- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na kutię wigilijną

Przepis na kutię wigilijną
Kutia to danie wigilijne, które jest popularne przy polskiej wschodniej granicy. Przygotowują ją również Polacy. Poznaj tradycyjny przepis na kutię i spróbuj ją przyrządzić samodzielnie!
Co jest niezbędne do przygotowania kutii?
Potrawy wigilijne mają to do siebie, że w różnych częściach kraju przygotowuje się je w nieco odmienny sposób. Wynika to z różnic w tradycjach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Podczas przeglądania stron internetowych można natknąć się na różnorodne przepisy na wigilijną kutię. My proponujemy przyrządzenie jej z następujących składników:
- ziarna pszenicy,
- mak,
- rodzynki,
- orzechy włoskie i migdały,
- mleko lub śmietanka,
- miód.
Jeśli potrzebujesz tych składników na już, możesz sprawdzić ich dostępność w naszej aplikacji InPost Fresh i zamówić je bez wychodzenia z domu.
Przepis na kutię świąteczną
Przygotowanie kutii wigilijnej rozpoczyna się już dzień przed. Należy dokładnie wypłukać ziarna pszenicy, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia trzeba je zagotować, odcedzić i ponownie zalać wodą, pozostawiając na małym ogniu do gotowania, aż będą miękkie. Przeważnie trwa to około godziny, jednak wszystko zależy od grubości ziaren. Następny krok to przygotowanie maku. Ziarenka trzeba najpierw przepłukać, a potem sparzyć wrzątkiem i zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Na koniec wystarczy posiekać bakalie i wymieszać wszystkie składniki z rozcieńczonym miodem oraz mlekiem bądź śmietanką.
Wskazówki przydatne przy przygotowywaniu kutii
Istnieje też nieco szybszy sposób, by przyrządzić kutię – przepis z gotowej masy makowej będzie w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem. Zaoszczędzisz nieco czasu na mieleniu ziaren. Jeśli kutia wydaje Ci się zbyt gęsta, możesz ją również rozrzedzić, dodając nieco więcej mleka lub wody. Najlepszy przepis na kutię to taki, który przypadnie do gustu całej rodzinie (lub chociaż części jej członków). Jeśli nie lubisz np. orzechów, nic nie stoi na przeszkodzie, by usunąć je z przepisu. Zaletą tego typu potraw jest to, że można je nieco modyfikować.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc