- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na szybkie ciasto

Przepis na szybkie ciasto
Przepis na szybkie ciasto, gdy wpadają goście? Poznaj receptury na szybkie ciasta z malinami, truskawkami czy kawałkami czekolady, których przygotowanie jest bardzo proste. Przepis na łatwe ciasto z dodatkiem owoców czy kremu to gwarancja pysznego deseru dla Ciebie i całej rodziny. Zawarte w artykule przepisy na szybkie ciasta składają się ze znanych i łatwo dostępnych składników. Smacznego!
Przepis na szybkie ciasto – ciasto kruche
Przepis na dobre i szybkie ciasto kruche wymaga użycia jedynie czterech składników. Jest to mąka, masło, jajko i cukier puder. W niektórych przepisach możesz spotkać się także z użyciem śmietany czy proszku do pieczenia, ale ten przepis jest najprostszy. Przygotuj: pół kilograma mąki, 250 g masła, 125 g cukru i jajko. Składniki (oprócz mąki i cukru) powinny być wyjęte prosto z lodówki. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie dołóż do tego jajko i pokrojone w kostkę masło, potem wszystko dokładnie zagnieć.
Gdy masa będzie gładka, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z chłodziarki rozwałkuj ciasto do pożądanego kształtu i wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia. Następnie znowu schowaj je na godzinę w lodówce, a po wyjęciu podziurkuj je widelcem. Możesz nałożyć na nie dowolną masę czy owoce, a następnie umieść całość w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni i piecz około 20 minut.
Przepis na szybkie ciasto z kremem
Jeśli masz ochotę na dobre i szybkie ciasto z kremem, koniecznie wypróbuj następujący przepis. Przygotuj: 200 g mąki, 8 jajek, 180 g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubij białka, a w trakcie ubijania dodawaj po łyżce cukier, aż cały dokładnie rozprowadzi się w pianie. Następnie dodaj żółtka i nadal ubijaj. Gdy wszystkie składniki idealnie się połączą, dodaj do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko razem wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Gotową masę wylej na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włóż całość do piekarnika na około 45 minut. Co jakiś czas możesz wbić w ciasto wykałaczkę. Jeśli wyjmiesz ją i będzie sucha – ciasto jest gotowe. Jeśli mokra – powinno się jeszcze piec. Upieczony biszkopt przekrój na dwa lub trzy placki i przygotuj masę. Ubij małe opakowanie śmietanki 30%, aż będzie sztywna. Dodaj 3 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Dodaj 250 g mascarpone i zmiksuj wszystko razem. Posmaruj kremem części ciasta i połącz je ze sobą.
Szybkie ciasto z owocami – jak je zrobić?
A może pyszne i szybkie ciasto z owocami dla urozmaicenia smaku? Możesz zrobić ciasto według powyższego przepisu, a do masy z mascarpone dodać ulubione owoce – truskawki, borówki, banany czy jabłka. Poza tym warto przygotować np. ciasto drożdżowe, powtykać w nie owoce i upiec z kruszonką. Z owocami świetnie komponuje się także brownie. Wlej masę na brownie do formy, powtykaj maliny i orzechy pomiędzy kawałki czekolady, a następnie upiecz według przepisu. Przepyszne i proste ciasto gwarantowane!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc