatka to wypiek, który każda mama i babcia przyrządza nieco inaczej. Istnieją różne podejścia zarówno do rodzaju ciasta, jak i składników bazowych kremu. Zawsze jednak deser ma charakterystyczną formę, która wyglądem przypomina góry. Sprawdź, jak zrobić karpatkę, która zachwyca smakiem!

 

Przepis na karpatkę – co jest niezbędne?

Idealna karpatka składa się z dwóch części ciasta – górnej i dolnej – oraz białego kremu umieszczonego pomiędzy płatami. Masa odgrywa główną rolę w deserze, ponieważ nakłada się jej dość dużo. Ciasto służy tak naprawdę do zamknięcia puchu w środku.

Oto lista niezbędnych składników na karpatkę:

  • szklanka wody;
  • szklanka mąki pszennej;
  • 100 g masła;
  • 4 jajka;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 500 ml mleka;
  • 5 żółtek;
  • szklanka cukru;
  • łyżeczka cukru wanilinowego;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 250 g masła;
  • łyżka cukru pudru do dekoracji.

Jak widzisz, wszystkie składniki znajdziesz w podstawowym asortymencie większości sklepów. Możesz je zamówić nawet online przez aplikację. Zapasy mąki, cukru, jajek, wody mineralnej i nie tylko bez problemu zrobisz za pomocą aplikacji InPost Fresh.

Jak zrobić karpatkę – przepis na ciasto

W pierwszej kolejności powinno się przygotować ciasto na karpatkę. Oto instrukcja krok po kroku:

  1. W średniej wielkości garnku zagotuj wodę wraz z masłem.
  2. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj mąkę i bardzo energicznie wymieszaj masę. Ciasto musi odchodzić od ścianek naczynia.
  3. Włóż masę do miski i odczekaj, aż nieco przestygnie. Wtedy dodawaj po kolei jajka i cały czas dokładnie mieszaj.
  4. Na koniec dodaj jeszcze proszek do pieczenia i ponownie zgnieć.
  5. Gotowe ciasto połóż na formę pokrytą papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Piecz ciasto ok. 30 min, ale co jakiś czas zaglądaj, jak się prezentuje. Powinno osiągnąć delikatnie złoty kolor i sporo urosnąć.
  7. Ciasto musi całkowicie ostygnąć.

Kiedy pieczenie już za Tobą, możesz przejść do przygotowywania kremu do karpatki.

Jak przygotować idealny krem do karpatki?

Żeby przygotować puszysty krem do karpatki, postępuj według instrukcji:

  1. W garnku na małym lub średnim ogniu podgrzej mleko.
  2. W tym samym czasie w misce ubij żółtka z cukrem, aż powstanie jasna, bardzo puszysta masa. Pod koniec dodaj cukier wanilinowy.
  3. Do miski wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie dolej podgrzane już mleko, nieustannie mieszając.
  4. Mieszaj krem karpatkowy tak energicznie, by nie było żadnych grudek.
  5. Całość przerzuć do garnka, w którym grzało się mleko. Gotuj na małym ogniu, aż masa stanie się gęsta. Dokładnie mieszaj.
  6. Jednolity w konsystencji krem pozostaw do wystygnięcia, a w misce ubij mikserem masło. Powinna powstać z niego puszysta pianka.
  7. Ubite masło wymieszaj z przestudzoną masą i gotowe.

Twoje ciasto karpatka jest już prawie gotowe, ale trzeba jeszcze połączyć placki z pyszną masą. Przekrój wypiek na dwie części – górną i dolną. Tradycyjny krem do karpatki rozprowadź po dolnej warstwie, a następnie przykryj tą górną. Na koniec najlepiej umieść deser w lodówce lub innym chłodnym miejscu, żeby stężało. Będzie gotowe do zjedzenia za kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak widzisz, przepis na karpatkę wcale nie wygląda na skomplikowany. Przygotowanie deseru zajmuje trochę czasu, ale nie jest trudne, więc każdy powinien sobie z tym poradzić. Jeśli chcesz nieco przyspieszyć proces lub brakuje Ci jakichś składników, śmiało możesz wykonać masę karpatkową z budyniu waniliowego lub śmietankowego. Smacznego!

 

Czytaj również