Karpatka to wypiek, który każda mama i babcia przyrządza nieco inaczej. Istnieją różne podejścia zarówno do rodzaju ciasta, jak i składników bazowych kremu. Zawsze jednak deser ma charakterystyczną formę, która wyglądem przypomina góry. Sprawdź, jak zrobić karpatkę, która zachwyca smakiem!
Idealna karpatka składa się z dwóch części ciasta – górnej i dolnej – oraz białego kremu umieszczonego pomiędzy płatami. Masa odgrywa główną rolę w deserze, ponieważ nakłada się jej dość dużo. Ciasto służy tak naprawdę do zamknięcia puchu w środku.
Oto lista niezbędnych składników na karpatkę:
Jak widzisz, wszystkie składniki znajdziesz w podstawowym asortymencie większości sklepów. Możesz je zamówić nawet online przez aplikację. Zapasy mąki, cukru, jajek, wody mineralnej i nie tylko bez problemu zrobisz za pomocą aplikacji InPost Fresh.
W pierwszej kolejności powinno się przygotować ciasto na karpatkę. Oto instrukcja krok po kroku:
Kiedy pieczenie już za Tobą, możesz przejść do przygotowywania kremu do karpatki.
Żeby przygotować puszysty krem do karpatki, postępuj według instrukcji:
Twoje ciasto karpatka jest już prawie gotowe, ale trzeba jeszcze połączyć placki z pyszną masą. Przekrój wypiek na dwie części – górną i dolną. Tradycyjny krem do karpatki rozprowadź po dolnej warstwie, a następnie przykryj tą górną. Na koniec najlepiej umieść deser w lodówce lub innym chłodnym miejscu, żeby stężało. Będzie gotowe do zjedzenia za kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Jak widzisz, przepis na karpatkę wcale nie wygląda na skomplikowany. Przygotowanie deseru zajmuje trochę czasu, ale nie jest trudne, więc każdy powinien sobie z tym poradzić. Jeśli chcesz nieco przyspieszyć proces lub brakuje Ci jakichś składników, śmiało możesz wykonać masę karpatkową z budyniu waniliowego lub śmietankowego. Smacznego!
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc