lukier na czekoladkach

Przepis na lukier

2 grudnia 2022
5 min

Lukier do ciasta jest świetnym sposobem na wykończenie oraz przyozdobienie wielu słodkości. Niezależnie, czy postanowisz użyć go do babki, ciasteczek, pierniczków, czy pączków, nada apetycznego wyglądu oraz pysznego smaku każdemu z wypieków. Dowiedz się, jak zrobić domowy lukier do ciasta.

Przepis na lukier – składniki

W pierwszej kolejności warto sporządzić listę zakupów oraz zaopatrzyć się w składniki niezbędne do przygotowania domowego lukru. Wbrew pozorom zrobienie go jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu, a większość składników znajdziesz w swojej kuchni. Czego w takim razie potrzebujesz?

  • 100-120 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Opcjonalnie, jeśli chcesz, by Twój lukier był kolorowy, użyj barwnika spożywczego. Na sklepowych półkach znajdziesz wszystkie możliwe odcienie, dzięki czemu z łatwością stworzysz kolorową polewę, która nada apetycznego wyglądu Twoim wypiekom.

Jak przygotować lukier?

Wiesz już jakich składników użyć, dlatego następnym krokiem jest nauczenie się jak zrobić lukier do ciasta. Przepis jest bardzo łatwy i wykonanie go z pewnością nie sprawi Ci żadnego problemu. Z naszego poradnika dowiesz się, jak się robi lukier na ciasto.

  1. Cukier puder przesiej przez sitko do miski, żeby uniknąć pozostania jakichkolwiek grudek. Dzięki temu lukier będzie idealnie gładki.
  2. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny, a następie wymieszaj ze sobą składniki.
  3. Dolewaj po jednej łyżeczce wody, cały czas mieszając powstałą masę. Lukier rozcieńczaj wodą aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gęsta polewa dokładniej pokryje ciasto i nie będzie się rozpływała, jednak będzie dłużej schnąć. Rzadki lukier łatwiej rozprowadzisz po wypieku i szybciej wyschnie, jednak tworzy znacznie cieńszą powłokę. Im dłużej będziesz mieszać masę, tym gładsza wyjdzie. Należy również pamiętać, że cukier puder powinien się całkowicie rozpuścić w wodzie.
  4. Jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier, dodaj na sam koniec barwnik spożywczy i całość wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.

Do czego można wykorzystać lukier?

Lukier domowej roboty świetnie nada się do wszelkich wypieków. Najczęściej wykorzystywany jest jako polewa do pączków, drożdżowych bułeczek, pierników, ciastek oraz babek. Idealnie pasować będzie również do makowca z puszki oraz wielu innych ciast. Lukrową polewę dodatkowo można posypać wiórkami kokosa, orzechami lub płatkami migdałowymi. Domowy lukier jest świetną alternatywą dla polewy czekoladowej, której nie każdy jest zwolennikiem.

 

Jak przechowywać lukier?

Domowy lukier najlepiej zużyć w całości od razu po jego zrobieniu. Po czasie z polewy zaczyna odparowywać woda, co powoduje, że staje się ona gęsta, aż w pewnym momencie całkowicie zastyga. Jeśli chcesz zachować lukier na następny wypiek, możesz przechowywać go przez maksymalnie 2 tygodnie w lodówce. Możliwe jest również zamrożenie go. Jeśli chcesz go szybko rozmrozić, dodaj do niego kilka kropel gorącej wody i całość dokładnie wymieszaj.

Czytaj również