- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na tartę z jabłkami

Przepis na tartę z jabłkami
Prosty przepis na tartę z jabłkami i cynamonem to idealna propozycja na deser albo śniadanie na słodko. Zresztą nie tylko, ponieważ danie świetnie sprawdza się w wielu okolicznościach. Sprawdź przepis na ciasto – tarta z jabłkami! Jak jednak przyrządzić ekspresową tartę z jabłkami, która zachwyci każdego smakosza?
Przepis na tartę z jabłkami – ciasto prosto z Francji
Przepis na tartę z jabłkami to receptura rodem z Francji. Ten wypiek pokochało mnóstwo osób i coraz częściej gości on również na polskich stołach. Z pewnością zaletą tarty jest nie tylko smak, ale i uniwersalność. Można ją przygotować zarówno z drożdżowego, kruchego, jak i z francuskiego ciasta. W zależności od nadzienia tartę podaje się na słodko z owocami lub na słono, np. z dodatkiem szpinaku czy łososia. Z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić tartę na słodko z jabłkami oraz aromatycznym cynamonem w klasycznej wersji z kruchym ciastem.
Szybki przepis na tartę z jabłkami – składniki
Do realizacji prostego przepisu na tartę z jabłkami oprócz niezbędnych składników potrzebujesz również specjalnej, falowanej formy. Prawdopodobnie znajdziesz ją w każdym sklepie z przyborami kuchennymi. Dodatkowo warto zaopatrzyć się też w folię spożywczą. Składniki na tartę można podzielić na trzy grupy. Pierwsza z nich to wszystko to, co niezbędne do przyrządzenia kruchego ciasta, czyli: mąka (250 g), jajko, woda (40 ml), masło (150 g), cukier puder (około 2 łyżek) oraz szczypta soli. Kolejne składniki posłużą Ci do przygotowania pysznego nadzienia. Są to: jabłka (1 kg), masło (60 g), sok z cytryny (40 ml) i miód (1 łyżka). Natomiast do smarowania wierzchu tarty przyda się słodki sos, który zrobisz z wody (30 ml), cukru (60 g) i cynamonu.
Jak przygotować tartę z jabłkami i cynamonem?
Pieczenie tarty należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Kluczowe jest w tym przypadku schłodzenie masła i wody. Przygotuj dużą miskę, wsyp mąkę i na środku zrób małe wgłębienie np. palcem. Następnie pokrój zimne masło i wraz z jajkiem oraz cukrem pudrem umieść je w owym wgłębieniu.
Kolejnym krokiem jest energiczne wyrobienie ciasta, polanie go zimną wodą i włożenie do lodówki na co najmniej 15 min. Później należy jej rozwałkować i wyłożyć na wcześniej przygotowanej formie, pokrywając również jej boczne ściany. Tak przygotowane ciasto ponownie wkłada się do lodówki.
Kolejnym etapem jest pokrojenie jabłek na cienkie plastry. Część z nich należy włożyć do niewielkiego garnka wraz z masłem, sokiem z cytryny, łyżeczką cynamonu i miodem, a następnie zagotować na małym ogniu przez kilka minut. Po wyjęciu ciasta dobrze podziurkować je widelcem, a później posmarować przygotowanym musem z jabłek.
Tarta jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy tylko ułożyć na niej pozostałą część jabłek i przygotować polewę, którą robi się bardzo szybko. Wystarczy wymieszać wodę, cynamon oraz cukier, zagotować mieszankę i podgrzewać przez kilka minut. Polewę zostaw do ostygnięcia, a tartę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez pół godziny i na końcu całość polej syropem.
Kiedy podawać tartę z jabłkami?
Tarta z jabłkami świetnie sprawdzi się jako deser, śniadanie, a nawet kolacja. Śmiało możesz poczęstować nią gości, którym z pewnością przypadnie do gustu ten słodki wypiek. Ekspresowym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu, jest danie z gotowego ciasta francuskiego. Niektórym może spodobać się także pomysł na tartę z surowymi jabłkami. W przypadku tego przepisu piecze się jedynie ciasto.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc