- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na tartę ze śliwkami i kruszonką

Przepis na tartę ze śliwkami i kruszonką
W okresie wakacyjnym aż do początku jesieni trwa sezon na śliwki, które można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest wykonanie tarty – świetnie nadadzą się do niej słodkie węgierki, wygrzane w letnim słońcu i otulone delikatnym kruchym ciastem. Właśnie tak mogą smakować Twoje wakacje!
Składniki potrzebne do zrobienia tarty ze śliwkami i kruszonką
Do przygotowania pysznego kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką będzie potrzebne kilka składników. Produkty możesz zamówić w naszej aplikacji InPost Fresh, bez wychodzenia z domu – gdy najdzie cię ochota na pieczenie, ale nie masz ochoty na zakupy, zrobimy je za ciebie!
Składniki, które są potrzebne do przygotowania tarty ze śliwkami to:
- 170 g zimnego masła,
- 40 g cukru pudru,
- 320 g mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 50 ml kefiru,
- 1 kg śliwek węgierek,
- 240 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania tarty ze śliwkami i kruszonką
Na początek przygotuj spód kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na blat usyp niewielki kopiec z 220 g mąki pszennej, na środku zrób wgłębienie i wlej do niego żółtko, a następnie dodaj kefir, 120 g zimnego masła, 40 g cukru i szczyptę soli. Połącz ze sobą składniki i zacznij wyrabiać, aż ciasto nie przybierze formy jednolitej, zbitej kulki. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wyłóż nim formę do tarty, nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15-20 minut, do delikatnego zezłocenia ciasta.
Przygotuj śliwki: usuń pestki z umytych owoców i pokrój je w ćwiartki. Przełóż je na patelnię, dodaj 150 g cukru i praż około 5 minut, cały czas je mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do śliwek, a potem smaż całość kolejne 2 minuty. Potem wyłóż wszystko na upieczony kruchy spód. Na koniec przygotuj kruszonkę: wymieszaj ze sobą 50 g cukru, 100 g mąki pszennej i 50 g masła. Ciasto równomiernie pokrusz na tartę, a następnie wstaw je wraz ze śliwkami i kruszonką do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Wierzch wypieku ma przyjąć ciemnozłoty kolor. Nie ma lepszego sposobu na przygotowanie szybkiego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Smacznego!
Tarta ze śliwkami i kruszonką – z czym najlepiej ją serwować?
Świeżo wyciągnięte z piekarnika gorące ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką jest delikatne, łamliwe i rozpływa się w ustach. Można je podawać samo lub z dodatkami, np. posypane cukrem pudrem z kleksem świeżo ubitej słodkiej śmietany i listkiem mięty lub zmrożonymi lodami waniliowymi czy śmietankowymi. Ciekawym wariantem może być przepis na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką z migdałami. Orzechy w płatkach możesz dodać do kruszonki lub drobno je zmielić i przemycić w spodzie ciasta. Wierzch możesz również delikatnie oprószyć cynamonem lub gorzkim kakao dla przełamania słodkości owoców.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc