- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na murzynek

Przepis na murzynek
Jest to ciasto, które od wielu lat podbija polskie stoły przez cały rok. Świetne na co dzień, na święta, na zimę i lato. Sprawdzi się, kiedy goni Cię czas albo kiedy masz nagłą ochotę na „coś słodkiego”. W czym tkwi sekret murzynka? Są to przede wszystkim przepisy na ciasto murzynek, które sprawią, że nawet najbardziej oporni na pieczenie zakochają się w prostocie wykonania ciasta na murzynka. Szukasz szybkiego deseru na niespodziewaną wizytę? Poznaj nasz prosty przepis na ciasto murzynek i oczaruj smakiem wszystkich gości!
Składniki potrzebne do przygotowania murzynka
Tak jak w przypadku każdego z ciast, murzynek wymaga odpowiedniego przygotowania. Jedną z zalet, jakie ma przepis na murzynek to mała ilość składników. Poniżej przedstawiamy jak zrobić ciasto murzynek.
Murzynek składniki:
- 200-125 ml mleka (zależnie od Twoich potrzeb może być krowie lub roślinne)
- 250-300 g cukru tj. około szklanki
- 4 czubate łyżki kakao
- 250 g masła
- 3 jajka
- 230 gramów mąki pszennej tj. 1 ¾ szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- proszek do pieczenia
Przepis na murzynek — sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania masy złożonej z mleka, cukru, kakao oraz masła. W garnku lub rondelku mieszamy mleko z cukrem i kakao oraz wstawiamy na rozgrzaną kuchenkę. Od razu dodajemy masło i trzymamy przygotowaną masę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła. Gdy masło się rozpuści, odstawiamy ciasto na murzynka do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy jajka. Do udanego wypieku należy oddzielić żółtka od białek. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na jednolitą pianę. Żółtka natomiast, dodajemy do ostygniętej masy kakaowej i mieszamy mikserem, czy trzepaczką.
Mąkę należy przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko, następnie wymieszać ze sobą i dodać powstałą z ubijania białka piankę, którą delikatnie mieszamy łopatką wraz z mąką i proszkiem.
W celu upieczenia murzynka wykładamy na blaszce podłużnej lub kwadratowej papier do pieczenia, żeby ciasto nie przykleiło się do blachy. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni i przelewamy ciasto do formy. Czas pieczenia powinien wynosić 45 minut. Można jednak sprawdzić, czy wypiek jest gotowy za pomocą patyczka lub wykałaczki. Jeśli po włożeniu patyczka do ciasta, będzie on czysty – wtedy możesz się cieszyć swoim wypiekiem!
Jak urozmaicić tradycyjnego murzynka — wiśnie, powidła, Nutella
Jak można jeszcze ulepszyć smak swojego wypieku? Pierwszą najprostszą metodą jest polewa. Jak szybko zrobić polewę czekoladową? Wystarczy, że przed wylaniem ciasta do formy, odlejesz połowę szklanki masy i pozostawisz na czas pieczenia. Po wyjęciu murzynka z piekarnika można go polać odstawioną częścią ciasta.
Wiele osób modyfikuje przepis na murzynka ciasto, za pomocą dodania powideł śliwkowych. Jest to świetny dodatek, gdy planujesz upieczenie murzynka w sezonie zimowym, szczególnie w okresie świąt. Dzięki powidłom nabierze on wilgoci i świątecznego smaku. Tak samo działa dodanie do ciasta wiśni. Prosty przepis na murzynka, możesz urozmaicić też dla najmłodszych, dodając do niego Nutellę lub wykorzystując ją jako polewę.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc