pączki z kolorowym lukrem i posypką

Przepis na pączki

3 października 2022
5 min

Pączki to przekąska, która w Polsce kojarzy się głównie z Tłustym Czwartkiem. Oczywiście można je spożywać również w pozostałe dni w roku, a udostępniane w internecie przepisy na pączki pozwalają na ich samodzielne wykonanie. W końcu nic nie smakuje tak dobrze, jak pączki domowej roboty. Wystarczy kilka składników, odpowiednie przygotowanie i gotowe. Przedstawiamy prosty przepis na pyszne pączki z marmoladą, oblane lukrem lub cukrem pudrem.

Składniki potrzebne do przygotowania pączków

Dobry przepis na pączki to taki, który nie wymaga przygotowania wielu skomplikowanych składników. Ich skład różni się w zależności od wybranego przepisu, jednak można stwierdzić, że w każdym z nich wymienia się mąkę, jajka (czasami żółtka należy oddzielić od białek), mleko, świeże drożdże, roztopione masło i cukier. Te podstawowe składniki na pączki to jednak nie wszystko. Aby nabrały puszystości, warto poza drożdżami dodać odrobinę proszku do pieczenia. Czasami przyda się również szczypta soli. Niektórzy dodają także sok z cytryny do ciasta na pączki, inni zaś zostawiają go sobie dopiero na lukier. Opcjonalnym składnikiem jest alkohol (najczęściej spirytus). Uważa się, że dodanie odrobiny alkoholu zapobiegnie nadmiernemu absorbowaniu tłuszczu podczas smażenia. Głosy są jednak podzielone – niektórzy uważają, że wystarczy po prostu dobry olej.

Przepis na smaczne pączki nie obędzie się bez składników na dodatki, z których można zrobić lukier. Zamiast lukru można użyć cukru pudru do posypania lub skórki z pomarańczy. Pączki można również różnorodnie nadziewać. Standardowo używa się marmolady, jednak sprawdzi się również czekolada, budyń itp.

 

Przepis na pączki – jak je przygotować krok po kroku?

Choć sam przepis na pączki domowe może wydawać się skomplikowany, tak naprawdę wymaga jedynie odpowiedniego wyrobienia ciasta i odczekania, aż ono urośnie. Proces smażenia jest także do wykonania w domowym zakresie, a w dalszej części artykułu dokładnie podpowiemy, jak się do niego zabrać. Jak zatem zrobić pyszne pączki?

Pierwszym krokiem jest wyrobienie ciasta. W tym celu należy najpierw sporządzić zaczyn z drożdży, a następnie w osobnej misce połączyć wszystkie pozostałe składniki. Warto pamiętać, że proces wyrabiania ciasta może trochę potrwać, a sam zaczyn powinien wyrastać minimum 15 minut. Aby go wykonać, należy do miski wlać ciepłe mleko, trochę mąki i cukru, a następnie wymieszać z drożdżami. Miskę można przykryć i postawić na garnek z ciepłą wodą lub do nagrzanego piekarnika o temperaturze 30-40°C – ważne, aby zaczyn wyrastał w ciepłym miejscu. Dalszy proces różni się w zależności od przepisu. Można połączyć wszystkie składniki od razu, a następnie dodać zaczyn. Inny sposób zaczyna się od ubicia jajek z cukrem. Zaczyn dodaje się do mąki, a następnie wlewa się masę jajeczną. Na tym etapie można dodać również alkohol, jednak jak już wcześniej wspomniano – jest to opcjonalne.

Niezależnie od wybranej metody, po połączeniu wszystkich składników ciasto należy wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Końcowy efekt powinien być jednolity, jednak ciasto nadal będzie przyklejało się do brzegów miski. Następnym krokiem jest przykrycie ciasta ściereczką i przestawienie do ciepłego miejsca do wyrośnięcia (minimalnie godzinę).

Gdy ciasto już urośnie, można zabrać się za formowanie kulek, z których upieką się przepyszne pączki. Należy wyłożyć ciasto na pączki na stolnicę, podsypaną wcześniej mąką oraz rozwałkować na grubość około 1-2,5 cm. Następnie za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka o średnicy 6,5-7 cm. Prawdopodobnie zostaną Ci skrawki ciasta. Zbierz je, połącz ręcznie, ponownie rozwałkuj i wytnij kolejne krążki. Tak przygotowane kulki należy przykryć czystą ściereczką i pozostawić na około 30 minut.

Nadzienie do pączków – jak je przygotować?

Mięciutkie domowe pączki najlepsze są z nadzieniem w środku. Standardowo pączki nadziewa się dżemem, marmoladą lub konfiturą różaną. Najlepszy przepis na pączki ma to jednak do siebie, że można go modyfikować (oczywiście jedynie w aspektach związanych z nadzieniem). Tym, którzy znudzili się już powszechną wersją pączka, polecamy, aby zastąpić dżem konfiturą śliwkową, ajerkoniakiem, masą budyniową lub krówkową. Sprawdzi się również bita śmietana, twarożek oraz czekolada. A w jaki sposób nadziewa się pączki?

Nadzienie w pączkach można umieścić na dwa sposoby: przed i po smażeniu. Przed smażeniem wystarczy rozpłaszczyć nieco uformowany wcześniej krążek, na sam środek umieścić łyżeczkę nadzienia, a następnie zawinąć boki i ponownie złożyć ciasto w kulkę. Jeśli natomiast wolisz wypełnić pączka nadzieniem dopiero po usmażeniu, potrzebna Ci będzie do tego szpryca cukiernicza. Przełóż do niej nadzienie, wbij ostry koniec głęboko do pączka i umieść nadzienie. Gotowe!

Przepis na pączki – jak przygotować lukier?

Przepis na najlepsze pączki zawiera także przepis na lukier. Do jego zrobienia potrzebne będą tylko dwa składniki: cukier puder i gorąca woda. Można również dodać soku z cytryny, który nie tylko nada pączkom cytrynowy posmak, ale sprawi również, że lukier będzie bardziej przezroczysty. Przygotowanie takiej polewy jest niezwykle proste. Wystarczy do cukru pudru wlać gorącą wodę i ucierać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Jeśli zależy Ci na odpowiednim posmarowaniu pączków, nałóż lukier, gdy będą jeszcze ciepłe (inaczej niż w przypadku posypywania cukrem pudrem). Dzięki temu nawet bardziej gęsty lukier rozsmaruje się bez pozostawiania grudek.

Jak i w czym smażyć pączki – jaka jest optymalna temperatura tłuszczu?

Smażenie to ważny proces w przygotowywaniu domowych pączków i należy się do niego odpowiednio przygotować. Od wielu lat powszechna była opinia, że pączki najlepiej smażyć na smalcu. Obecnie jednak odchodzi się od tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, które są znacznie zdrowsze. Najlepiej sprawdzi się rafinowany olej rzepakowy.

Tłuszcz należy podgrzać w garnku. Ważne, aby była go odpowiednia ilość – tak, aby pączki w nim pływały. Olej należy podgrzewać stopniowo, na średnim palniku i przez cały czas smażenia pilnować, aby nie zmieniał gwałtownie swojej temperatury. Tłuszcz powinien nagrzać się do temperatury 175-180°C. Jeśli masz termometr cukierniczy – okaże się on dobrą pomocą w procesie smażenia.

Gdy olej w garnku się nagrzeje, można przejść do wrzucania wyrośniętych krążków na pączki. Nie należy wrzucać wszystkich na raz, ponieważ pączki muszą mieć w garnku trochę miejsca na wyrośnięcie. Optymalna liczba to około 5 kulek na raz. Smażymy je około 2 minut po każdej stronie i wyłaniamy za pomocą łyżki z cedzakiem. Po usmażeniu umieść je na ręczniku papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Tak usmażone domowe pączki – pyszne pączki – udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem i podaj na stół. Smacznego!

Wskazówki – jak przygotować puszyste pączki?

Jak zrobić szybko pączki? Cóż, jeśli zależy Ci na przygotowaniu puszystych, pysznych pączków, musisz przeznaczyć na to odpowiednią ilość czasu. Warto pamiętać, że prosty przepis na pączki nie wymaga wiele pracy, a czasochłonność wynika z wyrastania zaczynu i ciasta. Niemniej, aby z powyższego przepisu wyszły dobre pączki, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Pierwszym z nich jest korzystanie z drewnianej łyżki podczas mieszania i dodawania zaczynu do ciasta. Uważa się, że drożdże „nie przepadają” za metalem, dlatego w miarę możliwości warto użyć drewnianych odpowiedników. Kolejną ważną wskazówką jest łączenie wszystkich składników na pączki w temperaturze pokojowej. Warto je więc wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej.

Jak zrobić dobre pączki – przepis przedstawiony w tym tekście jest stosunkowo prosty, jednak wymaga uzbrojenia się w cierpliwość, zwłaszcza podczas wyrastania ciasta czy podgrzewania oleju. Jeśli lubisz lekkie, puszyste słodkości, postaw na domowej roboty pączki – przepisy w Internecie umożliwią Ci przygotowanie przekąsek we własnej kuchni.

Czytaj również