tarta ze śliwkami i kruszonką

Przepis na tartę ze śliwkami i kruszonką

31 sierpnia 2023
5 min

W okresie wakacyjnym aż do początku jesieni trwa sezon na śliwki, które można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest wykonanie tarty – świetnie nadadzą się do niej słodkie węgierki, wygrzane w letnim słońcu i otulone delikatnym kruchym ciastem. Właśnie tak mogą smakować Twoje wakacje!

Składniki potrzebne do zrobienia tarty ze śliwkami i kruszonką

Do przygotowania pysznego kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką będzie potrzebne kilka składników. Produkty możesz zamówić w naszej aplikacji InPost Fresh, bez wychodzenia z domu – gdy najdzie cię ochota na pieczenie, ale nie masz ochoty na zakupy, zrobimy je za ciebie!

Składniki, które są potrzebne do przygotowania tarty ze śliwkami to:

  • 170 g zimnego masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 50 ml kefiru,
  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 240 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml zimnej wody.
 

Sposób przygotowania tarty ze śliwkami i kruszonką

Na początek przygotuj spód kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na blat usyp niewielki kopiec z 220 g mąki pszennej, na środku zrób wgłębienie i wlej do niego żółtko, a następnie dodaj kefir, 120 g zimnego masła, 40 g cukru i szczyptę soli. Połącz ze sobą składniki i zacznij wyrabiać, aż ciasto nie przybierze formy jednolitej, zbitej kulki. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wyłóż nim formę do tarty, nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15-20 minut, do delikatnego zezłocenia ciasta.

Przygotuj śliwki: usuń pestki z umytych owoców i pokrój je w ćwiartki. Przełóż je na patelnię, dodaj 150 g cukru i praż około 5 minut, cały czas je mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do śliwek, a potem smaż całość kolejne 2 minuty. Potem wyłóż wszystko na upieczony kruchy spód. Na koniec przygotuj kruszonkę: wymieszaj ze sobą 50 g cukru, 100 g mąki pszennej i 50 g masła. Ciasto równomiernie pokrusz na tartę, a następnie wstaw je wraz ze śliwkami i kruszonką do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Wierzch wypieku ma przyjąć ciemnozłoty kolor. Nie ma lepszego sposobu na przygotowanie szybkiego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Smacznego!

Tarta ze śliwkami i kruszonką – z czym najlepiej ją serwować?

Świeżo wyciągnięte z piekarnika gorące ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką jest delikatne, łamliwe i rozpływa się w ustach. Można je podawać samo lub z dodatkami, np. posypane cukrem pudrem z kleksem świeżo ubitej słodkiej śmietany i listkiem mięty lub zmrożonymi lodami waniliowymi czy śmietankowymi. Ciekawym wariantem może być przepis na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką z migdałami. Orzechy w płatkach możesz dodać do kruszonki lub drobno je zmielić i przemycić w spodzie ciasta. Wierzch możesz również delikatnie oprószyć cynamonem lub gorzkim kakao dla przełamania słodkości owoców.

Czytaj również