Bakłażan faszerowany wegetariański

Bakłażan faszerowany wegetariański – fit danie na środek tygodnia

30 stycznia 2023
5 min

Bakłażan faszerowany wegetariański to idealny pomysł na obiad w środku tygodnia. Do jego przygotowania można wykorzystać dowolne składniki, które często po kilku dniach od zakupów zostają w każdej lodówce. To bardzo zdrowa opcja, która poza dostarczaniem wielu wartościowych składników jest jeszcze bardzo sycąca. Jak przygotować bakłażana faszerowanego bez mięsa?

 

Bakłażan faszerowany wegetariański – jak przygotować?

Najpierw trzeba przygotować podstawowe składniki, bez których się nie obejdzie. Są to: bakłażan, ryż lub dowolna kasza, passata pomidorowa lub przecier, ser mozzarella, kilka łyżek oliwy i ulubione przyprawy. Do nadzienia można użyć niemal wszystkich warzyw – papryki, marchewki, cebuli, ciecierzycy, cukinii, brokuła i wiele więcej. Świetnie sprawdzą się także pieczarki czy kukurydza. Oto przepis na bakłażana po wegetariańsku krok po kroku:

  1. Przekrój bakłażana wzdłuż, wyjmij środkową część i posyp wnętrze solą. Następnie umieść go na 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku;
  2. W małym garnku ugotuj paczkę ryżu lub kaszy;
  3. Pokrój miąższ bakłażana i wszystkie zebrane warzywa w kostkę, a następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie na patelni;
  4. Do warzyw na patelni dodaj ulubione przyprawy oraz przecier pomidorowy lub passatę. Jeśli korzystasz z przecieru, możesz dodać też nieco wody lub bulionu. Podsmażaj składniki do odparowania wody;
  5. Na patelnię dodaj ryż lub kaszę i wszystko dokładnie wymieszaj;
  6. Do lekko podpieczonego bakłażana nałóż przygotowany farsz i przykryj go plastrami mozzarelli;
  7. Zapiekaj całość w piekarniku około 30 minut.

Jaki farsz warto zrobić do bakłażana wegetariańskiego?

Najważniejszą częścią bakłażana nadziewanego wegetariańskiego jest farsz. Warto zadbać o to, aby miał on odpowiednią zawartość białka. Sprawdzi się do tego przede wszystkim brązowy ryż, soczewica, brokuł czy różne kasze. Ciekawym dodatkiem mogą być podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Poza tym warto użyć np. pomidorów w puszce. Jeśli lubisz wegańskie zamienniki mięsa mielonego lub gyrosu, to także warto je dorzucić, aby zróżnicować strukturę i smak farszu. Dobre będzie jeszcze pokruszone tofu.

Bakłażan faszerowany wegetariański – z jakich składników przygotować?

Faszerowane bakłażany wegetariańskie to dania, dzięki którym nic się nie zmarnuje. Na wierzchu razem z mozzarellą warto ułożyć plastry pomidorów czy innych serów, np. pleśniowego. W farszu sprawdzi się fasolka, groszek, natka pietruszki, koperek, por, a nawet pokrojona w talarki wegańska parówka. Najlepszy zapiekany bakłażan wegetariański to ten z jak największą ilością warzyw i aromatycznych przypraw.

Bakłażan faszerowany warzywami to danie pełne smaku. Do przygotowania potrawy nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności i z pewnością każdy sobie z nią poradzi. Największą zaletą bakłażanów jest to, że świetnie oczyszczają lodówkę i pozwalają zapobiegać marnowaniu się żywności. Po upieczeniu można polać je ulubionym sosem, np. ketchupem czy własnoręcznie przygotowanym dressingiem czosnkowym.

Czytaj również