- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na kruche ciasto

Przepis na kruche ciasto
Przepisów na ciasto kruche jest mnóstwo. Choć jego podstawa zawsze jest taka sama, to jednak dzięki różnym dodatkom można je dopasować do swoich smaków. Jak zrobić idealne ciasto kruche? Sprawdzony przepis na kruche ciasto znajdziesz poniżej!
Przepis na kruche ciasto – składniki
Jakie składniki na kruche ciasto będą Ci potrzebne do jego wykonania? Najprostszy przepis na ciasto kruche uwzględnia ich zaledwie kilka i z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni.
- Głównym składnikiem ciasta kruchego jest mąka. Potrzebne będą Ci 2 szklanki zwykłej mąki pszennej tortowej, a także 2 szklanki puszystej mąki krupczatki.
- Oprócz tego przygotuj również szklankę cukru.
- Nie zapomnij także o kostce masła, a także o opakowaniu gęstej śmietany (najlepiej sprawdzi się 18-procentowa).
- Przygotuj również dwa jajka. Konieczne jest jedno całe oraz jedno żółtko.
Jak przygotować kruche ciasto?
Zastanawiasz się jak zrobić ciasto kruche, które z pewnością będziesz mógł wykorzystać do wielu innych ciast i wypieków? Ten przepis na dobre kruche ciasto z pewnością Ci w tym pomoże.
Pierwszym krokiem jest przesianie mąki tortowej w miejscu, w którym będziesz formować masę np. na tortownicy. Kiedy już to zrobisz, kolejnym krokiem jest dodanie do tego mąki krupczatki. Wymieszaj dokładnie składniki, a następnie dodaj szklankę cukru i ponownie wymieszaj. Do suchych składników dodaj następnie masło, żółtko, całe jajko, a następnie także około 4 łyżek śmietany. Kiedy już to zrobisz, możesz przejść do zagniatania składników.
Gotowe ciasto możesz przełożyć do zamrażalnika i zostawić na później, ale również i od razu wykorzystać (wstaw je jednak na około godzinę do lodówki). W zależności od tego, do czego chcesz je przeznaczyć, można je upiec samodzielnie w specjalnej formie, bądź również od razu z dodatkami.
Jak zrobić idealne ciasto kruche – wskazówki
Jak się robi ciasto kruche, tak aby wyszło idealne? Dzięki naszym wskazówkom możesz mieć pewność, że wyjdzie ono właśnie takie i będzie stanowiło doskonałą podstawę do dalszych wypieków.
Co jest podstawą udanego ciasta kruchego? Proporcje! Dzięki ich zachowaniu możesz mieć pewność, że będzie ono udane. Wynoszą one 3:2:1 – w kolejności mąka, masło, cukier. Oprócz tego, zamiast zwykłego cukru możesz użyć cukru pudru. Do przepisu możesz także dodać proszek do pieczenia, dzięki czemu powstanie półkruche ciasto idealne na spody do ciast. Stawiaj również na zimne składniki.
Jak upiec kruche ciasto? Najlepszą temperaturą będzie ta pomiędzy 180 a 200 stopni. Oprócz tego warto je piec do momentu, kiedy będzie lekko złote. Warto je także ponakłuwać widelcem i obciążyć za pomocą papieru do pieczenia, na którym możesz ułożyć np. fasolę bądź ryż.
Jak wykorzystać ciasto kruche?
Zastanawiasz się, do czego wykorzystać zrobione ciasto kruche? Przepisów na jego wykorzystanie jest co niemiara. Sprawdzi się ono świetnie jako podstawa wielu słodkich deserów, ale nie tylko. Będzie ono smakować także z różnymi owocami, kremami, a także innym dodatkami. Przekonaj się, do czego możesz wykorzystać pyszne ciasto kruche.
Kruche ciasto z jabłkami – przepis na szarlotkę
Jednym z pomysłów na wykorzystanie kruchego ciasta jest połączenie go z jabłkami. To nic innego jak popularna szarlotka. Jak ją wykonać?
Przede wszystkim będą potrzebne Ci produkty, z których przygotujesz kruche ciasto. Składniki na nadzienie są następujące:
- Potrzebne będzie Ci około 1,5 kg jabłek. Idealnie do niej sprawdzą się kwaśne antonówki czy reneta, ale również słodkie papierówki czy ligole.
- Przygotuj również cukier.
- Dla odpowiedniego smaku użyj także cynamonu.
Przygotowane wcześniej ciasto kruche podziel na dwie części. Jedną część włóż do lodówki, zaś drugą rozwałkuj i wyłóż nim foremkę, bądź blachę razem z papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ją delikatnie widelcem w kilku miejscach, a następnie wstaw do nagrzanego wcześniej na 180 stopni piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj jabłka, które należy obrać i zetrzeć na tarce z największymi otworami. Możesz je również pokroić w kostkę. Gotuj je w garnku z dodatkiem łyżeczki cukru i cynamonu przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika nałóż na nie ugotowane jabłka, a następnie zetrzyj na nie pozostałą część ciasta kruchego. Przygotowane ciasto piecz przez około 45 minut, a po upieczeniu posyp je cukrem pudrem.
Kruche ciasto z bezą i śliwkami
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie ciasta kruchego jest połączenie go z bezą i owocami. Uzyskasz dzięki temu jedno z najlepszych ciast kruchych, które z pewnością zasmakuje każdemu. Poniżej prezentujemy przepis na to ciasto w wersji ze śliwkami, jednak z powodzeniem możesz zamiast nich użyć np. truskawek czy malin.
Do przygotowania kruchego ciasta z bezą i śliwkami potrzebne Ci będzie przede wszystkim ciasto kruche, które wykonasz z przepisu, znajdującego się wyżej. Oprócz tego potrzebne Ci będą następujące składniki do masy śliwkowej:
- Około pół kilograma śliwek, które należy umyć, a także usunąć z nich pestki, a następnie pokroić.
- Łyżka mąki ziemniaczanej.
Na bezę potrzebne Ci będzie:
- Od 4 do 5 białek.
- Odrobina soli.
- Szklanka cukru pudru.
- Ponownie łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie należy rozpocząć do podzielenia ciasta na dwie części, rozwałkowania jednej z nich i wyłożenia nim formy, a następnie upieczenia go w około 180 stopniach. Kiedy spód się upiecze, ułóż na nim pokrojone i wymieszane z mąką ziemniaczaną śliwki i zajmij się bezą. Ubij ją na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Kiedy będzie gotowa, nałóż ją na masę śliwkową, a następnie na wierzch połóż startą wcześniej na tarce drugą część ciasta kruchego. Piecz je w około 180 stopniach przez 40 minut.
Kruche ciasto – babeczki z budyniem i owocami
Jak jeszcze można wykorzystać kruche ciasto? Przepis na babeczki z budyniem i owocami to również świetna i smaczna propozycja, która szczególnie sprawdzi się nie tylko w trakcie lata. Ciasto kruche na babeczki przygotujesz tak samo, jak ciasto kruche do innych wypieków. Potrzebne Ci będą jednak składniki do zrobienia budyniu. Możesz skorzystać z gotowego budyniu z saszetki bądź zrobić go samodzielnie. Przygotuj również wybrane owoce. Świetnie sprawdzą się wiśnie czy truskawki, a nawet banan czy kiwi.
Przygotowane ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego koła, które następnie układaj w przeznaczonych do babeczek foremkach. Ponakłuwaj ciasto widelcem, a następnie piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut. Kiedy będą gotowe, wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz przygotować budyń oraz pokroić wybrane owoce. Ciepły budyń nakładaj na przygotowane babeczki razem z owocami.
Kruche ciasto na słono
Kruche ciasto możesz jednak wykorzystać nie tylko na słodko. Konieczna jest co prawda delikatna modyfikacja przepisu, lecz nie jest ona wielka, ponieważ przygotowuje się je tak samo, a zmienia się jedynie pojedyncze składniki.
Przede wszystkim do słonego ciasta kruchego zamiast szklanki cukru, dodaj łyżeczkę soli. Nie będzie Ci również potrzebna do tego kwaśna śmietana. Z pierwotnego przepisu pamiętaj także o dwóch szklankach mąki tortowej oraz mąki krupczatki, kostce masła oraz dwóch jajkach (jedno całe i jedno żółtko).
To ciasto kruche sprawdzi się świetnie jako podstawa do tart oraz babeczek na słono. Z czym warto takich spróbować? Wypróbuj słonej tarty z szynką i pieczarkami oraz serem. Ciekawym pomysłem będzie również tarta z kurczakiem, brokułami, jajkiem i kukurydzą. Korzystając z tych przepisów, możesz również wykonać babeczki. Wystarczy zamiana jednej dużej formy na małe foremki.
Warto spróbować samodzielnie zrobić kruche ciasto. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele, a sam przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Koniecznie i Ty zrób ciasto kruche i przygotuj je ze swoimi ulubionymi dodatkami! Z pewnością znajdziesz te, które będą świetnie się z nim komponować.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc