- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na piernik

Przepis na piernik
Przepis na dobry piernik to propozycja nie tylko na święta. Słodkie, pyszne ciasto przepełnione aromatami powideł, czekolady, miodu i cynamonu to smakołyk, któremu nie sposób się oprzeć. Jak upiec piernik? Na szczęście nie jest to trudne zadanie. Sprawdzony przepis na piernik znajdziesz właśnie tutaj!
Przepis na piernik – składniki
Składniki na piernik wymienione powyżej nie zawsze są obowiązkowe. Warto jednak, by przepis na piernik został wzbogacony o miód, marcepan, cynamon lub orzechy. Dzięki temu można uzyskać ciasto będące kompozycją o złożonym smaku.
Składniki do piernika należy przygotować w następujących proporcjach:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ilość trudno jednoznacznie określić, najprościej mówiąc, jest to ilość „z czubkiem”);
- 1 łyżeczka kakao (też „z czubkiem”);
- 1 łyżeczka cynamonu (ponownie „z czubkiem”);
- 1 łyżeczka sody (tym razem „płaska”);
- 2 szczypty kardamonu;
- 4 jajka;
- 20 g mąki ziemniaczanej;
- 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej;
- 80 g mąki pszennej;
- 200 g masła;
- 50 g cukru;
- 20 g przyprawy do piernika;
- 300 g powidła śliwkowego;
- 200 g gorzkiej czekolady;
- 150 g cynamonu;
- 400 g marcepanu;
- 150 g miodu.
Jak przygotować piernik?
Dobry przepis na piernik zaczyna się od podgrzania masła i miodu. Oba składniki należy umieścić w niewielkim garnku i mieszać na kuchence aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ma reguły, jaki miód jest najlepszy do piernika. Jest to wyłącznie kwestia gustu. Do mieszanki trzeba teraz dodać przyprawę piernikową, cynamon, kardamon i kakao. Całość należy następnie mieszać w garnku na włączonym palniku. Tutaj także powinna zostać uzyskana jednolita konsystencja.
W osobnych naczyniach należy wraz z cukrem ubić jajka i wymieszać wszystkie sypkie składniki. Następnie trzeba je wymieszać z przestudzoną mieszanką miodu i masła. Kolejnym krokiem jest posmarowanie foremki do pieczenia masłem i obsypanie mąką, a następnie umieszczenie w niej zmieszanych składników. Całość należy włożyć do piekarnika, uprzednio rozgrzewając go do temperatury 170°. Ciasto należy piec około 50 minut.
W międzyczasie warto usmażyć powidło i rozpuścić czekoladę. Po upieczeniu się można wyjąć ciasto. Piernik należy teraz przeciąć, posmarować powidłem, a na całość położyć odciętą warstwę ciasta. Całość obsypywana jest następnie wcześniej rozwałkowanym marcepanem i polewana czekoladą. Na koniec można dołożyć np. orzechy, żurawinę lub migdały.
Jak ozdobić piernik – polewa do piernika
Pyszny piernik może być posmarowany samą czekoladą. Jeszcze smaczniejsza jest polewa łącząca powidło, orzechy włoskie (lub migdały) i czekoladę. Potrzebne będą:
- 2 łyżki powidła śliwkowego („z czubkiem”);
- 2 łyżki masła (też „z czubkiem”);
- 2 łyżki śmietany 18%;
- 60 g gorzkiej czekolady;
- 50 g orzechów.
Orzechy trzeba rozkruszyć w moździerzu lub posiekać na drobne kawałki. Całość składników następnie gotuje się na niewielkim ogniu przez 10 minut. Później wystarczy oblać ciasto powstałą masą.
Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych ciast jest właśnie piernik. Jak zrobić ciasto, by trafiło w gust tak własny, jak i innych osób? Trzeba eksperymentować z różnymi rodzajami miodów, orzechów i czekolad. Dzięki temu bez wątpienia stworzysz wkrótce piernik, któremu nikt się nie oprze!
Jak przechowywać piernik? Najlepiej umieścić go w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu. Idealnie nadaje się do tego metalowe pudełko na ciastka, które pomoże zachować chrupkość i aromat piernika.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc