- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na mazurek

Przepis na mazurek
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Stanowi pyszne połączenie słodkiego nadzienia i chrupiącej skorupki, którą zdobi się m.in. bakaliami, a nawet kandyzowanymi skórkami pomarańczy. Przygotowaliśmy przepis pozwalający na zrobienie tego wyjątkowego wypieku – zapoznaj się z nim, a potem stwórz swoje własne smakowe arcydzieło!
Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny – jakie składniki musisz przygotować?
Jak wykonać oryginalny mazurek wielkanocny? Na początek zalecamy przygotowanie wszystkich potrzebnych składników do ciasta. Są to:
- mąka pszenna – 400 g;
- masło – 150-200 g (zimne i pokrojone w kostkę);
- cukier puder – 100 g;
- żółtka jajek – 1 lub 2 sztuki;
- kwaśną śmietanę 18% – 2 łyżki;
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.
Szybki mazurek wielkanocny będzie nadziewany dżemem owocowym, a wystarczy do tego 300-400g produktu (np. malinowego, truskawkowego lub śliwkowego). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zdecydować się na wykorzystanie czegoś nietypowego. Może być to m.in. kajmak lub własnoręcznie wykonane masło orzechowe.
Do ozdobienia wierzchu ciasta przydatne okażą się owoce i bakalie (np. migdały i orzechy laskowe) oraz cukier puder. Niektórzy decydują się również na polanie wypieku czekoladą lub lukrem i wypełnienie jego brzegów kremem albo bitą śmietaną.
Wszystkie powyższe składniki da się kupić bez wychodzenia z domu! Potrzebna będzie do tego nasza bezpłatna aplikacja mobilna InPost Fresh – zapewnia ona szybką i wygodną dostawę zamówionych produktów prosto pod drzwi lub do pobliskiego urządzenia Paczkomat®.
Jak przygotować mazurek wielkanocny?
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania pysznego mazurka zostały już przez Ciebie skompletowanie? Nadeszła więc pora na jego wykonanie!
W misce należy wymieszać mąkę z cukrem pudrem, a następnie dodać zimne masło i zacząć rozgniatać całość palcami – trzeba uzyskać konsystencję kruszonki. Potem powinno się dołączyć żółtka, kwaśną śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i powtórzyć proces zagniatania.
Przygotowane ciasto najlepiej owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W międzyczasie należy wybrać ulubiony dżem i rozgrzać go na patelni, aby odparował z niego nadmiar wody, po czym poczekać na ostudzenie nadzienia do temperatury pokojowej.
Następny etap polega na wyjęciu ciasta z lodówki i podzieleniu go na dwie części. Obie należy rozwałkować na wielkość formy do pieczenia – fragment dolny wysmarować nadzieniem i przykryć drugim. Wierzch przyozdobić wedle uznania, a potem wrzucić całość do pieczenia – odpowiednie będzie 180°C przez około 25-30 minut.
To już prawie koniec! Wystarczy już tylko wyciągnąć ciasto mazurek z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Nie pozostaje też nic innego niż cieszyć się smakiem i aromatem tradycyjnego wypieku z rodziną i przyjaciółmi.
Mazurek – przepis tradycyjny z grysikiem
Wersja tradycyjna (nadal łatwy mazurek wielkanocny) wymaga dokonania kilku zmian w przepisie – cukier puder należy zastąpić 50 g zwykłego cukru i 2 łyżkami miodu, np. wielokwiatowego, a ponadto przygotować:
- 1/2 litra mleka;
- 5 łyżek grysiku;
- 1/2 kieliszka brandy (ok. 20-30 ml);
- 2-3 łyżki soku z cytryny.
Składniki te służą do wykonania delikatnej masy, którą wylewa się na spód ciasta, a potem łączy z powidłami śliwkowymi. Reszta kroków w przepisie pozostaje bez zmian.
Sposoby na dekorację mazurka
Mazurek wielkanocny da się przyozdobić na wiele różnych sposobów. Zaleca się przede wszystkim użycie świeżych lub kandyzowanych owoców – dodadzą one świeżości i koloru, a wypływające z nich soki rozmiękczą odrobinę placek. Na wierzchu dobrze wyglądać będą również:
- orzechy włoskie;
- orzechy laskowe;
- pistacje;
- czekoladki (np. w kształcie zajączka lub jajek);
- jadalne kwiaty;
- wafelki.
Za istotny element estetyczny uznaje się też lukier. Wystarczy zmieszać wodę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Brzegi ciasta można przyozdobić bitą śmietaną, ale trzeba pamiętać, że konieczne będzie wówczas trzymywanie wypieku wyłącznie w lodówce.
Kreatywność w dekorowaniu mazurka nie ma granic. Możesz zainspirować się powyższymi pomysłami do stworzenia czegoś zupełnie nowego!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc