mochi

Przepis na mochi

7 lutego 2023
5 min

Mochi to japońskie ciasteczka ryżowe, które wyglądem przypominają kluski. Jest to tradycyjne danie, które podaje się zazwyczaj z okazji Nowego Roku. Przygotowywane są w wersji słodkiej lub wytrawnej. Zastanawiasz się, jak zrobić mochi swoim domu? Poznaj prosty przepis na tradycyjne japońskie ciastka!

Mochi – przepis na proste japońskie ciasteczka w domu

Mochi kojarzy się przede wszystkim z Nowym Rokiem. Zjedzenie tych niepozornie wyglądających ciasteczek ma zapewnić pomyślność na kolejne 12 miesięcy. Jednak Japończycy nie czekają cały rok, by skosztować tego dania. Podają je również z okazji innych świąt, takich jak np. Dzień Dziecka lub Dzień Dziewczynki. Mochi może być również spożywane na co dzień, jednak zazwyczaj w wersji wytrawnej jako dodatek do obiadu.

Podstawą ciastek mochi jest mąka ryżowa (shiratamako) lub specjalny klejący ryż oraz woda. W niektórych przepisach te dwa składniki wystarczą, by przygotować ciasto na mochi. Do przepisu można dodać również odrobinę cukru pudru. Z kolei do przygotowania farszu będzie potrzebna mąka kukurydziana. Jak da się zauważyć, sam przepis na mochi jest niezwykle prosty i nie wymaga użycia wielu składników.

 

Mochi – czym je wypełnić?

W wytrawnej wersji podstawą nadzienia jest czerwona fasola, z której w połączeniu z mąką ziemniaczaną robi się pastę. Jednak ciasteczka mochi wypełnia się również owocami, konfiturą lub dżemem. Do najczęściej wybieranych owoców zalicza się truskawki, jednak sprawdzą się także brzoskwinie, pomarańcze, a w zasadzie każdy inny owoc.

Prosty przepis na mochi uwzględnia również finalny etap przygotowywania deseru, czyli udekorowanie. Japońskie ciasteczka ryżowe można oprószyć matchą (sproszkowanymi liśćmi zielonej herbaty), ale również kakao, wiórkami kokosowymi, a nawet kolorową posypką. Z kolei wytrawne mochi warto obtoczyć w mące sojowej. Trzeba pamiętać, że po przygotowaniu ciasteczka są nieco klejące, dlatego należy jeść je małymi kęsami.

Czy mochi trzeba ugotować?

Kiedy zna się już niezbędne składniki potrzebne na mochi, najwyższy czas zapoznać się ze sposobem przygotowania ciasteczek. Należy zacząć od samego ciasta. Jeśli przyrządzasz je z mąki ryżowej, to połącz ją z wodą i dokładnie wymieszaj. Natomiast jeżeli korzystasz z klejącego ryżu, należy go nieco dłużej ucierać z wodą, by uzyskać jednolitą masę. W wersji na słodko dodaj jeszcze cukru pudru, choć jest to opcjonalne.

Następnie należy ugotować przygotowane ciasto. Można to zrobić na dwa sposoby. Jednym z nich jest umieszczenie ciasta pod przykryciem folii w mikrofalówce. Na początek wstawiamy ciasto na minutę na ok. 1000 W. Wyjmujemy, mieszamy i ponownie wstawiamy do mikrofali na minutę. Za trzecim razem wystarczy potrzymać ciasto jedynie 30 sekund. Drugim sposobem jest kąpiel w gorącej wodzie. Wymieszane ciasto należy pozostawić w misce i umieścić na garnku z wrzątkiem. Naczynie powinno tam zostać na około 15 min. Co jakiś czas ciasto trzeba przemieszać.

Po ugotowaniu ciasta przychodzi czas na jego rozwałkowanie. Stolnicę trzeba wyłożyć pergaminem, a następnie oprószyć mąką ryżową. Gdy ciasto wystygnie, należy rozwałkować je do grubości ok. 2 cm, a następnie schłodzić w lodówce. Po 15 min powinno się je wyjąć, wykroić duże kółka przy pomocy szklanki i wypełnić nadzieniem. Formujemy je tak, by ciastka uzyskały strukturę kluski. W tym momencie warto je oprószyć, a następnie przełożyć do papilotów. Gotowe mochi trzeba przechowywać w lodówce. Wiesz już, jak zrobić mochi i jakie składniki są potrzebne. Sam sposób przygotowania ciasteczek nie jest zbyt skomplikowany, dlatego też każdy może przyrządzić japońską przekąskę we własnej kuchni.

Czytaj również