świeży rogalik

Przepis na rogaliki

23 grudnia 2022
5 min

Szukasz idealnego i sprawdzonego przepisu na rogaliki drożdżowe? Świetnie trafiłeś! Nasz przepis na rogaliki kruche z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowanie nie powinno sprawić Ci żadnego problemu ani zająć dużo czasu. Szybkie rogaliki kruche będą idealną przekąską do kawy. Poznaj nasz przepis już dziś!

Przepis na rogaliki – składniki

Oto wszystkie składniki, których będziesz potrzebować do przepisu na rogaliki drożdżowe z 1 kg mąki.

Ciasto:

  • 1000 g mąki pszennej;
  • 80 g świeżych drożdży lub 24 g drożdży instant;
  • 500 g masła lub margaryny;
  • 3-4 łyżeczki cukru;
  • 4 średnie jajka;
  • 500 ml mleka;
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • marmolada, powidła, twaróg, budyń lub krem czekoladowy.

Dodatkowo do posmarowania:

  • żółtko;
  • łyżka mleka;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • cukier puder, lukier lub polewa.

Składniki starczą na około 64 sztuki rogalików. Możesz zrobić ich dwa razy mniej, używając połowy ze wszystkich składników. Gwarantujemy jednak, że nawet przy dużych ilościach żaden rogalik się nie zmarnuje! Nasza receptura zakłada dodanie drożdży, jednak w Internecie znajduje się wiele przepisów na rogaliki bez drożdży. Zamiast nich można użyć na przykład ciasta francuskiego. Z pewnością będą równie pyszne, jak rogaliki drożdżowe. Poznaj nasz świetny przepis na rogaliki z marmoladą.

 

Jak zrobić idealne rogaliki?

Jeśli kupiłeś już wszystkie niezbędne składniki do przygotowania rogalików, czas zabrać się za pieczenie. Poznaj nasz sposób na upieczenie pysznych rogalików:

  1. W pierwszej kolejności włóż drożdże do kubka i zalej je 100 ml podgrzanego mleka. Do drożdży dodaj dwie łyżeczki cukru i 6 łyżek mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut, by drożdże spokojnie mogły urosnąć.
  2. Do 400 ml mleka dodaj masło lub margarynę pokrojoną w małe kostki i całość lekko podgrzej.
  3. Przygotuj dużą miskę. Do naczynia wsyp mąkę, sól, cukier i całość wymieszaj. Dodaj rozczyn z drożdży. Ponownie dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka i powoli wlewaj podgrzane mleko z masłem lub margaryną. W międzyczasie powoli mieszaj wszystko łyżką.
  4. Powstałe ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut aż do idealnej gładkości i sprężystości. Ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut, by mogło spokojnie wyrosnąć.
  5. Przygotuj stolnicę i posyp ją mąką. Ponownie wyrabiaj ciasto przez parę minut i podziel je na 6 części. Weź jedną część i rozwałkuj ją na jak najbardziej okrągły placek. Placek posyp lekko mąką i pokrój go na 8 trójkątów.
  6. Na każdy trójkąt nałóż marmoladę lub inne nadzienie. Zwijaj rogale, zaczynając od narożnej części trójkąta.
  7. Powstałe rogaliki odłóż na 2 blachy wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu kilkucentymetrowych odstępów od rogali. Blaszki z rogalami odstaw na około 20 minut. Po 20 minutach posmaruj je mieszanką z roztrzepanych żółtek i mleka.
  8. Nastaw piekarnik na 180 stopni i pozostaw go do rozgrzania. Wkładaj blaszki z rogalikami pojedynczo. Każdą blaszkę piecz przez 18-20 minut.
  9. Gotowe rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą, bądź lukrem.

Co dodać do rogalików – marmolada, dżem?

Zastanawiasz się jakie nadzienie dodać do swoich rogalików? Świetnym wyborem będzie klasyczna marmolada lub dżem. Jeśli chcesz jednak spróbować czegoś nowego, wybierz budyń, twarożek lub krem czekoladowy.

Czytaj również