różowe makaroniki

Przepis na makaroniki

29 grudnia 2022
5 min

Makaroniki to niezwykle wdzięczne, acz kapryśne przysmaki, które nauczysz się przygotowywać po wielu próbach. Tylko w ten sposób wyczujesz, czego właściwe potrzeba, aby Twoje makaroniki wyszły idealne. Poniżej znajdziesz przepis na ciasteczka makaroniki, porady jak je upiec oraz co przygotować krok po kroku. Do pracy!

 

Przepis na makaroniki – składniki potrzebne do ich przygotowania

Jak się robi makaroniki? Swój niepowtarzalny smak i kruchość zawdzięczają użyciu mąki migdałowej oraz kilku innym elementom. W przepisie na makaroniki użyjesz:

  • 125 g mąki migdałowej
  • 125 g cukru pudru
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 45 ml wody
  • 110 g białek (z około 3 jaj)

Ponadto przydatnymi przyrządami będą:

  • waga kuchenna – precyzja przy wypiekach jest niezwykle ważna
  • termometr cukierniczy – jeśli masz taką możliwość, kup nawet najprostszy, wykorzystasz go także do innych dań w swojej kuchni.
  • mata do pieczenia makaroników lub papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy
  • szpatułka
  • sitko
  • barwnik spożywczy, aby nadać kolor ciasteczkom

Jak przygotować makaroniki krok po kroku?

Jak zrobić makaroniki? Istnieją dwa sposoby – metoda francuska i włoska. Pierwsza z nich wydaje się prostsza, druga wymaga odrobinę wprawy cukierniczej. Częściej jednak stosuje się metodę włoską, ponieważ daje ona większą stabilność makaronikom, jeszcze przed upieczeniem, co czyni ten przepis na ciastka makaroniki prostszym. Metoda włoska, jaką robi się ciastka makaroniki, wygląda następująco:

  1. W rondelku umieść wodę i drobny cukier, zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Poczekaj, aż powstanie gesty syrop. W międzyczasie zacznij ubijać białka na sztywną pianę.
  2. Do syropu wsadź termometr cukierniczy – po osiągnięciu 118° C możesz zacząć go dodawać do ubitych na sztywno białek.
  3. Syrop dolewaj powoli, cienką strużką po zewnętrznej stronie naczynia, cały czas miksując białka. Ubijaj do momentu całkowitego rozprowadzenia syropu (misa nie powinna być ciepła); beza powinna być gęsta i lśniąca.
  4. Połącz suche składniki – cukier puder i mąkę migdałową. Następnie przesiej je przez sitko, pozbywając się większych grudek.
  5. Suche składniki powoli dodawaj do bezy, mieszając całość szpatułką, uzyskując masę do makaroników.
  6. Masę połącz z barwnikami (jeśli masz ich więcej niż jeden, podziel ciasto na równą ilość części i wymieszaj osobno z barwnikami w kolejnych miskach).
  7. Ciasto powinno być w konsystencji, która delikatnie i powoli spływa z łopatki. Przełóż je do rękawa i wyciskaj kółeczka o tej samej wielkości na macie lub papierze do pieczenia (rękaw powinien być ustawiony prostopadle do maty).
  8. Papier z makaronikami przełóż na blachę, uderz nią kilka razy o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto odstaw na około 40 minut, do wyschnięcia. W tym czasie na wierzchu powinna pojawić się delikatna skorupka.
  9. Piekarnik rozgrzej do 150° C na ustawieniu góra-dół. Makaroniki piecz przez około 15 minut. Po upieczeniu wyciągnij blachę z piekarnika i pozostaw na ok. 10 minut do wystudzenia.

Co do środka makaroników?

Makaroniki można przełożyć wieloma rodzajami kremów, dżemami lub mascarpone, wszystko zależy od Twojej fantazji. Aby zrobić najprostszy krem do przełożenia Twoich makaroników, potrzebujesz:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • cukier z wanilią

Składniki zmiksuj ze sobą, do uzyskania puszystej i kremowej masy. Przełóż do rękawa i przekładaj nimi makaroniki po wewnętrznej stronie, tworząc złożone ciasteczka.

Czytaj również