- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na makowiec z puszki

Przepis na makowiec z puszki
Przepis na makowiec z puszki to idealna opcja na pyszny deser nie tylko w czasie Bożego Narodzenia. Makowiec z gotowej masy sprawdzi się zawsze wtedy, kiedy mają odwiedzić Cię goście. Przepisy na makowiec z puszki można urozmaicić orzechami czy innymi dodatkami. Ten wypiek to król wśród polskich ciast. Koniecznie poznaj poniższy przepis!
Przepis na makowiec z puszki – potrzebne składniki
Zbliżają się święta i chcesz upiec makowiec z maku z puszki? To tradycyjne ciasto posmakuje wszystkim Twoim gościom. Na szczęście jest proste w przygotowaniu i nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Oto lista rzeczy, dzięki którym upieczesz najlepszego makowca: 550 g mąki pszennej, 125 g masła, 120 g cukru, 150 ml mleka, 14 g suchych drożdży, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 żółtka, ekstrakt z wanilii i puszka masy makowej. Jeśli masz ochotę przyozdobić ciasto lukrem, gdy będzie już gotowe, przygotuj jeszcze pół szklanki cukru i pół szklanki wody. Do maku możesz dodać także rodzynki czy skórkę z pomarańczy. Ze względu na to, że do ciasta użyjesz tylko żółtek, białka możesz schować do lodówki i wykorzystać np. do jajecznicy następnego dnia.
Jak przygotować makowiec z puszki?
Przepis na makowiec z maku z puszki to sposób na szybkie i pyszne ciasto. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak zrobić makowca z gotowej masy makowej.
- Wlej mleko do małego rondelka i podgrzewaj – gdy będzie już ciepłe, dodaj masło i oliwę. Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, dodaj cukier, który także powinien się roztopić i odstaw całość do ostygnięcia;
- Naszykuj dużą miskę, umieść w niej drożdże i żółtka, a następnie wlej mleko z roztopionym masłem, oliwą i cukrem. Dodaj ekstrakt z wanilii, wymieszaj ze sobą składniki i dodaj mąkę;
- Zagniataj ciasto przez kilka, a nawet kilkanaście minut, aż stanie się idealnie gładkie i elastyczne;
- Pozostaw kulę z ciasta w misce, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę lub dłużej;
- Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je lekko i rozwałkuj na owalny placek;
- Na ciasto nałóż całą masę makową i ewentualnie własne dodatki, a następnie zwiń całość w rulon;
- Ciasto możesz umieścić na zwykłej blaszce pokrytej papierem do pieczenia, tortownicy lub w podłużnej formie do pieczenia babek czy chlebów;
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 50 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy wierzch zbytnio się nie przypieka;
- Jeśli masz ochotę, ciepłe ciasto możesz udekorować lukrem.
Jaką masę makową do makowca wybrać?
Jak widzisz, makowiec z masą z puszki jest bardzo prosty w wykonaniu. Używanie gotowej masy jest dużym ułatwieniem i znacznie skraca proces przygotowywania deseru. Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać najlepszy mak z puszki na makowiec, koniecznie zwróć uwagę na skład poszczególnych produktów. To ważne, aby w masie było jak najwięcej maku i jak najmniej cukru. Wybierz najlepszy dostępny w Twoim sklepie produkt i zrealizuj przepis na makowiec z gotowej masy makowej. Smacznego!
Co dodać do gotowej masy makowej z puszki?
Jeśli chcesz ulepszyć masę makową z puszki, rozważ dodanie mielonych orzechów - włoskich lub laskowych, świetnym uzupełnieniem będą także śliwki lub suszone morele. Aby wzbogacić smak, warto dodać odrobinę likieru, na przykład rumu lub amaretto. Nie zapomnij też o przyprawach - szczypta cynamonu lub kardamonu pomoże Ci dodać do ciasta wyjątkowego, świątecznego aromatu.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc