inpost fresh

Przepisy na słodkości dla dzieci na Halloween

20 września 2023
5 min

Halloween to dzień, który kojarzy się dzieciom z przebieraniem w kostiumy i wieczornym zbieraniem słodyczy. Warto się do tego odpowiednio przygotować i zaskoczyć najmłodszych ciastkami i innymi słodkościami własnej roboty. Zainspiruj się słodkimi przepisami na Halloween i przyrządź samodzielnie ciekawe wypieki.

Przepisy na słodycze dla dzieci na Halloween – jakie warto przygotować?

Wizyty u sąsiadów celem zadania kultowego już pytania „cukierek albo psikus?” to prawdopodobnie ulubione (tuż obok przebieranek) zajęcie dzieci podczas dnia Halloween. Tak zwane święto duchów to stosunkowo nowa tradycja, która przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych. Obecnie coraz częściej jest celebrowana przez dzieci w Polsce.

 

W momencie, gdy gospodarz domu odmówi podarowania najmłodszym słodyczy, dzieci robią mu przysłowiowe psikusy. Warto uniknąć tej sytuacji i odpowiednio przygotować się do obchodów nocy 31 października. Najprostszym sposobem wydaje się zakup gotowych słodyczy, np. cukierków, ciastek czy batoników. Jeśli jednak masz czas, aby samodzielnie przygotować słodkości na Halloween, możesz skorzystać z mnóstwa ciekawych pomysłów i inspiracji. Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania jest możliwość przygotowania przekąsek, które będą słodkie i smaczne, a jednocześnie zdrowsze niż tradycyjne cukierki zakupione w sklepie. Możliwości jest całe mnóstwo. Wśród nich można wymienić domowe wypieki w postaci ciastek i muffinek, np. w kształcie duchów, nietoperzy, mumii czy innych motywów nawiązujących do halloweenowej tradycji. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować zdrowe wypieki na Halloween, np. babeczki, z królującej wówczas na półkach sklepowych dyni. Do stworzenia upiornych przysmaków i deserów warto wykorzystać także owoce w słodkiej oprawie.

Słodycze na Halloween – przepis na jabłka w czarnym karmelu

Jabłka na słodko to świetny deser na Halloween dla dzieci i dorosłych, w którym można znaleźć nie tylko cukier, ale i przemycić owoce. Oczywiście są one w kolorze czarnym, aby jak najbardziej oddać upiorny klimat tego dnia. Przepis na halloweenowe słodycze – jak przygotować jabłka w karmelu? Do ich przyrządzenia potrzebujesz kilku dorodnych jabłek, szklanki drobnego cukru, około 50 ml wody, 30 g masła, śmietankę kremową 30% oraz dwie łyżeczki czarnego kakao, które nada karmelowi halloweenowego klimatu. Opcjonalnie możesz również przygotować kilka cienkich gałązek, które przydadzą się do udekorowania jabłek.

Przyrządzanie halloweenowego deseru rozpocznij od dokładnego umycia i wysuszenia jabłek. Następnie możesz zabrać się do przygotowywania karmelowej polewy. W tym celu do niewielkiego garnka wlej wodę i wsyp cukier. Taką mieszankę należy podgrzewać na wolnym ogniu bez mieszania do momentu, aż cukier się skarmelizuje, czyli nabierze brązowej barwy. Kolejnym krokiem jest dodanie do garnka roztopionego masła i czarnego kakao. Całość należy ponownie podgrzać na małym ogniu, a następnie odstawić z kuchenki. Później do czarnego karmelu możesz dodać śmietankę i polewa jest już gotowa. Pozostaje tylko szybko zanurzyć w niej jabłka i pozostawić do ostudzenia. Najlepiej umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatnim opcjonalnym krokiem jest ozdobienie słodyczy na Halloween przy pomocy cienkich gałązek. Ich końcówki należy naostrzyć tak, aby bez problemu wbić je w górną część jabłka.

Przepisy na słodycze na Halloween – ciasteczka w kształcie nietoperzy

Kolejnym ciekawym pomysłem w klimacie święta duchów jest przepis na ciastka halloweenowe w kształcie nietoperzy. Aby przygotować masę na ciasto, potrzebujesz kilku składników: mąki pszennej, 200 g masła, 5 łyżek stołowych kakao, cukru (możesz dodać go wedle uznania), 2 jajek, ekstraktu waniliowego oraz szczypty soli. Z kolei do udekorowania słodkich przekąsek na Halloween będą niezbędne: polewa czekoladowa, którą bez problemu kupisz w formie gotowej, a także lukier (najlepiej w pisaku) w 2 dowolnych kolorach.

Przygotowywanie słodkości rozpocznij od zmiksowania roztopionego masła z cukrem na najwyższych obrotach. Przyda Ci się do tego głęboka i duża miska, ponieważ to właśnie w niej znajdą się wszystkie składniki na ciasto. Gdy otrzymasz jednolitą masę, stopniowo dodawaj do niej jajka. Kolejnym krokiem w przepisie na ciasteczka halloweenowe jest połączenie mąki, kakao i szczypty soli z całością, nadal mieszając wszystko przy pomocy tych samych ustawień miksera.

Gdy otrzymasz już gładką, jednorodną i gęstą masę, możesz przejść do formowania owalnych ciastek. Piecz je na blasze wyłożonej papierem przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie należy wyjąć wypieki z piekarnika i poczekać, aż ostygną. Ostatnim krokiem jest nadanie ciastkom kształtu nietoperza i ozdabianie słodkości lukrem. Skrzydła stworzysz przy pomocy większych ciastek. Należy je przepołowić i przykleić po dwóch stronach wypieku wykorzystując do tego polewę czekoladową. Później pozostało już tylko namalować nietoperzom oczy, co z łatwością zrobisz przy pomocy lukru w dwóch kolorach (jeden posłuży jako źrenice).

Co można jeszcze przygotować dla dzieci na Halloween?

Większość dzieci uwielbia babeczki, dlatego świetnie sprawdzą się one również jako halloweenowe słodycze. Przepis na wypiek w wersji kakaowo-dyniowej jest prosty i szybki, dlatego nie powinien przysporzyć Ci żadnych problemów. Do upieczenia babeczek potrzebujesz kilku składników, w tym: 2 szklanek mąki pszennej, 4 jajek, cukru (około 1 szklanki, ale możesz dodać mniej), 50 g kakao, 4 łyżek proszku do pieczenia, 120 ml oleju rzepakowego, odrobiny soku z cytryny, 150 g cukru pudru i około 200 g dyni. Niezbędne będą również: pomarańczowy lub biały barwnik spożywczy, blender, duża miska, forma do babeczek i papilotki cukiernicze.

Przygotowanie babeczek rozpocznij od pokrojenia dyni na mniejsze kawałki. Należy je piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjmij dynię do ostudzenia i usuń z niej twardą skórkę. Sam miąższ należy zblendować w dużej misce wraz z dodatkiem kakao, jajek, cukru, oleju i proszku do pieczenia. Pod koniec do masy dodaj mąkę i ponownie zamieszaj. Gładką masę należy przelać do formy wyłożonej papilotkami cukierniczymi i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ostatnim krokiem jest przygotowanie lukru, czyli wymieszanie barwnika, cukru pudru i soku z cytryny. Tak przyrządzoną polewą ozdób wystudzone babeczki. Możesz dodatkowo urozmaicić babeczki przy pomocy gotowej posypki dekoracyjnej.

Czytaj również