- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na wilgotne i puszyste muffinki

Przepis na wilgotne i puszyste muffinki
Muffinki to przepyszne deserki w postaci małego ciasta. Przepisów na babeczki jest wiele i można łączyć je z ulubionymi dodatkami takimi jak sezonowe owoce, czekolada mleczna czy karmel. Istotne jednak podczas pieczenia muffinek jest to, aby dodać odpowiednie proporcje składników. Jak zrobić idealne babeczki, które będą rozpływać się w ustach? Sprawdź nasz przepis na wilgotne muffinki!
Przepis na wilgotne i puszyste muffinki – co jest potrzebne?
Muffinki to przepis na wypiek, który sprawdzi się jako idealna przekąska, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Muffiny zyskały fanów na całym świecie, a niektórzy przygotowują także babeczki śniadaniowe z płatków owsianych. Co jednak potrzebne jest do upieczenia idealnych wilgotnych, a zarazem puszystych muffinek?
Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w najbliższym sklepie z artykułami spożywczymi, zatem nie musisz szukać daleko, aby upiec smaczne i aromatyczne muffinki, którymi każdy będzie się zajadał. Oto lista składników:
- 2 szklanki mąki;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być też typu greckiego);
- 1 szklanka cukru białego lub trzcinowego;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- kilka kropel ekstraktu waniliowego;
- 2-3 jajka;
- 100 g dobrej jakości masła lub 10 łyżek stołowych oleju/oliwy.
Jogurt sprawi, że babeczki będą wilgotne, masło nada przyjemnego smaku, a proszek do pieczenia przyczyni się do wyrośnięcia puszystych muffinek. Możesz także dodać do masy kakao i pokrojoną czekoladę. W ten sposób uzyskasz przepis na wilgotne i puszyste muffinki czekoladowe.
Przygotowanie wilgotnych i puszystych muffinek
Przygotowanie muffinek jest niesamowicie proste. Wystarczy w oddzielnej misce wymieszać dokładnie suche składniki. Najlepiej, aby mąkę przesiać przez sitko. W drugiej misce wymieszaj ze sobą mokre składniki. Jeśli używasz masła – rozpuść je w rondelku i przed dodaniem do mieszanki ostudź. Wbij całe jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo zacznij wsypywać mieszankę z suchymi produktami, jednocześnie miksując na niskich obrotach. Gdy wsypiesz całość, miksuj na wysokich obrotach aż do powstawania jednolitej masy (ok. 4 min).
Nastaw piekarnik na 180°C. Na blaszce rozłóż foremki do babeczek i wlej do każdej z nich ok. 2 łyżki stołowe przygotowanego ciasta. Wstaw do piekarnika bez termoobiegu na ok. 15-20 min. Z przepisu powinno wyjść ok. 12 sztuk. Jeśli chcesz mniej muffinek, wystarczy, że dasz o połowę mniej składników i w ten sposób stworzysz przepis na 6 sztuk.
Jaka mąka sprawdzi się najlepiej do przygotowania wilgotnych i puszystych muffinek?
Do babeczek najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 400-450, która przeznaczona jest do delikatnych i puszystych wypieków tj. ciast, biszkoptów i babeczek. Dzięki mocnemu zmieleniu i przesianiu sprawi, że ciasto wyjdzie delikatne i będzie rozpływało się w ustach. Muffinki to smakowity deser, który każdemu przypadnie do gustu! Babeczki można przygotować z ulubionymi składnikami. Nadają się na każde przyjęcie i uroczystość. Zachęcamy do wypróbowania i modyfikowania naszego przepisu!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc