- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką to jeden z ulubionych wypieków w niejednym polskim domu. Jednak co zrobić, aby ciasto drożdżowe było wilgotne i puszyste, a po upieczeniu z piekarnika nie wyjąć zakalca? W tym artykule podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy robieniu ciasta drożdżowego!
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe – składniki
Przepisy na puszyste i wilgotne ciasta drożdżowe mogą różnić się od siebie proporcjami składników lub poszczególnymi wymiennikami produktów, jednak w głównej mierze składają się z tego samego zestawu. Aby zrobić ciasto drożdżowe, potrzebne będą przede wszystkim drożdże. Do głównych składników zalicza się również mąkę, jajka, cukier, mleko i masło. Zamiast masła można użyć także oleju. Z kolei składniki na kruszonkę to jedynie mąka, cukier i masło. Puszystego ciasta drożdżowego nie sposób sobie wyobrazić bez dodatków. Najlepiej sprawdzą się świeże owoce lub bakalie (przeważnie rodzynki).
Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe?
Pierwszym krokiem przy robieniu ciasta drożdżowego jest przygotowanie zaczynu. W tym celu należy rozkruszyć świeże drożdże i wymieszać je z odrobiną cukru, mleka i mąki, a następnie odstawić na około 15-20 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn będzie gotowy, można go połączyć z resztą składników. W tym celu należy przesiać mąkę, następnie dodać jajka, mleko, cukier oraz zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto w mikserze. W niektórych przepisach oddziela się żółtka od białek (żółtka uciera się z cukrem, a białka ubija na pianę). Na sam koniec należy dodać roztopione wcześniej masło i wymieszać tak, aby powstała konsystencja była nieco tłusta i odchodziła od boków naczynia. Tak wyrobione ciasto przykrywa się ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
Mokre ciasto drożdżowe przekładamy do blaszki, uzupełniamy owocami i kruszonką. Według przepisu na dobre wilgotne ciasto drożdżowe należy je piec w temperaturze 180-200°C przez około 35-40 minut. Jak sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe? Przygotuj metalowy patyczek kuchenny (lub po prostu wykałaczkę do szaszłyków) i nakłuj ciasto. Jeśli wyjdzie suchy to znak, że ciasto jest upieczone i można je wyciągać z piekarnika.
O czym pamiętać przygotowując ciasto drożdżowe, aby było puszyste i wilgotne?
Jest kilka elementów, których należy się trzymać podczas przygotowywania ciasta drożdżowego. Łączą się przede wszystkim z procesem wyrabiania zaczynu i ciasta. Uważa się, że drożdże „nie lubią się” z metalem, dlatego najlepiej rozrobić zaczyn w szklanej misce i mieszać wszystko drewnianą szpatułką. Aby zrobić wilgotne ciasto drożdżowe, należy pod sam koniec łączenia składników dodać roztopione i wystudzone masło. Jeśli nie masz w tym momencie masła, możesz użyć oleju, jednak ważna, aby zrobić to dopiero pod sam koniec. Wiesz już, jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe. Pamiętaj o zachowaniu proporcji oraz wskazówkach dotyczących wyrabiania zaczynu. Nie pozostaje nic innego, jak zebrać składniki i piec je we własnej kuchni!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc