- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na makowiec

Przepis na makowiec
Szukasz idealnego przepisu na makowiec? Jesteś w dobrym miejscu! W artykule znajdziesz idealną recepturę na ciasto na makowca oraz wskazówki, jak nałożyć masę i jak piec przygotowane ciasto. Zapoznaj się z niezbędnymi składnikami i dowiedz się, jak zrobić makowca, który podbije podniebienia Twoich gości podczas świąt i nie tylko. To ciasto z makiem, a niekiedy z dodatkiem bakalii i miodu, jest zdecydowanie lepsze niż z cukierni. Smacznego!
Co jest potrzebne do przygotowania makowca?
Makowiec kojarzy się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, ale tak naprawdę pojawia się na polskich stołach znacznie częściej, także z powodu innych okazji. Choć może wydawać się skomplikowanym deserem, to ciasto na makowiec przygotowuje się dość łatwo. A jakie są składniki makowca? Do ciasta będziesz potrzebować: 400 g mąki pszennej, 125 g masła, 3 żółtka, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka i saszetkę suchych drożdży (zwykle jest to 7-8 g). Jest to prosty przepis na makowca, dlatego, zamiast samodzielnie przygotowywać masę makową od początku, polecamy kupić gotową masę makową w puszce. Przyda Ci się około pół kilograma lub nieco więcej. Ponadto wykorzystasz też białka z trzech jaj, których żółtka są potrzebne do samego ciasta. Jeśli masz już wszystko, możesz zaczynać!
Przepis na makowca – jak go zrobić?
Przepisy na makowce to jedne z najczęściej poszukiwanych receptur na desery, szczególnie w okolicach świąt. Oto prosty przepis na makowca zawijanego krok po kroku:
- Delikatnie podgrzej mleko przygotowane do ciasta, a następnie rozpuść w nim płaską łyżkę cukru. Dodaj saszetkę drożdży i 3 płaskie łyżki mąki i wymieszaj tak, aby nie było żadnych grudek. Następnie pozostaw zaczyn do wyrośnięcia na kilkanaście minut, najlepiej w ciepłym miejscu, np. obok grzejnika. Pamiętaj, aby wierzch naczynia przykryć ściereczką;
- W dużej misce umieść resztę mąki i cukru oraz żółtka. Dodaj do tego wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozpuść masło i gdy lekko ostygnie, wlewaj je stopniowo do ciasta;
- Ciasto zagnieć bardzo dokładnie, aby było elastyczne i bez grudek. Następnie zrób z nim to samo, co z zaczynem, czyli przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej godzinę do wyrośnięcia;
- Ubij mikserem białka i wymieszaj je z masą makową z puszki;
- Wyrośnięte ciasto chwilę ugniataj, a następnie rozwałkuj je na równomierny placek o grubości około centymetra;
- W międzyczasie ustaw piekarnik na 180 stopni;
- Na rozwałkowane ciasto nakładaj masę makową z ubitymi na sztywno białkami w taki sposób, aby była jak najbardziej równomierna i nie dochodziła do brzegów ciasta;
- Następnie zawiń ciasto w rulon, chowając masę wewnątrz ciasta;
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przełóż na nią rulon z ciasta;
- Cała rolada powinna być luźno owinięta papierem do pieczenia, aby zapobiec rozlaniu się ciasta;
- Piecz makowca około 40 minut, a następnie wyłącz i uchyl piekarnik oraz pozostaw ciasto w środku jeszcze na kilkanaście minut;
- Z gotowego makowca zdejmij papier. Możesz przyozdobić ciasto lukrem, który nada deserowi słodkiego smaku. Aby zrobić lukier, wystarczy wymieszać cukier puder z wodą i dodatkiem soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji pozostaje jedynie polać nim ciasto. I gotowe!
Dodatki do makowca – bakalie
Jak upiec makowiec, aby był jeszcze lepszy i bardziej unikatowy? Wystarczy dodać do masy jakieś dodatki. Najczęściej są to bakalie, ale nie tylko. Niektórzy dodają do masy same orzechy, skórkę z pomarańczy, rodzynki czy miód. Jeśli chodzi o orzechy, sprawdzą się niemal wszystkie. Do makowca idealnie pasują zarówno włoskie, jak i migdały. Jeśli zdecydujesz się na dodatek miodu, warto przemyśleć wtedy obecność lukru, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Znajdź swój złoty środek. Dodatki do masy możesz dodać zarówno przed wyłożeniem jej na ciasto i dobrze wymieszać je z całością, jak i na wysmarowane już ciasto, przed samym zawinięciem rolady. Przypilnuj, żeby dodatków nie było zbyt dużo, aby ciasto dobrze się ze sobą połączyło. Pyszny makowiec jest już prawie gotowy!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc