InPost Fresh - zakupy spożywcze

Przepis na szarlotkę

19 października 2022
5 min

Niekiedy przepis na dobrą szarlotkę, która będzie łatwa w przygotowaniu, a aromatem wypełni cały dom, jest niemożliwy do znalezienia. Szarlotka z kruchego ciasta z dodatkiem kwaśnych jabłek zachwyci Twoich gości. Przedstawiamy przepis na przepyszną szarlotkę!

Przepis na szarlotkę – składniki

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki krupczatki;
  • 200 g masła (można zastąpić margaryną);
  • 100 g cukru;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki mleka.

Składniki na farsz:

  • 1,5 kg jabłek;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • łyżeczka cynamonu (można dodać więcej);
  • rodzynki (opcjonalnie).

Proporcje są odpowiednie na blachę o wielkości 25 × 35 centymetrów.

 

Jak przygotować szarlotkę?

Przepis na szarlotkę zawsze zaczyna się od zagniecenia ciasta kruchego. Na stolnicę lub do dużej miski wsyp 300 gramów mąki, a w środek wbij 2 żółtka. Schłodzone masło najlepiej pokroić nożem w cienkie paski w celu szybszego wyrobienia ciasta. Dosyp 100 gramów cukru wraz z dwiema łyżkami mleka – znacznie ułatwi to ugniatanie masy. Ciasto kruche najlepiej ugniatać rękoma, jednak można skorzystać z pomocy miksera z hakami dedykowanymi do tego typu masy. Ciasto kruche należy wyrabiać szybko. Kiedy wszystkie składniki będą w pełni połączone, uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Szarlotka z jabłkiem prażonym czy świeżym? Są dwie metody przyrządzenia nadzienia do ciasta – na początku zajmiemy się tym, który wymaga więcej pracy. Owoce obierz ze skórki, a następnie pokrój w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Następnie dobrze pokrój je w mniejsze kawałki. Do rondelka wrzuć jabłka, 2 łyżeczki cukru, cynamon i ekstrakt z wanilii. Składniki smaż przez ok. 20 minut, aż jabłka będą zdecydowanie miększe, następnie zdejmij rondelek z ognia i pozostaw prażone owoce do ostygnięcia.

Drugi sposób wymaga użycia tylko tarki. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Miskę ze startymi owocami odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odsącz płyn i dopraw mieszankę cynamonem, cukrem i ekstraktem z wanilii.

Przygotowaną wcześniej blachę wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Z lodówki wyjmij kruche ciasto i odetnij ¾ jego objętości, ponownie zawiń w folię i wsadź do zamrażalnika. Resztę warto pokroić w kawałki, rozłożyć na dnie blachy i równomiernie rozłożyć za pomocą palców. Szarlotka na kruchym cieście powinna mieć jednolity spód, dlatego warto nakłuć ciasto widelcem.

Po przełożeniu ciasta na blachę możesz zająć się wykładaniem jabłek. Możesz posypać je niewielką ilością cynamonu dla bardziej intensywnego smaku, a kiedy owoce będą równomiernie rozłożone, wyjmij resztę ciasta kruchego z zamrażarki i używając tarki, zetrzyj je, posypując jabłka kruszonką.

Przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 50 minut. Pyszna szarlotka z kruchego ciasta będzie gotowa, kiedy ciasto przybierze złotego koloru. Ostudzoną szarlotkę można podawać z lodami i sosem waniliowym lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Każdy przepis na szarlotkę z jabłkami wymaga użycia najlepszych, w miarę możliwości kwaśnych owoców. Przyjrzyjmy się, jakie jabłka najbardziej pasują do szarlotki i czego unikać, wybierając owoce do ciasta, jakim jest szarlotka. Przepis jest niezmienny niezależnie od tego, na jakie jabłka się zdecydujesz. W pierwszej kolejności należy upewnić się, że jabłka nie posiadają żadnych brązowych plamek – jest to patulina. Toksyczna substancja przenika w głąb owocu, dlatego nie wystarczy tylko wycięcie odbarwionego kawałka.

Przepyszna szarlotka jest niezbyt słodka i odpowiednio kwaskowata. Warto pamiętać o tym, że w kruchym cieście znajduje się sporo cukru, dlatego dobrze przełamać to kwaśnymi jabłkami – szarą renetą lub antonówką. Obie odmiany dobrze reagują na obróbkę cieplną i są dość twarde. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem słodkości, polecamy dwie odmiany, które w swojej słodyczy posiadają nutę kwaśności – ligol i champion. Przepisy na ciasto szarlotka, różnią się od siebie niekiedy niewielkimi szczegółami, które wpływają na jej smak i aromat. Spróbuj wyśmienitej szarlotki z nutą cynamonu i wanilii!

Czytaj również