- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na klasyczny jabłecznik

Przepis na klasyczny jabłecznik
Klasyczny przepis na jabłecznik sprawi, że w Twojej kuchni zagości niezawodny deser, który zyska sobie wyłącznie zwolenników. Chcesz poznać tajniki przepisu na szybki i tani jabłecznik? Nigdy nie robiłeś jabłecznika na maśle albo chcesz wiedzieć, jakie proporcje będą odpowiednie do przepisu na jabłecznik na dużą blachę? Tutaj znajdziesz odpowiedź.
Składniki niezbędne do przygotowania klasycznego jabłecznika
Czego potrzebujesz do jabłecznika na tortownicę? Składniki znajdziesz w swojej kuchni. Alternatywą do jabłecznika na cieście biszkoptowym może być np. kruche ciasto z jabłkami, podobne w wykonaniu, a mniej wymagające.
Prażone jabłka:
- 1,5 kg jabłek, np. Ligol i Reneta;
- 4 łyżki cukru;
- 2 łyżki kaszy manny;
- pół łyżeczki wanilii – pasty lub esencji.
Ciasto:
- 80 g mąki tortowej;
- 90 g skrobi ziemniaczanej;
- 100 g drobnego cukru do wypieków;
- 70 g oleju;
- 4 jajka;
- proszek do pieczenia.
Klasyczny jabłecznik – sposób przygotowania
Jak piec klasyczny jabłecznik? Forma na ciasto powinna mieć średnicę około 24 cm lub 24 × 24 cm. Posmaruj boki masłem, wyłóż spód papierem do pieczenia. Jajka wyciągnij z lodówki, żeby się ogrzały. Jabłka obierz, usuń z ich gniazda z ziarnami. Owoce pokrój w kostkę (ok. 2 cm). Następnie przerzuć je do garnka z grubszym dnem i zacznij grzać na małym ogniu. Praż jabłka pod przykrywką przez około 15 minut.
Gdy jabłka zaczną mięknąć, dodaj cukier (jeśli jabłka są słodkie, możesz dodać połowę lub przełamać słodki smak sokiem z cytryny). Następnie dodaj wanilię, do kompozycji nada się również cynamon. Całość zamieszaj i gotuj bez przykrycia do 5 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Na sam koniec dodaj do masy kaszę mannę, dokładnie wymieszaj. Odstaw z palnika do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 170° C w trybie góra-dół; forma z ciastem powinna leżeć na środku urządzenia. Przygotuj ciasto – białka i żółtka utrzyj z cukrem i ubijaj na wysokich obrotach do rozpuszczenia cukru. Masa będzie jasnożółta i puszysta po około 10 minutach.
Po tym czasie zmniejsz obroty do średnich i stopniowo dodawaj olej małymi porcjami. Uważaj, by olej nie oddzielił się na górze ciasta. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiej do jajecznej masy. Składniki wymieszaj szpatułką do ich połączenia tak, aby nie zrobiły się grudki.
Czas na wypiekanie spodu ciasta na jabłecznik – większą część przygotowanego ciasta przelej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Potem lekko uchyl drzwiczki, by ciasto nie opadło, po chwili je wyciągnij, odstaw na 5 minut do stężenia. Temperaturę piekarnika zwiększ do 175°C.
Gdy spód lekko ostygnie, rozprowadź na nim nadzienie jabłkowe i wylej na górę resztę ciasta. Wyrównaj je, aby było gładkie. Całość ponownie wstaw do piekarnika. Czas pieczenia to około 40 minut; wyznacznikiem gotowości ciasta jest złociście zarumieniona górna warstwa. Przed wyjęciem ciasta pozostaw je w uchylonym piekarniku, aby odtajało, około 10 minut. Następnie otwórz go do połowy, aby ciasto nie opadło przez nagłą zmianę temperatur i dopiero po chwili wyciągnij je z piekarnika. Ciasto wyciągnij z formy, dopiero gdy dobrze stężeje i wystygnie, z krojeniem poczekaj do całkowitego wystudzenia.
Nietypowe dodatki do klasycznego jabłecznika – lody, polewa
Przepisy na klasyczny jabłecznik z kruszonką lub na biszkopcie sugerują podawanie ciasta z różnymi dodatkami. Najprostszym będzie cukier puder i truskawki, jeśli jednak lubisz urozmaicać swoje desery, spróbuj na powierzchni ciasta zrobić finezyjne wzory z karmelu, a obok na talerzu ułóż gałkę lodów waniliowych. Rozkosz dla podniebienia gwarantowana!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc